Fókuszban a tehetség – Ismét kiemelt arany minősítést kaptak

A Piroska Tánccsoport megerősítette tavalyi Kiemelt Arany minősítését az idei, február 14-16-ig megrendezett IX. Országos Népek Tánca – Népek Zenéje vetélkedő döntőjén. A nyugdíjasok tehetségkutató versenyének fináléjára Harkányban, a csodás üdülőparadicsomban került sor.

Lakosné Piroskától, a tánccsoport vezető koreográfusától megtudtuk, hogy a cha cha cha és rocky táncukat mutatták be ismét, hiszen ez alkalommal teljesen más összetételű 5 tagú zsűri – köztük táncpedagógussal – hozta a döntéseket az egyéb táncok kategóriájában is. Az elmúlt 1 év alatt, amikor ugyanebben a versenyben először kapták meg ezt a minősítést, sokat gyakorolták, tökéletesítették a lépéseket, s most a kedvemért, az edzésen jelenlévő táncosok pontos összhangban meg is mutatták, hogyan bűvölték el a zsűritagok mellett a kategória további 8 résztvevőjét is. Nem beszélve a közönségről.
Szentest 5 pár képviselte a haladó csoportból, s még ugyanennyien szoktak részt venni a hetente kétszeri próbákon. Piroska elindított egy kezdő tánccsoportot is. Meg van elégedve a teljesítményükkel, ők is szépen fejlődnek – említette, hozzá téve, 50 év feletti férfi táncosra nagy szükségük volna, hogy minden hölgynek legyen párja a produkciókra felkészülés, és a bemutatók során. A csütörtöki próbán az ifjúsági házban, vagy szerdán a Dózsa-házban lehet érdeklődni, jelentkezni a tánchoz kedvet érző, vagy táncolni tudó, kellő szabadidővel rendelkező uraknak. Az életkor nem akadály, hiszen 80 év fölötti tagjai is vannak a tánccsoportnak.


Piroskát a fellépésekről is faggattam, elmondta, hogy februárban Zentagunarason és Újszentesen táncoltak nagy sikerrel. Mindkét program farsangi mulatság volt, nagyon színvonalas fellépők között öregbíthették városunk hírnevét. Tavaly közel 30 felkérésnek tettek eleget, már az idén is szépen telik a naptár. Így a Bajtársi Klub 50 éves évfordulójára rendezett ünnepségen is táncolnak július 11-én.
A próba, jelenlétemben folytatódott. Megszólalt a magnóról a zene, előbb a tangó. Ez az új táncuk, amelyet rendszeresen gyakorolnak. Piroska körbe mutatta a többieknek a telefonján a hölgyek számára javasolt ruhát, álomszép vörös-fekete kombináció, hatalmas fodrokkal. Mindenkinek tetszett. Majd a sramli-polka kezdő lépéseit gyakorolták, de idén táncolni fognak még bécsi keringőt (kedvencem – szerk.) és charlestont is. Felhangzott Piroska vezényszava: 1 sasszé, 2 sasszé… páros sasszé, széjjel, össze, fordul… Közben ki-ki kissé elfárad. Leülnek, beszélgetnek, egymásnak segítve mutatják a lépéseket, majd az egyikük megszólal: „Az a baj, hogy itt fáj, ott szúr, de a tánctól elmúlik!” S máris felvette a lépést a többiekkel, mosolyogva, vidáman, ahogyan egy remek, jó közösségben illik. Dömsödi Teréz
Fotó: Sipos János

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.