Korszerûsítik a közvilágítást – Ülésezik a testület

Az első egyeztetés az adósságátvállalásrólSzentes Város Képviselõ-testülete lapunk megjelenésének idején, pénteken délután tartja soron következõ, idei elsõ ülését a következõ napirendekkel:

A képviselõk megtárgyalják azt a tájékoztatót, amely Szentes városa, mint ötezer fõ feletti település estében az állam adósság átvállalása szabályairól szól. A Belügyminisztérium honlapján közzétett tájékoztató alapján Szentes Város Önkormányzata adóssága átvállalásának mértéke 40%. Ezen mértéktõl az államháztartásért felelõs miniszter és a helyi önkormányzatokért felelõs miniszter az önkormányzattal február 28-áig kötendõ megállapodásban – különösen indokolt esetben – felfelé eltérhet.
A megállapodás megkötésének feltétele a szükséges nyilatkozatok megtételén és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésén túl a vonatkozó határozati javaslat testület általi jóváhagyása. Az átvállalási folyamat több lépcsõs, és egészén ez év végéig elhúzódhat.
Szükségszerûvé vált a folyamatban lévõ városközpont rehabilitációs projekt mûszaki tartalmának felülvizsgálata, aktualizálása. Ezek a Kossuth utca és a Petõfi Szálló elõtti útszakasz, a Kossuth téri körforgalom, az Ady és Petõfi utcák átépítése vonatkozásában is igaz. Érinti továbbá a Kossuth utca és környékének közvilágítását, valamint az ortodox templom és a “Közgé-kert” megvilágítását.
Az önkormányzat sikeres KEOP pályázat esetén közel 32 millió forint felhasználásával szeretné ezeket a fejlesztéseket megvalósítani. Azonban a pályázat eredménye még nem ismert, ezért a testületnek – döntése során – azzal is kalkulálnia kell, hogy az egyes lámpatestek cseréje, díszes kandeláberek, vagy új egyszerû lámpaoszlopok szerelése sikertelen pályázat esetén az önrész növelésével, az MFB hitelkeret maradvány terhére finanszírozható. Kihagyhatja-e a Petõfi elõtti járdaszakasz felújítását a projektbõl.
Foglalkoznak a városstratégia aktualizálásával is, ami 2011 és 2014 között tekinti át a város ciklustervét. Alapvetõ változás, hogy a területi tervezés központi szervezeti egysége a megyei közgyûlésekhez került, továbbá az oktatás átszervezésével a középfokú után az alapfokú oktatás is állami fenntartásban van.  A költségvetési gazdálkodás átszervezésével jelentõsen csökkent az önkormányzat mozgástere.
Az elõterjesztésben olvasható, hogy az utóbbi két évben az ipari parkban 75 új munkahelyet adó vállalkozás telepedett meg. Jelentõsen elérte azonban városunkat is az elvándorlási hullám, már nem csak a fiatalok, az idõsebb korosztály is tartósan elhagyja Szentest. Ennek a folyamatnak a lassítása érdekében az “Új Szentes” programot szeretnék bevezetni. Ellentmondásra utal, hogy  1 fõre esõ iparûzési adó mutatószáma alapján a város gazdasága a településkategória átlagát meghaladó módon fejlett.
Az idegenforgalom, mint gazdaságfejlesztõ eszköz fejezetében kiemelt szerepet kap a szállásfejlesztés. A képviselõ-testület 2011. õszétõl az ún. VITALA-program kapcsán külföldi befektetõvel próbálja a Petõfi Szálló felújítását megoldani, illetve ehhez kapcsolódóan bekapcsolódni az egészségturizmusba. A beruházás projektlistája elfogadásra került, s jelenleg azok gazdasági kiértékelése folyik. Az eredeti idõtervhez képest 4-5 hónap csúszásban van a program, mely elsõsorban a Termál-tó körüli tárgyalások miatt következett be. Mivel a program jelentõs gazdasági elemeként tervezett golfpálya természetvédelmi okok miatt a külföldi által preferált területen nem valósulhat meg, így át kellett tervezni a helyszíneket, ami idõveszteséget jelentett.
A lakossági infrastruktúra fejlesztésében kiépült  a Termál-tó felé, illetve az Ipartelepi út melletti kerékpárút, és megkezdték a városközpont rekonstrukicójához tartozó közlekedésfejlesztési beruházásokat, parkoló bõvítést.
Tárgyalnak továbbá a múzeum részlegeinek átvételérõl, és elsõ olvasatban az intézményhálózat átszervezésének koncepciójáról is.       

(te)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.