Miért lesz újra vonzó kertésznek lenni? – Jelenleg még úttörők a szentesiek

Jövőt építő, hosszú távú mentor program a középfokú kertészeti szakképzésben a Délalföldi Kertészek Szövetkezete és az AASzC Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola együttműködési programja, amelyről január 26-án kaptunk ismertetőt a Technikum aulájában rendezett sajtó nyilvános eseményen.
Elsőként a DélKerTÉSZ elnök ügyvezetője, Nagypéter Sándor szólt ötletgazdaként, aki az együttműködés célját a kertészeti szakma vonzóvá tételében, a szakmai utánpótlás biztosításában jelölte meg.

-Mára a kertészeti szakma is az elöregedő társadalom részévé vált. Cégünknek, mint a térség legnagyobb zöldség-gyümölcstermelő szervezetének, abban van feladata, hogy az utánpótlásról gondoskodva a jövő termelői bázisát biztosítsa. Olyan mentorprogramra gondoltunk, amely a Bartha János Technikumon belül, mint gyakorlatorientált képzés valósul meg, melynek alapja a legmodernebb termelői környezet kiépítése. Így a jelenlegi gyakorlókertet olyan gyakorló- és bemutatókertté alakítjuk ki, ahol a legkorszerűbb kertészeti ismereteket sajátíthatják el a tanulók. A DélKerTÉSZ a rendelkezésére álló szaktanácsadói hálózatát is e célnak állítja a szolgálatába – mondta az elnök úr, aki leszögezte: „Probléma, hogy az iskola elvégzése után a diákok jelentős része elkallódik. Mi a számukra perspektívát szeretnénk nyújtani a termelő berendezések megszerzésében is. Gondoskodunk továbbá arról, hogy megismerjék a biztos piaci hátteret, a szaktanácsadás jelentőségét, a minőségbiztosítás és nyomonkövethetőség lényegét, valamint a teljes logisztikai és kereskedelmi rendszert. A diákok továbbá támogatást kaphatnak egy féléves külföldi tanulmányúton való részvételhez is.”

A részleteket, hogyan is tennék igazán vonzóvá a hajtatásos zöldségtermesztést a fiataloknak, Ledó Ferenc vezető szaktanácsadó, alapító elnök vázolta fel.
-A 2029-ig tartó Operatív Programban kötelező elem, hogy a támogatási összeg 2%-át kísérleti termesztésre kell fordítani. A kísérleti kutatási programot 2008 óta a DélKerTÉSZ folyamatosan végzi, immár tízmilliós nagyságrendben. E tevékenységünk fejlesztése közben találtunk rá az iskola gyakorlókertjére. Úgy gondolom, hogy 4-5 év alatt olyan szintre tudunk eljutni, hogy az oktató és kísérleti kert egyben bemutatókertté is tud válni, hajtatási szakmai rendezvények helyszíne lehet. Az elkövetkező időben az iskola és a DélKerTÉSZ szakemberei előkészítik azt a nagyberuházást, amelynek keretében mintegy 4000 négyzetméteren 8 egységes fólia berendezéssel hajtató terület jön létre. A kísérletek részben talajos, részben talaj nélküli termesztés mellett folyhatnak, hosszú távú munka- és költségelemzésekkel, segítve a végzős tanulók egyetemi továbbtanulását is.

Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója visszautalt 2020-ra, amikor az intézmény átvételekor megállapították, a Bartha Technikumnál átfogó stratégiai megújításra van szükség. – Ez a folyamat mára felgyorsult, s ennek része, hogy határozottan nyitni kell a vállalkozói szféra irányába. Az a tudás bázis, ami az iskolában megvan, és a modern vállalkozások gyakorlatai a duális képzés keretei között a megfelelő együttműködésekkel egyesíthetőek. Kiváló ajánlatot kaptunk ebben az értelemben a DélKerTÉSZ-től, amely az iskola életében történelmi léptékű lehetőség. A látványos beruházások a szakmai megerősödést, mindez az iskola vonzerejének növekedését tudja hozni – összegzett dr. Horváth József.

Vári László az Alföldi Agrárszakképzési Centrum kancellárja azt mondta, virtuális mérföldkő elhelyezésére kerül most sor, a digitális precíziós gazdálkodás élenjárójává válhat az iskola, amely már eddigi tevékenységével is bizonyította, hogy a szakmai munka mellett komoly népművelést is folytat. Ez az együttműködés lehetőséget nyújt a fiatalok számára, hogy mindenki a maga szintjén kapcsolódjon be a kutatásokba, fejlesztésekbe, egyúttal a siker és kudarc kezelését is meg tudják tanulni. Ezzel az együttműködéssel mindenki jól fog járni – fogalmazott.  

– A legnagyobb szükségünk az együtt gondolkodásra van, mert követhetetlenné válik felgyorsult világunk, ha nem találunk sarokpontokat az összefogáshoz, amelyben minden nap mindenki a cél érdekében a legjobb tudása szerint végzi a dolgát, és azt a bizonyos szekeret egyfelé húzza – tette hozzá az elhangzottakhoz Szabó Zoltán Ferenc polgármester. Utalva a Karriertörténetek előadás sorozatra, megjegyezte, már eddig is sokan kaptak megfelelő tudást a Bartha János Technikumban és jogelődeiben, hírnevet szerezve városunknak és az intézménynek. Ily módon is bizonyítást nyer, hogy városunk elsősorban a mezőgazdaságra épít. Óriási felelősségnek nevezte a megfelelő utánpótlásról való gondoskodást. Polgármesterként a szakmához jutott családok itt maradását, letelepedését, boldogulását, mint 5-10 év múlva megvalósuló szándékot, különösen tudja üdvözölni.

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, zárva a hozzászólók sorát, visszaemlékezett, hogy 2018-ban az agrárszakképzési centrumok létrejöttével új pályára sikerült állítani ezt az iskolát is. – Ma azonban nagyon komoly lépést teszünk afelé, hogy az ország egyik legjobb, hanem a legjobb szakképző intézménye legyen a Bartha János Technikum. A ma itt ajánlatként, a DélKerTÉSZ szakembereitől elhangzottak, nagyban egybevágnak az agrárkormányzat szakképzési programjával. A folyamatban lévő pályázati lehetőségek épp azt szolgálják, hogy a magyar mezőgazdaság 2030-ra akár meghaladhassa azt a fejlődést, amit a Nyugat-európai országok mezőgazdasága elért. Az adottságok és a tradíció is rendelkezésre áll, a generációváltás pedig elkerülhetetlen. Ez a példaértékű együttműködés pedig támogatásra érdemes, amit meg is fognak kapni – hallhattuk.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.