Megsúgta a plazmagömb… – Szuperprodukció érkezik Szentesre

A Sport- és Üdülőközpont előtt február 27-én délelőtt különös találkozóra került sor. Az egyik pad alól előkerült egy plazmagömb, sejtetve, hogy ezen a napon a jelenlévők nem mindennapi bejelentést fognak hallani.

Az intézmény aulájában a bejelentés valóban meg is történt. A sajtó munkatársakat Szabó Zoltán Ferenc polgármester arról tájékoztatta, hogy a város a TBG Production és a Sport- és Üdülőközpont közös szervezésében vendégül látja május 31-én Sebestyén Áron – Egressy Zoltán – Müller Péter Sziámi – Radó Denise: Nicola Tesla – Végtelen energia című musical show bemutatóját.  

A polgármester azt mondta, hogy a szentesiek és vendégeik hozzá vannak szokva a minőségi kulturális produkciókhoz, sporteseményekhez, majd utalt arra, hogy a TBG Production menedzserével, Vona Tiborral, már évek óta jó barátságot ápolnak, de igazán csak most merült fel, hogy ezt a produkciót bemutassák Szentesen.

Nicola Tesla a XIX. század őstehetsége, neki köszönhetünk szinte mindent, ami elektromosság. Mintegy 150 szabadalom fűződik a nevéhez. A szerb származású tudós a mai Horvátország területén született, azonban elismert tudóssá magyarországi munkássága és kapcsolatai tették. Sőt egyetlen szerelme is magyar származású hölgy volt. Első munkahelye a Puskás Telefontársaság, innen indulva hódította meg az egész világot és jutott el gyermekkori álma megvalósításáig, vagyis addig, hogy Amerikában a Niagara-vízesésre megtervezhette erőművét, ami akkor világra szóló csodának számított.

Vona Tibor producer visszaemlékezett arra, hogy éppen 4 évvel ezelőtt, február 27-én volt a darab ősbemutatója a RaM Colosseum, fővárosi élményszínházban. Szólt arról, hogy a magyar alkotás nemzetközi bemutatóinak gátat szabott a COVID, azonban mára túl vannak a 80. előadáson. A kiemelkedő látványvilágú, kiváló tánckarra megírt életrajzi mű méltóan adja vissza a ma közönségének Tesla zsenialitásából adódó mániákus emberi szokásvilágát, aki bátran hangoztatta, neki az emberiség a múzsája. S bizony, ha a váltóáram nem volna, a mai technikai fejlettség sem létezne. Beszámolt a pozsonyi bemutató sikeréről, s arról, hogy még az idén Szerbiába és Horvátországba is készülnek. A darab librettója másfél éven át íródott, az alkotás folyamatában mintegy 180 fő vett részt. Szentesre a darabot az első szereposztással hozzák, így – többek között – Pesák Ádám, Szabó Máté, Békefi Viktória, Kautzky Armand és Gerner Csaba színpadi alakítására számíthatunk.

A darabban Szabó Máté alakítja Szigeti Antal szerepét, aki Tesla legjobb barátja volt. Szabó Máté arról számolt be, hogy számára megtiszteltetés ez a szerep ebben a szuperprodukcióban. Igyekszik a színpadon a maximumot nyújtani. Szerepe szerint kiáll azon egyszerű, hétköznapi értékek mellett, amelyek Tesla számára alig voltak értelmezhetőek. Eközben végtelen alázattal és tisztelettel adózik az elhivatott, a maga szakterületén úttörő tudós emlékének. Igyekszik közel vinni őt a bemutató nézőihez.

A számunkra rendkívül érdekes technikai paraméterekről dr. Kerekes Valéria, a Sport- és Üdülőközpont igazgatója beszélt, aki kiemelte a társintézmény Szentesi Művelődési Központ közreműködő szerepét is, hiszen a jegy.hu mellett ők vesznek részt a jegyek árusításában. A jegyárból a lakcímkártya felmutatásával a szentesiek árkedvezményt kapnak, továbbá a jeggyel egyszeri 50%-os engedmény érvényesíthető a fürdő szolgáltatásaiból. Ez pl. azt jelenti, hogy egy második helyáras jegy 8.640 forintba kerül a szentesi nézők számára. Az első helyár 800 forinttal többért, míg a harmadik helyár 800 forinttal kevesebbért váltható. A vidéki látogatók a jegyekért kb. 2000 forinttal fizetnek többet, azonban a szállás árból, ha az Üdülőközpontban vagy az Open Hotelben szállnak meg, 10% kedvezményre jogosultak – hallottuk. A Pusztai László Sporttelepen rendezett bemutatón május 31-én 20.30 órától 1000 nézőre számítanak az együttműködő szervezők.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.