A húsvéti ünnepkör üzenete

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja március 25. A keresztény ünnepkörben, de a népi hagyományok szerint is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen Jézus Krisztus fogantatásának napjaként tartják számon az írások, s egyben termékenységi nap is.

Az Angyal ezen a napon vitte hírül Máriának, hogy a kisded Jézus az ő méhéből születik. A gazdák a szemezéshez, oltáshoz az ágakat még februárban lemetszették, március 25-ig a pincében tárolták, hogy ezen a napon felhasználhassák. A beoltott fát, a hagyomány szerint, nem volt szabad kivágni.

Az ünnepkör másik fontos napja a virágvasárnap, ami ezúttal, mint húsvét előtti vasárnap, március 24-én volt. Ezzel megkezdődött a nagyhét, ez a nap a farsangi ünnepkör végétől számított 40. nap. Azt ünnepeljük, hogy Jézus egyszerűen, szamárháton bevonult Jeruzsálembe. Ő már tudta, ez az utolsó vasárnap „kereszthalála” előtt.

A néphagyományban a bevonulás ünnepe abban élt tovább, hogy Jézus elé, volt, akik saját ruháikat rakták le, míg mások pálmaágakat, egyéb zöld ágakat. Vélhetően innen ered a barkaszentelés és más termékenységi rítusok hagyománya.

A barokk kor zeneművészetében oratóriumok és passiók születtek virágvasárnap üzenetével. Csongrádon, március 24-én láthattuk az ország legnagyobb passió bemutatóját a csongrádi intézmények, iskolák és civil szervezetek összefogásával, 90 szereplővel. Kiemelkedő szerep jutott a helyi színjátszó kör tagjainak a megvalósításában (képek).

Mit üzennek ezek az ünnepek a ma emberének, a válságoktól, bizonytalanságoktól terhelt világunkban?
A változás szellemi feladatát. A tudatunkban megoldatlan konfliktusok megjelennek a személyiségünkben, hogy megoldjuk őket. S ha így nem sikerül, megvalósul a fizikai világunkban. Legvégül megjelenik a fizikai testünkben, mint betegség – fogalmaz Kiss József Zsolt asztrológus, mentálhigiénés szakember. Amivel dolgunk van? A függőségeink, viszonyulásunk a biztonsághoz, felismerjük-e hozott mintázatainkat… Ma még saját döntésünk, hogy elinduljunk a belső utunkon, megvizsgálva, hogyan viszonyulunk ezekhez a traumaforrásokhoz. Egy-két év múlva már valószínűleg ezeket a folyamatokat külső kényszerek hatására fogjuk megélni, valahogy…

A magyarság kiváló lehetőségeket kap ahhoz, hogy bejárhassa a szellemi fejlődési útját, és feloldja a széthúzáshoz vezető eredendő terheket is. Megmaradásunk kulcsa, hogy ez sikerüljön. Ebben a hitben kívánok minden kedves Olvasónak áldott, szeretetteljes, belső békességet hozó Húsvéti Ünnepeket!

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Egy hozzászólás “A húsvéti ünnepkör üzenete” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42234 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.