Plakátokkal a természet védelméért – A Szivárvány AMI országos versenye

Március 31-ig az ország 61 oktatási intézménye 751 pályamunkával nevezett a szentesi Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadik képzőművészeti versenyére. Ebben az évben hazánk védett növényei és állatai adták a feldolgozandó témát a diákoknak, akik – szabadon választott technikával – plakátot készítettek.

Már az elődöntő komoly feladatot adott a Roskó Gábor képzőművész, egyetemi docens által vezetett zsűrinek. Az alkotások tömegéből kellett kiválasztaniuk az általános iskolások két korcsoportjában a 25-25 döntőbe jutó tanulót. A döntőt Szentesen a Klauzál Gábor Általános Iskolában rendezték május 20-án. A diákok az ekkor megadott téma és útmutatások szerint egy újabb alkotást készítettek, amellyel a verseny végső sorrendjét alakították ki.

Az eredményhirdetéskor köszöntötte a résztvevőket Szirbik Imre polgármester, aki megköszönte a szervező művészeti iskola vezetőjének, Kálmánné Szabó Erzsébetnek és az iskola pedagógusainak munkáját. Reményét fejezte ki, hogy a távoli településekről érkező versenyzők és kísérőik örömmel töltötték e néhány órát városunkban, inspirációt gyűjthettek itt, s kérte, térjenek vissza máskor is. Az alkotás lényegét abban foglalta össze, hogy mindenki más szemmel csodálkozik rá a világra, attól lesz művészet a művészet, hogy van benne egy kis egyéni látásmódcsavar.

A zsűri elnöke, Roskó Gábor (SZTE Rajz- Művészettörténet Tanszék) értékelte azt a folyamatos szakmai fejlődést, melynek eredményeként egyre színvonalasabb munkák érkeznek a pályázatokra. Méltatta a felkészítő és közreműködő pedagógusok munkáját, és a résztvevő gyermekek tehetségét, érdeklődését, felkészültségét. Majd szólt a feladatról is, hiszen a plakátkészítés nehéz műfaj. Ma már computerrel bármit el lehet ugyan készíteni, azonban az emberi kéz és elme kreativitását semmi sem tudja pótolni. A pályázat résztvevői megmutatták ezt az értéket, jó néhány olyan munka született, ami a profik között is megállja a helyét – mondta.

Versenyeredmények: I. korcsoport – 1. hely Nagy Lara Kaffka Margit Általános Iskola és AMI Miskolc (Fk: Csőry Alexandra, Blaskovics Attila). 2. hely Dányi Fanni Szilády Áron Általános Iskola és AMI Sárvár (Fk: Balogh Ferencné). 2. hely Bihari Gerda Kunszentmártoni Általános Iskola és AMI (Fk: Molnár Adrienn). 3. hely Németh Zoé Péteri Pittner Dénes Általános Iskola (Fk: Hadar Tímea). 3. hely Csicsó Máté Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános Iskola és AMI (Fk: Bulla Márta). II. korcsoport – I. hely Gáspár Andrea Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és AMI (Fk: Kertész Jánosné). 2. hely Limpár Csenge Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskola (Fk: Kolonics Péter). 2. hely Farsang Réka Kunszentmártoni Általános Iskola és AMI (Fk: Molnár Adrienn). 2. hely Mendler Réka Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Nyíregyháza – Garabonciás Művészeti Iskola (Fk: Somfainé Dávid Judit). 3. hely Szidler Viktória Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és AMI (Fk: Rákos József). 3. hely Fábián Kitti Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és AMI (Fk: Kertész Jánosné). 3. hely Barna Ágnes Kondorosi Petőfi István Általános Iskola és AMI, Kollégium (Fk: Nyerges Gáborné).

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Megjelent: http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41270 online lapszámunkban. A Menté funkcióról letölthető.

korábbi megjelenések a témában:

http://www.varosivisszhang.hu/?p=29702

http://www.varosivisszhang.hu/?p=29105

http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41113  3. oldalán.

https://www.facebook.com/visszavar/?fref=ts

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.