A 45 az 37? – A polgármester levelét megírta

A Kossuth tér 5. munkálatai.Az állami adósságátvállalás önkormányzatokat érintő folyamata tavaly ősszel vette kezdetét. Jogi alapja azzal teremtődött meg, amikor a Parlament elfogadta az ország 2013 évre vonatkozó költségvetését.

Szirbik Imre polgármester ma délelőtt a folyamat legfontosabb állomásait idézte fel. Többek között szólt arról, hogy január 10-én az illetékes államtitkárság egyeztetett az önkormányzati vezetőkkel. Szentest a megye további két településével együtt a legalacsonyabb, 40% adósságátvállalási mértékkel sorolták be a település adóerőképességi mutatói alapján.

 A polgármester még további tárgyalási fordulóra számított, hiszen 50%-os átvállalási szintet szerettek volna elérni. A törvényi rendelkezésnek megfelelően azonban február 27-én sor került Szegeden a vonatkozó szerződések aláírására az 5000 fő feletti lélekszámú megyei települések esetében is.

A Kurca-híd felújítása

 Szentes azonban speciális helyzetben van, hallhattuk Szirbik Imrétől. A városnak olyan áthúzódó beruházásai vannak, mint pl. a városközpont megújítása, vagy a fedettuszoda projekt, amelyekhez 1 milliárdos MFB kölcsönt kénytelenek igénybe venni, részint pályázati önrészként, részint az uniós és egyéb hazai pályázati források megérkeztéig. Ez az 1 milliárd forint azonban nem kerülhetett bele az adósság-konszolidációs szerződésbe, mivel a törvény a 2012. december végén meglévő hitelállományt vette alapul a számításai során.

Szentes alig több mint 5 milliárdos adóssága végül 45%-kal csökkent ugyan, ami 400 milliós plusz forrást jelentene Szentes számára. Szirbik Imre azonban számolt, és a hiányzó 1 milliárdos idénre húzódó hitelállomány az átvállalás százalékos átlagát 37%-ra rontotta. Így a törvényben foglaltak sem teljesülnek – mondta. Ezután levelét megírta, hogy a helyzetet tisztázza.

Szirbik Imre a sajtótájékoztatón.

A folytatásban lehet törvénymódosítás, de az is, hogy Szentes rosszul jár, mert minuszban maradt több száz millió forinttal. Egy biztos – említette – a beruházásokat leállítani súlyos következményekkel járna.

Kérdésünkre, hogy érinthet ez a probléma más településeket is, s hogy miért nem lépnek fel együttesen az érintett önkormányzatok, azt válaszolta, nem volt még ideje utánanézni, de valószínű, hogy több önkormányzat lehet hasonló  helyzetben. A megyében ilyet azonban nem talált.

Kép és szöveg: dt.

Előzmények: www.varosivisszhang.hu/?p=18512
www.varosivisszhang.hu/?p=18412
www.varosivisszhang.hu/?p=18406
www.varosivisszhang.hu/?p=17929

Hozzászólások lezárva.