Tavaszi könyvajánló

Az első könyv Margittai Gábor: Tiltott kastély című történelmi kötete, melynek alcíme: Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében.

Példamesébe illő az erdélyi főnemesség XXI. századi “palotaforradalma”: hogy a Trianontól kezdve vesszőfutásra kényszerített rend megpróbál újra gyökeret verni ott, ahonnan elűzték. Szórványos híradások jöttek arról, hogy a magyar történelmet évszázadokig alakító családok tagjai harcba indultak, föladva magyarországi vagy nyugat-európai egzisztenciájukat, hogy elkobzott birtokaikért, pusztulásra ítélt kastélyaikért perbe szálljanak a román állammal.
Margittai Gábor író, újságíró felkerekedett, hogy kinyomozza, mi lett a Teleki-, Bánffy-, Bethlen, Mikes-, Apor- és Haller-család tagjaival, hogyan próbálnak ma visszatérni a szétszóratásból, kik laknak most ősi kastélyaikban – ha egyáltalán még lakhatók és nem földig romboltak ezek az egykor csodálatos épületek -, és miként próbálnak visszaköltözni oda, ahonnan még az emléküket is igyekeztek kitörölni.
Hamarosan itt a húsvét, ezért a gyerekeknek is szeretnék egy kedves könyvet ajánlani, Wass Albert: A kis szürke nyúl című mesefüzetét.
Az Erdélyben, a Mezőségben élő kis nyúl ebben a gyönyörű képeskönyvben világkörüli útra indul, hogy meghódítsa az olvasók szívét. Szeretetével segíti az erdő állatait, még ha be is csapják, még ha ki is használják, ő önzetlen marad. A mesét nagy gyermeki átérző képességgel Gábor Emese illusztrálta, aki maga is három gyermek édesanyja.
Szintén a legkisebbeknek készült a Nyúl Berci első húsvétja című verses lapozó.
A kedves kis történet főszereplője Nyúl Berci, aki izgatottan készül élete első húsvétjára. Mindenáron segíteni szeretne az apukájának megfesteni a húsvéti tojásokat. De hol van most az apukája? És miért repedezik meg a tojások héja? Mindez kiderül ebből a csodaszép, kézzel festett illusztrációkkal színesített, kedves húsvéti meséből.

Lantos Eszter

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.