Adósságátvállalás – Szentes további 400 milliós tehertől szabadul

Farkas Sándor a sajtótájékoztatón. Fotó dt.Fontos kormánydöntésről tájékoztatta a választókerületben élőket Farkas Sándor országgyűlési képviselő, választókerületi elnök a mai sajtótájékoztatóján.

A kormány döntött az önkormányzati rendszer megújításáról. Kiemelt cél volt a településeken hosszú idő óta felhalmozott adósságállomány konszolidációja. A kormány 2012. év végére az 5 ezer fő alatti települések teljes adósságát átvállalta.

Az 5 ezer fő feletti településekkel folytatott egyeztetéseket követően, február 27-én a Csongrád Megyei Kormányhivatalban háromoldalú szerződést írtak alá, a megye 10 érintett településének polgármesterével. Ilyen jellegű döntés Magyarország történetében nem volt! Általában a települések adósságának a 40-70% közötti részét vállalja át az állam. A 3. számú választókerületben, átlagosan 50%-os az átvállalt teher összege.

A tárgyalások során Szentes és Csongrád is kedvezőbb elbírálásban részesült.

Szentes 5 milliárd 646 millió forint adósságának 45%-át vállalták át, amely az első fordulóban még csak 40%-os arány volt. Ezen felül a város által a Dr. Bugyi István kórháznak adott 127 milliós kölcsön 100%-át is átvállalta a kormány. Összességében így több mint 400 millióval nagyobb tehertől szabadul meg Szentes városa.

Csongrádnál a 2 milliárd 47 millió forint adósságból az elsődleges 50 helyett a 60%-át vállalja át az állam. Csongrád így több mint 200 millióval kapott többet, mint az eredeti irányzat.

Farkas Sándor a tájékoztató végén nagy örömét fejezte ki, hogy segíthetett a településeknek.

A fenti intézkedések hozzásegítik az önkormányzatokat ahhoz, hogy tiszta lappal indulhassanak és a nagymértékű eladósodottság, amely a korábbi évek finanszírozási rendszerének hibái következtében alakult ki, a jövőben ne okozzon problémát.

V. Sz. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.