Olykor mi legyünk a lapátos ember – A városüzemeltetés sokrétű feladatairól

Járda javítás a Kiss Zsigmond utcán.

Minden, ami fű, fa, virág, aszfalt és beton ebben a városban, azzal a Városellátó Nonprofit Kft dolgozóinak feladata van. Nyugodtan mondhatjuk az itt dolgozókra, szinte mindenhez kell érteniük. Arról érdeklődtünk Kocsis László ügyvezető igazgatótól, hogy vajon van-e, s ha igen, mekkora a szakadék a tevékenységükben a tavalyi és az idei év vonatkozásában.

Az ügyvezető úr elmondta, hogy eredményes volt a 2019-es évük, jól használták fel az önkormányzat által biztosított forrásokat. Tevékenységüket vizsgálta az Állami Számvevőszék. A feltárt hiányosságokat őszre megszüntették, amit mind az ÁSZ mind az utóellenőrzést végző NAV vizsgálata rendben talált. Az év vége felé eszközökben is gyarapodtak, egy kisebb és egy nagyobb kapacitású fűnyírót vásároltak. Átöröklődött azonban erre az évre is a létszámgondjuk.
Kocsis László ezt azzal magyarázta, hogy a közfoglalkoztatás a társaságnál mára teljesen megszűnt, az új munkaerő számára, ha lenne, sajnos minimálbérnél nem tudnának többet fizetni.

A koronavírus-járvány hatásai hogyan érintik önöket jelenleg?

-Két problémát tapasztalunk, az egyik, 8 millió forint kiesés jelentkezett a parkolás bevételeiből. A másik hatás inkább folyamat, miszerint az önkormányzatot ért megszorítások miatt visszaesnek a helyi fejlesztések, így mi is kevesebb városi megrendeléshez jutunk, ezért idegen megbízásokat vállaltunk. Ezekben a hónapokban az építési területen még a terv szerinti munkákat végezzük, ősztől azonban fontos kérdés lesz, hogy a vírus miatt zárolt források felszabadulhatnak-e.
A kapacitásunk az alaptevékenységünket tekintve is ki van terhelve, néha még túlzottan is, hiszen a fű nő, a virágokat gyomlálni, locsolni, a fákat, bokrokat gondozni, az utakat, kerékpárutakat, a város-közepi járdákat takarítani kell.

Fűkaszálás, kútjavítás a Rózsa Gábor téren.

Az ügyvezető úr beszélt arról, hogy a rekultivált szeméttelep környezetének tervezett átépítését az idén nem tudják megkezdeni, ahogy források hiányában a Nyíri köz útépítése sem jöhet szóba. Legalább 20 millió forintra lenne szükség erre a feladatra. Remény van azonban arra, hogy a Béke utcai körforgalom munkái hamarosan megkezdődhetnek, hiszen a napokban kézhez kapták az építési engedélyt. Munkát végeznek továbbá a Kiss Zsigmond utcán, ahol hálósan tört az aszfalt. Itt az útpadka rendezésével földkinyesés és feltöltés történik a szükségleteknek megfelelően.

-Van-e visszalépés a járdafelújítás területén?

Erre az évre rendkívül magas, 30 millió forintos keretet tervezett az önkormányzat járdafelújításra, építésre. Tavaly ez a keret 7 millió forint volt. Az első 10 millió forint augusztus végére elfogy. Még nem tudjuk, hogy megnyílik-e a tervezett forrás további része. Tavaly két térrel gazdagítottuk városunkat, az egyik az Aradi Vértanúk tere, a másik a Bolgárkertész szobor környéke. Kiemelt feladatunk továbbá erre az évre a Farkas Antal utcai Óvoda közlekedési parkjának kialakítása.

-Ha azt mondom, felkiáltójel. A jövőt illetően van-e ilyen az életükben?

-Komoly problémát abban a jogszabályi értelmezésben látok, hogy mi a város és mi az ingatlantulajdonos feladata. Minden évben egy kis időre mindenkinek „lapátos” embernek kell lennie, és megigazítani a csapadékvíz-elvezető árok alját, folyamatosan karban kell tartania az ingatlana előtti közterületet, akár füves, fás, vagy virágos ez a terület. Mindez, jogszabályi értelemben is a lakóingatlan tulajdonos feladata. Ezt nagyon sokan tudják, és tesznek is a környezetükért, sokan azonban nem, vagy ami még kellemetlenebb, hogy ezt a várostól várják el. A közterek, parkok, kerékpárutak, közutak karbantartása, a gyűjtő csatornák, átemelők karbantartása városi feladat, így erről nekünk kell gondoskodni.

Munkálatok a Sima Ferenc utcában.

A tiszai üdülőterületen esedékes feladatokról is érdeklődtünk.
Kocsis László arról tájékoztatott, hogy kétszer kellett a szaniter konténer letelepítését a tiszai áradás miatt elvégezni. A bejáró úton elkészült a sokaknak bosszúságot okozó bukkanó kisimítása. Tervben van a szaniter konténer környezetében a csővezetékek földbe helyezése, továbbá 20-25 autónak megállóhelyet célszerű kialakítani, mert problémát okoz az autók elhelyezése a strand közelében. A tél folyamán 40 fát vágtak ki, mert azok túlnőttek, de gondolkodniuk kell a kerékpárutat körbevevő növényzet karbantartásáról is – említette. Felhívta azonban arra is a figyelmet, hogy az üdülőházakhoz tartozó növényzet, beleértve a fákat is, gondozása az üdülőtulajdonos feladata.
Szólt továbbá a feladatok között az ügyvezető úr arról is, hogy a temetői ravatalozók közül a Szeder temetőben lévő felújítása is esedékessé vált, míg a város játszóterei közül ebben az évben a Vuk játszótér rendbetétele van hátra. Várhatóan augusztus végéig elkészülnek vele. Folyamatban van a város padjainak felújítása, a közterületeken több mint nyolcszáz pad található, legalább húsz féle méretben. Megemlítette azt is, hogy várják az új kormányrendeleti szabályozást a gyepmesteri telep további zavartalan működéséhez.
Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42130 online lapszámunk 2, 3. oldalán.


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.