Több mint másfél millióan vettek részt a Nemzeti Konzultációban – A gazdatársadalom a figyelem fókuszában

A legutóbbi Nemzeti Konzultáció eredményéről számolt be a Fidesz irodában Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes január 30-án, amikor megtudtuk, hogy 1.545.628 fő töltötte ki, és jutatta vissza a kérdőívet a kormányzat részére.

Farkas Sándor elmondta, hogy a magyar emberek kiálltak a nemzeti szuverenitás mellett. A kérdőívet kitöltők mintegy 98-99%-a van azon az állásponton, hogy az ukrajnai háború végére, a fegyverszállítások beszüntetésére, békére van szükség. Utalt Szijjártó Péter napokban történt ukrajnai látogatására, ahol a magyar kisebbség jogainak visszaállítását a további tárgyalások feltételéül szabta a miniszter úr.

 A második kérdéskört illetően továbbra is elhatárolódik a kormány a migráns táborok létesítésétől. Ebben a magyar lakosság a konzultációban megerősíti, ahogy a gyermekvédelmi törvény érvényben tartásában, ahogy a magyar gazdák érdekvédelmében is. Látjuk, hogy Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban a gazdatüntetések megpróbálják megbénítani az országok rendjét, közlekedését. Ezek az akciók azért vannak, mert a brüsszeli szankciós politika 2025 nyaráig a szabad kereskedelmet, a szabad árumozgást szeretné, a gazdálkodók érdekeivel ellentétesen is fenntartani. A Magyar Kormány ellenben nem fogja engedni a magyar-ukrán határok megnyitását mindaddig, amíg az ukrán szállítmányok megnyugtató módon nem Magyarország felé, hanem az eredeti útvonalnak megfelelően a Közel-Keletre és az afrikai országokba irányulnak. Ez a gazdatársadalom szempontjából igen fontos kérdés, hiszen a beáramló olcsó gabona és más élelmiszer-féleségek a felvásárlási árakat negatívan befolyásolják. A probléma egész Európát érinti, sőt Nyugat-Európában további környezetvédelmi, növényvédelmi és élelmiszerbiztonsági szigorítások nehezítik a gazdaságok helyzetét. Ezeknek a kihívásoknak a gazdatársadalom nem tud megfelelni az élelmiszerek tömeggyártási igénye mellett.

-A Magyar Alaptörvényben a GMO-mentes termék előállítás feltétel, amit a brüsszeli új eljárásmódokkal szemben is szeretnénk fenntartani, mert fontos, hogy minőségi, biztonságos élelmiszer kerüljön mindenkinek az asztalára. Magyarország, megfelelő környezeti és időjárási körülmények között mintegy 20-25 millió ember alapvető élelmiszerbiztonságát tudja garantálni. A brüsszeli szankciók ennek nem kedveznek, ezért továbbra is kiállunk a magyar gazdák védelmében – fejtette ki Farkas Sándor miniszter-helyettes, országgyűlési képviselő.

A kérdőívet kitöltő lakosság továbbra is fenn kívánja tartani a rezsicsökkentést, a kamatstop támogatást, nem értenek egyet a HAMASZ támogatásával, ahogy Ukrajna Európa uniós tagfelvételét sem támogatják. A Nemzeti Konzultáció ezúttal minden eddiginél határozottabban megadta Magyarország Kormánya számára azt a felhatalmazást, amellyel a brüsszeli tárgyalásokon kiállhat a hazai érdekekért.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.