“Csontvázfaragás” után a város költségvetése – Mi csökken a rezsivel?

Szirbik ImreÉvek óta megszokhattuk már, hogy egyre szûkülnek az önkormányzat  költségvetési lehetõségei. Idén sincs ez másként. A bûvészkedéstõl a csontvázfaragásig jutottak mára a számok szakavatott ismerõi, hogy a költségvetés hiányát valahogy  mérsékelni tudják.

Most teljesen más helyzet van, hiszen Szentes közös önkormányzati hivatalt mûködtet Eperjes és Nagytõke községekkel. A járási hivatal feladatokat és pénzt is elvitt, az állam pedig adósságot vállal át. Azaz hogy is van mindez? Errõl, az idei költségvetésrõl Szirbik Imre polgármestertõl kérdezõsködtünk.
Polgármester Úr! Intézmények mennek, jön helyette másik. Egyensúlyban lesz a város mûködési költségvetése 2013-ban?
– 250 milliós minusszal indultunk az évnek, hiszen az állam jelentõs forrásokat vont el. Már nem kapjuk meg a személyi jövedelemadó korábban itt maradt részét, és a gépjármûadóból is mintegy 60 milliós elvonás történt. A feladatok csökkenésével több mint 1 milliárdos az elvonás, amit kiadás csökkentésként ellensúlyoz mintegy 800 millió forint. Hozzáteszem, az iskolák állami fenntartásához havonta 21 millió forinttal kell hozzájárulnunk – sorolta, majd azt mondta:
– Valamelyest csökkenti a gondokat azon elõrelátásunk, hogy korábban az iskolák összevonásával stabil, erõs iskolarendszert tudtunk most átadni, ami elõrevetíti, hogy létszámcsökkentés nem fogja sújtani az intézményeket.
– Hogyan sikerült mégis tovább faragni a “csontvázakat” és eltûntetni a hiányt?
– Tételesen átnéztük a költségvetésünk minden egyes sorát, szerencsére tavalyról maradt 77 millió forint pénzmaradványunk, amellyel csökkenteni tudtuk a hiányt. Második lépésként jelentõsen lefaragtuk az egyes támogatásokat, de így is maradt még 2,1%-os forráshiány. Arra kértem az intézmények vezetõit, hogy mindenki saját költségvetésén belül a rá esõ részt takarítsa meg. A legjelentõsebb gondok majd kommunális területen lesznek ezek után.
Az önkormányzat fenntartásába került múzeum esetében látom, hogy közel 50 milliós költségvetése felét adja az állam, felét az önkormányzat. Így biztosítható lesz a múzeum szakmai munkája?
– Igen, a múzeum bevételhez juthat még régészeti ásatásokból is. De ennek a szabályozása nem tisztázott. A Móra Ferenc Múzeum és a Koszta József Múzeum közötti megállapodás teheti lehetõvé a plusz forrás helyben maradását. Ez ugyan nem rendszeres bevétel, de egyszer-egyszer plusz forrást jelenthet szakmai munkájuk színvonalának emelése érdekében.
Idén a Városközpont rehabilitációs program az egyik meghatározó fejlesztés. Befejezõdik ebben az évben?
– Aki lapozgatja a költségvetésünket, láthatja, hogy új beruházás nem indul az idén. Ennek részbeni oka a forráshiány, másrészt, hogy a 2007-2013-as uniós pályázati periódus lezárul. Igyekszünk minden folyamatban lévõ beruházást az idén befejezni – mondta.
– A Városközpont rehabilitációs projekt két szakaszban, egy része június végéig, míg a teljes befejezése december végéig megtörténik. Folyamatban marad még két kötelezõ feladat, a szennyvíztisztító és az ivóvíztisztító program megvalósítása.
A Városközpont rehabilitációs program a következõ részterületekbõl áll: a Kossuth tér 5. elsõ két szintjének felújítása, a Nagy Ferenc u. 1. és Ady Endre u. 1. üzletek homlokzat átalakítása, az Ady Endre, Petõfi utca, Kossuth tér forgalmi csomópont átépítése, a ligeti Kurca híd felújítása, a Kossuth utcai diákpince átépítése és a buszpályaudvar kerékpártárolóinak kialakítása, továbbá két park, az Evangélikus templom melletti, valamint a Tiszti klub és a Közgé közötti terület rendezése.

– Hol tart az állami adósságátvállalás folyamata?
– A törvény szerint 40% az a minimum, amit az állam a város adósságából átvenni vállalhat. Mi szerettük volna 50%-ra emelni ezt a szintet, amit négy ponton indokoltunk a két hete lezajlott egyeztetõ tárgyaláson. Jó eséllyel a folytatás március – áprilisban várható.
A város másik jelentõs  beruházása a fedett uszoda építése. A jövõ évi második  ütem elkészülte után a fenntarthatóság érdekében milyen lépéseket terveznek, a testvértelepülések ebben is partnerek lehetnek?
– A testvérvárosok vízisport élete nem olyan fejlett, ki kell mozdulnunk a piacokra. Itt is a feltörekvõ országok lehetnek igazán partnerek. Éppen ezért voltunk a napokban kollégámmal Izraelben, hogy az ottani diákok edzõtáboroztatásáról kezdjünk tárgyalásokat. A fedett uszoda gazdaságos üzemeltetésében döntõ kérdés az, hogy az energia-felhasználás területén milyen megtakarításokat tudunk elérni. Ez lesz a racionális mûködtetés záloga.
Szirbik Imre az imént már említette, hogy kommunális területen várhatóak komolyabb gondok, pl. a kormány rezsicsökkentési tervei miatt. A vízszolgáltatás és a szemétszállítás száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek feladata.
– A kormány tavaly vezetett be a szemét tonnája után 3000 Ft fizetési kötelezettséget, e miatt három egymást követõ évben kell a lakossági szemétszállítás díját megemelni közel 30%-kal. Bevezette továbbá a vízvezeték-hálózatra vonatkozó adót, ami a Szentes-Víz Kft. számára 60 milliós többlet terhet jelent, amit már a cég nyeresége nem bír el. A szolgáltatók vesztesége egyben az önkormányzat vesztesége…
Úgy tûnik, erre jön még a lakossági rezsicsökkentés terhe, tehát lehet, hogy végül ami jön a réven az mégis megy a vámon? Valahol a lakosság fizeti meg a rezsi csökkentést, csak máshogy.

Kép és szöveg: – dite –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.