‘Merengö’ kategória archívum

Környezetünkről tabuk nélkül 2 – Önfenntartó gazdálkodási formák

2019 02 12
(tovább…)

Áttörés lehet a rák kezelésében? – A “paprika piros” titkai

2019 02 04

Dr. habil. Lantos Ferenc professzor úr (képen), a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán agrokémiai ismereteket oktat, és a közelmúltban védte meg doktori címét angol nyelven is a Széchenyi István Egyetemen, megszerezve ezzel a habilitációt. Kutatási területéről, a szentesi cseresznyepaprikában található kapszaicin emberi szervezetre gyakorolt hatásáról beszélgetünk annak apropóján, hogy az év végére az elmúlt 10 éves kutatási munkája nyomán megjelent a Capsicum Genus című könyve.

(tovább…)

Környezetünkről tabuk nélkül 1. – Illeszkedés létbe, vagy nemlétbe…

2019 01 27

Nem mi döntjük el, hogy mikor éljünk. Mi csak abban dönthetünk, hogy mi a teendő, ha már itt vagyunk. (Tolkien: A Gyűrűk Ura)

(tovább…)

In memoriam Pólya László

2019 01 15

Karácsony után közvetlen hallottam a szomorú hírt, feladta a küzdelmet Pólya Laci.
A városban sokan ismerték őt, mint fogtechnikust, aki az eltört fogprotéziseket soron kívül megjavította, lehetett ilyen kéréssel hozzá fordulni bármikor. Természetesen komoly fogsorokat és pótlásokat művészi módon készített, jól felszerelt, patyolat tisztaságú műhelyében.
Pontos, precíz munkát végzett, több fogorvos munkáját is segítve.

(tovább…)

B U É K !

2019 01 01

Gyorsan eltelt a 2018. év, hozott jót is és rosszat is, gondolom mindenkinek. Nekem személy szerint több volt a negatív, de ez magánügy. Különben is hagyjuk a rosszat hátra és a jóra emlékezzünk.

(tovább…)

A városi újévi tűzijáték pillanatfelvételei

2019 01 01

A január elsejei tűzijátékra idén is sokan voltak kíváncsiak városunk főterén. Ki-ki, dudálva, ki-ki, pezsgővel érkezett, családok, baráti társaságok még talpukban és szívükben érezték a tegnap éjszakai pezsgést. A Kossuth téren a találkozásokat örömteli üdvözlés kísérte, s persze hozzá a jókívánság: Boldog Új Évet!

(tovább…)

Karácsony

2018 12 25

Minden évben eljön a karácsony, igaz gyakran nagyon korán kopogtat be. Már október végén megjelennek a szaloncukrok, egyes sütemények, a boldog karácsonyt hirdető táblák.

(tovább…)

Jótékony pálmások

2018 12 22

Kedves Olvasó! A Pálmások Szövetsége ezúton is köszöni azok eszmei támogatását, akik – követve a képviselő-testületi üléseket, – megérezték, megérzik városunknak, lakóinak jobbat akaró szándékunkat.
De Advent van. Ma, amikor e sorokat írom, városunkban és szerte az országban éppen aranyos gyermekek, unokák – nekünk is van három tüneményes, egyben csibészke unokánk, – milliói várják a Karácsonyt és már „túl vannak” a pityergős, esetleg megszeppent, vagy az éppen bátor, vagány, magabiztos találkozáson a Mikulással.

(tovább…)