Tessék kérdezni, bármit! – Nógrádi György borúlátó Európa jövőjét illetően

A Szentes-Csongrád Rotary Club idén is meghirdeti a „Higgy magadban és kinyílik a világ!” című tehetséggondozó pályázatát, amelyhez folyamatosan fogad támogatásokat. A Rotary és a tehetséggondozó támogatási program népszerűsítésének szándékával hívták meg február 21-én Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt, aki a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban tartott tájékoztatót az aktuálpolitikai helyzetről, és válaszolt a megjelentek kérdéseire.

Nógrádi György már nem először járt Szentesen, és nem először kápráztatta el tudásával közönségét. Önmagával és az életével jóban lévő, elégedett egyetemi tanár közben éppen a hallgatóságától kapja a legnagyobb erőt, bíztatást újabb és újabb könyvei megírásához. Felidézte, hogy a Kennedy elnökről írt könyvével 5 hét alatt készült el, most pedig Angela Merkel német kancellár élete és munkássága feldolgozásával áll megjelenés előtt. Angela Merkel sokaknak adott már témát, azonban biztosak lehetünk abban, hogy Nógrádi György több, eddig ismeretlen részletről rántja majd le új könyvében a leplet.

Ezúttal, a szentesi előadásán többször is kihangsúlyozta, Európa egy esetleges harmadik világháborút nem képes túlélni. Hozzátette, hogy az eddigi két világháborúnak is a német egység megbontása, a német gazdaság meggyengítése volt a célja. Majd részletesen vázolta, hogyan robbant ki a mostani orosz-ukrán konfliktus, hiszen a legtöbb kérdező ebben a témában várt információkat. Az ukrajnai helyzetet a szerb-koszovói háborús állapotokhoz nagyon hasonlatosnak értékeli Nógrádi György, azonban a Szovjetunió bomlása, az NDK megszűnése, a NATO további bővülése, ahova éppen mi magyarok léptünk be elsőként a keleti tömbből, jelentős része az erőviszonyok átrendeződésének. Véleménye szerint a háborús konfliktus kezdetén Oroszország elképesztő stratégiai hibákat vétett. Tényként állapította meg, hogy ennek a konfliktusnak csak Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok tárgyalásai vethetnek véget. Felidézte Kissinger, a nagy amerikai stratéga Amerika elsőségére épülő meglátásait, és azok következményeit. Ő sem volt tévedhetetlen, hiszen Oroszország kijátszása Kína ellen, eddig sikertelen, hiszen napjainkra szövetségesek lettek.

Nógrádi György a jövőben sem lát békés napokat Európában. Mára Németország lakosságának 26%-a nem német. A világot a folyamatos vetélkedési kényszer uralja. Az USA veterán politikusait fel kellene váltania az 50 éves korosztálynak, ám ilyen markáns személyiségek hiányoznak az amerikai közéletből. Gázában szintén esély sincs a tárgyalásokra, így a megoldásra sem… – hallottuk mindezt, s persze még nagyon sok minden mást, Nógrádi György szentesi fórumán.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.