30 sikeres esztendő mérlege – Modell értékű családsegítés

A Szentes Városi Könyvtárban február 15-én nem mindennapi vendéget köszönthettünk. Az Együtt Szentesért Egyesület hagyományos Arcképek Szentesről sorozatának Gál Antal, a Szentesi Családsegítő Központ intézményvezetője volt az előadója.


Bemutatkozása rendkívül jól sikerült. Színes, érdekes képes összefoglalót láthattunk a segítő szakember személyes és szakmai életútjáról, sőt a Szentesi Családsegítő Központ 30 évéről megtudhattuk, a mindennapjaik gyakorlatában szinte mindig megelőzték a jogszabályalkotók döntéseit.
Gál Antal 13 generációra visszanyúló családfa kutatása példa értékű, erről is tanulhatnánk tőle. Édesanyja révén a Sitkei család címerét is láthattuk az 1400-as évekből. Szülei, Gál Antal és Sitkei Irén az első agrármérnökökként 1959-ben a Pankotai Állami Gazdaságban kezdtek dolgozni. Kajánújfaluban laktak ekkor. Majd 1968-tól a Kertvárosba az első lakók között költöztek.
Az egész emberi és szakmai életútja arról árulkodik, amint mondta is: „Rendkívül szép gyermekkorom volt”. A szentesi iskolaévek után kipróbálta magát a pedagógus pályán, ahonnan 5 év múltán távozott. Tanulmányait folytatva a segítő szakma egyenesen az Úttörőházban induló új intézmény életébe irányította. Beszélt arról, hogy Szollár Zsuzsa kormányhivatali munkatárs és Gáspár Károly minisztériumi főosztályvezető szakmai támogatása hogyan segítette elő a Krízisotthon 1995-ben történő létrehozását, megnyitva a kaput a következő, a hajléktalan ellátás intézményesítése előtt. Mivel nemcsak az Úttörőházból indultak, de szakmai úttörőkké is váltak, hiszen a társadalmi krízisbe kerülő emberek problémáira igyekeztek ésszerű és hosszú távú megoldásokat találni. Viták, elemzések és pályázatok folyamatos kereszttüzében jutottak el az újabb nagy kihívásig, az 1997-es Gyermekvédelmi törvény betűi és sorai gyakorlatba ültetéséig. Ez az időszak számára elhozta élete igazi párját László Gyöngyi gyermekvédelmi szakember személyében.

Ekkor Paulovics Tamás közreműködésével elindították az úszásoktatást, valamint az Óvodától az olimpiáig sportversenyeket. A „Lógok a szeren”… felvilágosító programsorozat a fiatalok érdekében ugyancsak sikeres volt. A 2000-es évek elején kiépítették a helyettes szülő hálózatot, a Gyermekek Átmeneti Otthonát és a Pedagógus Szakszolgálat is megkezdte tevékenységét. A kórházi szociális munkások elsősorban a szülészetet és a gyermekosztályt látogatták. Első Európai uniós sikeres pályázatuk 50 fő munka nélkül marad fiatal számára jelentett máig biztos megélhetést, és a Tanyagondnoki Szolgálat is elindult. A Pepita Macska Ifjúsági Klub egészen 2011-ig segítette a fiatalokat. Sőt elkészült az Elboronálva c. film, amely a szentesi tanyavilág mindennapjait mutatta be. 2007-ben a 38. Magyar Filmszemlén Talán Csaba operatőr dokumentumfilm kategóriában díjnyertes lett.

Illusztráció a honlapról.


Gál Antal felidézte a Dózsa-ház Közösségi Tér vitáktól sem mentes megszületését. A 2010-ben átadott intézményt ma is havonta több mint 3000 fő látogatja, több civil szervezet tematikus programjain keresztül. 2011-től működik a Népkonyha, 2013-ban pedig a Tanyagondnoki Szolgálatot további 2 körzettel bővítették. A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat 2016-tól egyedi szentesikumot hozott három új prevenciós szolgáltatás bevezetésével. Gál Antal összegzésként beszámolt arról, hogy 2019-ig mintegy 220 pályázatot írtak meg és nyújtottak be, amelyek közül 158 nyertes lett, összesen 556 millió forintot hozva a helyi szociális ellátórendszer működésébe. Azonban arról is szólnia kellett, hogy 2020 után minden megváltozott. Ma alig tudnak pályázni, és az eddigi eredményeik fenntartása az újabb és újabb társadalmi krízisek közepette nehézségeket, kihívásokat jelent a szentesi családsegítés csaknem minden területén.
Lejegyezte, fotó: Dömsödi Teréz
A képen Gál Antal és Szobota Imréné, az Együtt Szentesért Egyesület elnöke.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.