A hónap könyvei, gyerekeknek

Az elmúlt vasárnapon volt a Gyermeknap. Az alkalomhoz kapcsolódóan most két gyermekeknek szóló könyvet szeretnék ajánlani:

Kádár Annamária: Lilla és a Tündérbogyó – 30 érzelmi intelligencia-fejlesztő mese
Ahhoz, hogy lelkileg egészséges felnőtteké váljunk, jó kapcsolatokat alakítsunk ki, képesek legyünk együttműködni másokkal, saját érdekeinket érvényesíteni, kezelni a konfliktusainkat, és helyes döntéseket hozni, tárgyi tudásunk mellett elemi szükségünk van “érzelmi ügyességre”, pallérozottságra is: az érzelmek felismerésének, megfogalmazásának és hatékony szabályozásának képességére.
Mindezt fokozatosan sajátítjuk el gyermekkorban. Ha megtapasztalhatjuk azt, hogy a szüleink érzelmileg hozzáférhetők, érzékenyek a szükségleteinkre, kifejezhetjük feléjük a negatív érzelmeinket is, és ezeket csillapítják, akkor belsővé tesszük ezt a mintát, így tanuljuk meg az érzelmi szabályozás képességét.
Ebben a folyamatban fontos segítséget jelenthetnek számunkra a mesék.
Tündérbogyó segít Lillának és a mesét hallgató gyermeknek is kifejezni az érzelmeit, megérteni és elfogadni azokat. Nem oktat ki, nem mondja meg, mit kell tenni, csupán ott van Lillával örömében, bánatában, magányában; együtt érez vele, amikor csalódott; megérti és visszatükrözi érzelmeit; törődik a szükségleteivel és támogatja őt döntéseiben.
Szülőként és pedagógusként mi magunk is legyünk Tündérbogyók, akik olyan élményekkel ajándékozzuk meg a gyermeket, amelyekre szívesen emlékszik majd vissza felnőttkorában.

Laik Eszter – Misik-Nagy Zsuzsanna: Elmés lelemények – Magyarok, akik lendítettek a világ kerekén
Ismeretterjesztő versek száz évvel ezelőtti és a közelmúlt magyar tudósairól, feltalálóiról és világhírű találmányaikról, Misik-Nagy Rita ötlete alapján, Laik Eszter tollából, Bogár Ágnes illusztrációival.
A magyarok tényleg a Marsról jöttek? Vagy mégsem? Honnan mégis ez a sok vívmány, mellyel élhetőbbé tették bolygónkat? Gondoljunk csak a gyufára, a számítógépre, a C-vitaminra. Ezek a mindennapos dolgok mára már fel sem tűnnek, de kik találták fel és mikor? Az elsősorban gyermekekhez szóló versek, és a pontosabb ismeretekre kíváncsiak számára írt, rövid információs szövegek, választ adnak a kérdésekre.

Lantos Eszter

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41270 online lapszámunk 3. és 4. oldalán. A “Mentés” funkcióról a lap többi írása is elolvasható.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.