Újabb Érték és Minőség Nagydíjra pályáztak – A DélKerTÉSZ energiamegtakarításból is jeles

A COVID járvány mellett az időjárás is nehezíti a hajtatásos zöldségtermesztéssel foglalkozók mindennapjait térségünkben. A Délalföldi Kertészek Szövetkezete azonban egy percre sem engedi el a termelői kezét, segíti őket a növekedésben, a legelőnyösebb termékértékesítési feltételek megtalálásában. Nagypéter Sándor elnök-ügyvezető elsőként az elmúlt félév eredményeiről számolt be lapunknak.

Elmondta, hogy az előző év azonos időszakához képest 230 millió forinttal nőtt az árbevételük. Ebből a friss piaci termékek, mint a paprika- és paradicsom félék 71, míg az ipari növények 159 millió forint növekedést hoztak. Ez a gyarapodás kedvezően, közel 10%-kal érintette a termelői árakat. Szembesültek azzal – hallhattuk, hogy a COVID járvány hogyan változtatta meg a vásárlói szokásokat, továbbá a hideg tavasz minőségi gondokat okozott elsősorban a fehér paprikánál. Az értékesítés során némileg csökkent a minőségi osztályok mennyisége, és a későbbi érés okán az áruházláncok importkészlethez is folyamodtak, amit egészen május végéig bent is tartottak. Ezek együttes hatása következtében a fehérpaprikánál összességében, átlagosan 12% áresés következett be.

Újabb hálózógépet vásároltak.


A hegyes erős paprika értékesítési mennyisége 10%-kal esett vissza, viszont 6%-kal nőtt a darabonkénti ára. A fürtös paradicsom mennyisége visszaesett 3%-kal, elsősorban a koktélparadicsom termesztési felületének növelése miatt, viszont a felvásárlási ár 9%-kal lett több. A koktélparadicsom értékesítésében pedig elérték a csúcsot, pontosan annyit tudnak eladni, amennyire szüksége van a piacnak. A káposztafélék továbbra is hektikus képet mutatnak. Az ipari zöldborsó első érési szakasza 45%-os mennyiségi növekedést hozott, a felvásárlási ár pedig idén a termelők nyomására jobb lett, azonban az időjárás nem kedvezett a későbbi betakarításnak. A kezdeti átlagos 7-8 tonna/hektáros termés mennyiség 5 tonnára csökkent sajnos.
Nagypéter Sándor elnök – ügyvezető beszélt az aktuális gondokról, pl. arról, hogy ezek az idők teljes szerkezetváltást követelnek a zöldséghajtatásban. Az áruházláncok között is megfigyelhető egy fajta átrendeződés, ami azt jelenti, hogy egyik többet, a másik kevesebbet tud értékesíteni a terményekből. A külföldi, cseh, német, szlovák partnerekkel folytatott kereskedés a tavalyi szinten maradt, viszont örvendetes, hogy egyre növekvő az igény a román és bolgár piac irányából.


A közelmúlt fejlesztéseit érintően az ügyvezető úr szólt arról, hogy megvásároltak egy újabb automata hálózógépet 26 millió forint értékben, ez immár a harmadik. Egyre nagyobb gond, hogy a telephelyük kihasználtsága mára elérte a csúcsát, pl. 50-60 féle termékcsomagolást végeznek, s mindemellett idén is 200 tonnányi áru csomagolását kellett kiszervezni. Elérkezett annak az ideje, hogy új logisztikai rendszerben és további hasznos alapterületben gondolkodjanak, hiszen nagyon fontos számukra, hogy a jelenlegi előkelő helyüket megőrizzék a piacon. Elmondta, hogy idén is pályáztak az Érték és Minőség Nagydíjra, de most a snack paradicsomfélék termékcsaláddal, melynek eredménye a közeljövőben várható. Az ilyen elismerések is fontos szerepet játszanak a piaci pozícióik további erősítésében.
Nagypéter Sándor arról is beszámolt, hogy mára mérhető eredménnyel rendelkeznek a napelem rendszer üzemeléséről. A 220 milliós beruházás megtérülésére 5-7 év alatt számítanak, de már a beüzemelést követő hónapban 50%-os energia megtakarítást értek el. Különösen előnyös ez az adat abból a szempontból is, hogy a beruházást 60%-os pályázati támogatással valósították meg.
Végezetül a Magyar Paprika Napjáról érdeklődtünk, amelyet szeptember 4-én ismét Szentesen a Megyeházán rendeznek.

  • A IX. Magyar Paprika Napja fő témája a komplex integrált növényvédelem lesz. Előadást tart többek között dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a zöldséghajtatás aktuális kérdéseiről, valamint a vidékfejlesztési pályázatokról. Ledó Ferenc korábbi elnökünk a komplex integrált paprikahajtatás témakörében írt tanulmányából tart ismertetőt. Illetve több ismert neves előadó ad fontos információkat a növényvédelem aktuális kérdéseiről. A délután folyamán pedig az érdeklődők a jelenlegi legkorszerűbb termelési technológiákkal ismerkedhetnek termelői környezetben – invitálta az érdeklődőket a szakember. D. T.
    Fotó: DélKerTÉSZ – A telephely felülénézetből a napelemparkkal.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42130 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.