DélKerTÉSZ: a hagyomány és innováció elismerése – A Szentesi Paprika újabb sikere

A nyár vége és az ősz kezdete a Szentes térségi hajtatásos zöldségtermesztés számára több elismerést is hozott. Az OMÉK ünnepélyes megnyitóján, szeptember 26-án az Árpád Agrár ZRt. hat évtizedes tevékenységéért Kertészeti Nagydíjban részesült. Szeptember 10-én a Délalföldi Kertészek Szövetkezete képviseletében Nagypéter Sándor elnök – ügyvezető a Parlament Felsőházi termében Farkas Sándor agrárminiszter-helyettestől átvehette az Érték, Minőség Nagydíjat, és jogosulttá vált a Szentesi Paprika a díjjal járó védjegy használatára is. S még egy picit visszább az időben, az augusztus közepén rendezett debreceni Farmer Expón a DélKerTÉSZ megkapta a Leginformatívabb Standnak járó díjat. Az elismerések hátterében lévő munkáról és aktuális feladatokról beszélgettünk Nagypéter Sándorral, a DélKerTÉSZ elnökével.

„Az augusztus 15-18. között Debrecenben rendezett Farmer Expón évek óta újfajta standdal veszünk részt. 50 négyzetméteren, új frízekkel, képekkel, megújult stratégiával, amely marketinges kolléganőnk, Gyuricza Kitti ötleteinek, szorgalmának és kreativitásának köszönhető. Ennek a munkának az elismerése a Leginformatívabb Standnak járó díj.” A közös munkában részt vevő minden kollégának ezúton is köszönetet mondott az elnök úr.

Az Érték, Minőség Nagydíj elismerése a Szentesi Paprika földrajzi eredetvédelméért folytatott sok éves munkának, amelyet Ledó Ferenc elnök úr irányításával kezdtünk közel 10 évvel ezelőtt, és vittünk végig. A Szentesi Paprikának lett egy uniós és egy impozáns magyar védjegye. Magam is azt vallom, tiszteletben kell tartani elődeink munkáját, ám közben innovatív módon fejlesztenünk szükséges a piaci pozíciók erősítése érdekében. A gyökerekhez ragaszkodás ékes bizonyítéka, hogy dr. Csikai Miklós elnök úr kezdeményezésére, támogatásunk és az önkormányzat támogatásával elkészülhetett a bolgárkertészeknek emléket állító szobor – említette az elnök úr, majd így folytatta:
A védjeggyel együtt alakult ki a mi brandunk, azt kívánjuk a továbbiakban is erősíteni, hogy aki fehér paprikát, kápia vagy hegyes erős paprikát vásárol, mi jussunk róla az eszébe, mint a Szentesi Paprika termelői és forgalmazói. A brand része a magas minőség, amit nap, mint nap bizonyítanunk kell. Legyenek a mi termelői közösségünk termékei a legfrissebbek, legzamatosabbak, illatosabbak, jók és igazán finomak. Szerencsére egyre igényesebb a fogyasztó, egyre több pozitívumot vár el. Hamarosan – elsősorban a prémium termékeinken – a díjjal együtt járó logót is láthatják majd a vásárlók – hallhattuk.

Milyen tapasztalatokat hozott az idei OMÉK?

A hagyományosnál nagyobb, 67 négyzetméter területű standdal jelentünk meg az idei OMÉK-on, közösen az Árpád Agrár ZRt-vel. Amint két évvel ezelőtt is – a vetőmagtól a csomagolási egységekig, a teljes folyamatot informálisan igyekeztünk megjeleníteni. Azt, ahogy a növény fejlődik, termést hoz, és a vásárlók asztalára kerül- sorolta Nagypéter Sándor.

Az idén sok gyermek csoport, iskolások, óvodások, vettek részt a kiállításon. Így a mi standunkon nem csak megkóstolhatták a termékeket, de azt is megtudhatták, honnan terem a paprika, paradicsom. A legnépszerűbb termékünk az ún. datolya paradicsom, ami szuper édes, „mézédes kicsi piros”-nak is nevezzük. Újfajta dizájnban jelenítettük meg, amely teljesen környezetbarát, lebomló csomagolást jelent, faháncs és kukorica alapanyag hozzáadásával készült. Janó Imre kollégánk vezetésével fejlesztette ki erre az alkalomra a kereskedelmi részlegünk. Örvendetes, hogy a fiatalabb generáció már nagyon kritikus, és elvárja, hogy környezetbarát, lebomló csomagolásban juthassanak a termékekhez.

Szeptember 4-én volt a Magyar Paprika Napja, ezúttal Derecskén…

Az idei volt a nyolcadik rendezvény. A kezdetekkor a FruitVeB elnöke, Ledó Ferenc fontosnak tartotta, hogy minden paprikatermesztő régió tevékenységét megismertessük. A FruitVeB, KITE ZRt., és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös rendezvényén az Észak-keleti régió paprika hajtatásról és a szabadföldi termesztésről kialakult gyakorlatába nyertünk betekintést. Ebben a régióban először került sor a rendezvényre.

A következő a Zöldséghajtatás időszerű szervezési és technológiai kérdései című rendezvény itt a DélKerTÉSZ telephelyén…

Igen, ez a hagyományos rendezvény október 18-án lesz. A következő évi palánta és termékértékesítési szerződéseket október 14-én kezdjük el megkötni. Nagyon fontos, hogy december közepére lássuk, a 2020-as évben ki milyen mennyiséggel, mekkora területtel szerződött, mit szeretne termelni. Mire számíthatunk a termelőink részéről – tudtuk meg az elnök úrtól.
Visszatérve a rendezvényre, Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke nyitja meg 9 órakor. A hajtatási nap előadói lesznek Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója, aki a mezőgazdasági szakoktatás átalakítását mutatja be. Ledóné dr. Darázsi Hajnalka szaktanácsadó a zöldségfélék ellenállóságának feltételeiről tart tájékoztatót a kedvezőtlen környezeti hatásokra is figyelemmel. A palántaszerződésekről Oltyán István, az Árpád Agrár Zrt ágazatvezetője ad tájékoztatást és bemutatkoznak majd a vetőmag forgalmazó cégek is. Nagypéter Sándor elnök pedig az idei év hajtatási tapasztalatairól fogja tájékoztatni a résztvevőket.
A szakmai rendezvényre jelentkezni és regisztrálni október 15-ig lehet a www.fruitveb.hu online regisztrációs felületén, továbbá a DélKerTÉSZ titkárságán titkarsag@delkertesz.hu, telefon: 06 30 381 4241.
Dömsödi Teréz

Fotó: www.emin.hu



Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.