Sajtóbeszélgetés a polgármesterrel – A megújuló utcaképeké a jövő

Március 3-án, folytatva a korábbi hagyományt, Szabó Zoltán Ferenc polgármester „Sajtó Kávé” beszélgetésre hívta a médiák munkatársait, hogy azon kérdésekben adjon tájékoztatást, amelyek a lakosságot érintik. A képviselő-testület megalkotta költségvetési rendeletét február 28-án 7,7 milliárd forint főösszeggel, innentől engedhető ki az a „kézifék” a fejlesztési elképzelések előtt, amellyel az intézmények számolnak.

A napokban a közösségi médiát a fakivágások kérdése foglalkoztatja leginkább. A polgármester arra kéri a lakosokat, fogadják el azokat a szakmai tapasztalatokat, amelyekkel sikerült a korábbi rangos elismeréseket elérni, továbbá hosszú távon megújulhat a város. Az elkövetkező idők elvárása, hogy megalkossuk a klíma stratégiát, hiszen a jövőbeni sikeres pályázatok alapfeltétele is. – Például annak, hogy a korosodó fákról való gondoskodásra nemigen volt forrás a költségvetésben, az lett a következménye, hogy komolyabb beavatkozások váltak szükségessé. Nem lesz konfliktuskerülő abban – mondta a polgármester – hogy az elvégzendő feladatok el legyenek végezve, sodródni sem hagyja a várost korábban jellemző elképzelésekkel. Koros, beteg fák nem veszélyeztethetnek vagyoni értéket és emberi életet.

A belvárosi fakivágásokról, amelyek a József Attila és a Tóth József utcákat érintik – elmondta: – A József Attila utcán gombás betegség támadta meg a vérszilvafákat, ezért lettek kivágva. A csonkok eltávolítása pedig kézi erőt és kisebb gépeket igényel – hallhattuk. Beszélt arról is, hogy a megújulás mit jelent. 4,5 méterenként (a Tóth József utcában is) díszkörtefák lesznek ültetve. Ezek 3-4 év múlva 4-5 méter magasak lesznek, szépen díszíti a közterületet. Terméssel nem rendelkező, sok betegségre rezisztens, lombhullató, kiválóan árnyékoló fafajta.  A köztes területek füvesítésével rendezett közterület jön létre. Ezeket a fákat a hónap végéig tervezik kiültetni – hallhattuk.

Szóba került továbbá a beszélgetésen a temetői szelektív hulladékgyűjtés és a temetői házirend bevezetése. Elhangzott, hogy a városban kihelyezett kamerarendszer felújítására, pótlására 11 millió forintra volt szükség. S ami nagyon fontos, a lakossági szemléletváltozás elengedhetetlen volna mind a szemetelés, mind a klímavédelem kérdésében, s hogy lássuk meg a pozitívumokat, a jót is. Felmerült továbbá a helyi gyermekélelmezéssel kapcsolatos petíció és aláírások ügye. Az önkormányzat keresi a legoptimálisabb megoldást. A lehető legrövidebb időn belül döntés születik ebben a kérdésben is – válaszolta Szabó Zoltán Ferenc polgármester.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.