Téli nyitva tartás az Üdülőközpontban – Jobb bevételt várnak a tavalyinál

Nyári pillanatfelvétel a termál medencéről.

A Szentesi Üdülőközpont munkatársai arra törekednek, hogy aki ellátogatott a városunkba, az minél több időt itt töltsön nálunk. A napokban arról érdeklődtünk, hogy időarányosan sikerült-e teljesíteni az előzetes terveket, hogyan alakult a szentesi fürdőkomplexum forgalma és milyen fejlesztésekben gondolkodnak?

  • A Szentesi Sport- és Üdülőközpont NKft. eredetileg tervezett éves bevétele 2019-ben 431.266 ezer forint. A belföldi értékesítés árbevétele kicsivel több, mint a bevétel fele. Az egyéb bevételeink szerkezetében kevés gazdálkodási egyéb bevétel (kártérítés, kupakgyűjtés, stb…) mellett a jelenlegi pályázatainkból, és a régebbi pályázatainkból (Munkaügyi központ, TAO, DAOP) befolyó, illetve befolyt összegek szerepelnek, de a nagyobb részt (több mint 80%) a Szentes Város Önkormányzatától kapott támogatás teszi ki. Ezen felül a strandnyitó és a strandzáró partihoz, füvesítéshez, hajszárító vásárláshoz és a cikluszárással összefüggésben kiosztott juttatásra is kaptunk további forrásokat az önkormányzattól – tájékoztatott dr. Kerekes Valéria gazdasági vezető.
  • Az elmúlt év azonos időszakához képest hogyan alakultak az árbevételek? – tudakoltuk.
  • Az időarányos árbevétel szint 85,8%-ban teljesült augusztus végével. Ebben benne van a két nyári erős hónap, a július és az augusztus. A strand szolgáltatások árbevétele ma azt mutatja, hogy tudjuk hozni a tervezettet, sőt túl is teljesítjük. A pihenőházak árbevételi tervét is várhatóan teljesítjük, az üdülőházak árbevétele tekintetében viszont elmaradásban vagyunk. Lesz némi elmaradás a kempingnél is, hiszen a kemping október 31. zárásáig jelentős forgalomnövekedés már nem várható.
  • A szolgáltatások igénybevétele miként változott az év folyamán?
  • Az eladási cikk statisztika mutatja azt, hogy a két év azonos időszakában mennyi értékesítésünk volt. 2018. első nyolc hónapjában 71.314 eladott cikkünk volt, 2019 azonos időszakában pedig 87.300. Ebben benne vannak az egyes programok belépő adatai is. A 22,4%-os növekedés azonban nem jelenti az árbevétel automatikus növekedését. Az értékesítésben szerepelnek pl. a jelentős növekedést mutató ajándékutalványok, vagy az, hogy az ingyenes strandnyitó parti alkalmával 3205 belépőt adtunk ki. A strandzáró partin a gyermekek belépése ingyenes volt, a felnőttek 1000 Ft-ot fizettek a belépőért, 708 fő vette ezeket igénybe. Megállapítható, hogy a 10-30 alkalmas bérletek számában jelentős a csökkenés, mintegy 18%-os arányban. Az éves bérleteinket azonban ugyanannyian veszik igénybe, mint tavaly – tudtuk meg dr. Kerekes Valériától, aki azt is elmondta:
  • Sikerült idénre elérni, hogy a beléptető rendszer minden adatot tartalmazzon. Nem kis küzdelmet folytatunk azonban azért, hogy változtassunk a látogatóink évtizedek óta kialakult szemléletén: sokan ingyen szeretnék igénybe venni a szolgáltatásainkat és gyakorta próbálnak bliccelni.
  • Erre az évre mennyi forrás állt rendelkezésre fejlesztésekre, karbantartásokra?
  • Idénre a napi karbantartáshoz szükséges anyagokra és a karbantartási szolgáltatásokra 11 millió Ft áll a rendelkezésünkre. További 30 millió forint a panzió fejlesztési pályázat önereje, és a többlet költségek fedezete. A nyár folyamán kaptunk a brüg medencék felújítására, a II. gépház állagvédelmére, továbbá a 25 és 33 méteres medence környékén a burkolat javítására és a tusolók felújítására további 50 millió forintot. Ezeknek a kiviteli munkáknak folyik az előkészítése – hallhattuk.
  • Zsura Zoltán műszaki igazgató mindehhez hozzátette, a napi karbantartásokra rendelkezésre álló pénz természetesen nem elégséges. A Szentesi Üdülőközpont a több mint 4500 négyzetméter vízfelületével a környék egyik legnagyobb fürdőjévé vált, a vízfelület szempontjából nagyobb, mint Gyopárosfürdő. Sajnos, rengeteg elavult része van a fürdőnek, pl. a vízrendszerünk még mindig a 30-40 éves csövekre épül, ezért gyakoriak a csőtörések, amelyeknek az elhárítása folyamatos technikai feladat. A régi részeket, a kabinokat, brüg medencéket igyekszünk olyan állapotban tartani, hogy a fürdő közönsége számára ne okozzon balesetveszélyt – mondta.
  • Mit tudhatunk a folyamatban lévő pályázatról? – fordultam ismét dr. Kerekes Valériához.
  • Október 10-ig kell elvégezni az eredeti műszaki tartalom módosítására vonatkozó hiánypótlást a panzió felújításra irányuló pályázatnál. Panzióvá minősítettünk ugyanis 12 kőházat. A nyertes pályázat 52.500 ezer forinttal támogatja a célkitűzésünket. A pályázathoz kapcsolódik a korábban említett 30 milliós önkormányzati önrész. Még az idén sor kerül a közbeszerzési eljárás kiírására, melynek eredményességétől függ a munkák megkezdésének időpontja.

Csendes Tamás uszodamenedzser, szervezőtől a sportversenyek, edzőtáborok résztvevőiről érdeklődtünk:

  • Ebben az évben kevesebb csapat érkezett, azonban több időt maradtak nálunk. Így elmondható, hogy ugyanolyan gyakorisággal voltak versenyek és edzőtáborok a strand területén, mint a korábbi évben. A hazai csapatok közül pl. az U15-ös magyar fiú válogatott, vagy az U17-es női válogatott vendégeskedett nálunk. A BVSC két hónapon keresztül edzőtáborozott Szentesen. A külföldi csapatok közül rendszeres vendég az Azerbajdzsán, vagy a Finn Turum együttese, de idén júliusban is itt volt nálunk a Tel-Aviv (Izrael) legénysége és a német U17-es női válogatott is – sorolta, a teljesség igénye nélkül.
  • Hol tart az Üdülőközpont az őszi aktuális feladatok elvégzésében?
  • Tavaly a Vízilabda Klub vett új sátrakat, amelyeknek a felszerelése folyamatban van – vette át a szót ismét a gazdasági vezető asszony. Minden évben október 15. és 30. közötti időtartamra tervezzük a sátrak felhúzását, most ezt egy már megszervezett vízilabda kupa miatt előbbre kellett hoznunk, így október 3. és 15. között a medencéket nem lehet majd használni, mert a sátrakat nem tudjuk olyan technológiával felhúzni, mint a régieket. A régi sátrak felszerelése 3-4 nap leállást igényelt, most minimum az 1 hét leállás, a nagyobb medencénél akár 2 hét is lehet ez az időszak. Mind a sátor felhúzása, mind a levétele jóval több időt vesz igénybe, mint a régi esetében, mert csak kiszárított állapotban lehet vele dolgozni. Amennyiben közben eső van, várnunk kell a kiszáradására. Kötve vagyunk továbbá a munkaidőhöz is, mert a túlóra költségeit nem tudjuk vállalni. Kérjük ezért a vendégeink megértését, és köszönjük a türelmüket! – válaszolta, majd a fürdővendégek figyelmét felhívta a következőre is: Kezdetét vette a téli nyitva tartási rend, vagyis reggel 5.00 -től este 9.00 óráig fogadjuk a kedves Vendégeket. Újdonság, hogy a wellness részleget, a szaunát és a sószobát 21.15 óráig lehet naponta használni.
    Dömsödi Teréz
    (Fotó: Üdülőközpont)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.