Szeretnénk egészségesek lenni…

A Szeresd Magad Közösség legutóbbi összejövetelén az egészséges táplálkozásról tartottam előadást, melynek összefoglalóját megosztom most önökkel.

Betegségeink létrehozásában nagy szerepe van annak, hogy génjeink, immunrendszerünk sejtjei hogyan működnek. Ezen szabályozásban a bélflóra genetikai információja hatalmas szerepet játszik. Ez százszor nagyobb, mint a mi sejtjeink genetikai információjának a mennyisége. Minden egyes testi sejtünkre tíz baktérium jut. Ezek 85-90%-a a beleinkben található és részt vesznek az emésztési folyamatokban, valamint az élethez nélkülözhetetlen anyagok termelésében.
Az immunrendszerünk 85%-a a bélrendszerben van és az a szerepe, hogy a táplálékból felszívódó, a szervezet számára nem megfelelő anyagokat közömbösítse és megakadályozza, hogy a kórokozók bejussanak a véráramba. Ha a táplálékkal olyan anyagokat juttatunk be, amelyek nem hasznosak a szervezet számára, akkor ez az immunrendszert annyira igénybe veheti, hogy a szervezet ellenálló képessége lecsökkenhet, így könnyebben elkap bizonyos betegségeket. Ezek a mérgek, ha mégis felszívódnak, akkor lerakódnak a szervezetben. Emiatt alakulnak ki a krónikus degenerativ és gyulladással kapcsolatos betegségek (izületi fájdalmak, magas vérnyomás, cukorbetegség).
Ha egészségesek szeretnénk lenni, akkor elsősorban a bélflóránkat kell táplálnunk. Ez a fajta táplálkozás zöldség és gyümölcsalapú. A korábbihoz képest kevesebb összetett szénhidrátot (kenyér) és több zsiradékot (olívaolaj, kókuszzsír) tartalmaz.
Az ilyen táplálkozás mellett szervezetünk fittebb, energiaszintünk magasabb. Ha még a gondolkozásunkat is úgy alakítjuk, hogy a szeretet, az elfogadás (önelfogadás is!!) és a megbocsátás programjait futtatjuk, akkor egészségesen és boldogan élhetünk, akár 100 évig is.

Már Hippokratesz is megmondta: “a halál a vastagbélben kezdődik”. Úgy tűnik, teljesen igaza volt.
Dr. Tóth Edit

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41270 online lapszámunkban május 31-én, a lap 4. oldalán. A “Mentés” funkció használatával a lap cikkei könnyedén elolvashatók.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.