Önkéntesek is segítik az alapítvány munkáját – Idén Zorán nagykoncert Szentesen

Seres Antal, a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány alapítója, zenész, gitártanár és röplabdaedző, március 15-én megkaphatta a Szentes Városért Emlékérmet. Ebből az alkalomból is, de azért is pillantottunk be újra az alapítvány mindennapjaiba, hogy próbáljunk segíteni nekik az 1%-ok felajánlásához.

– Toncsi, milyen gondolatokkal vetted át ezt a rangos szentesi elismerést, amihez ezúton is gratulálunk!
– Nagyon köszönöm mindenkinek, akik javasoltak erre a kitüntetésre. Köszönöm Szentes Város Képviselő-testületének, hogy a javaslatokat mérlegelve, érdemesnek tartott a díjra. Nagy megtiszteltetés, hogy elismerik a munkánkat, törekvéseinket, figyelemmel kísérik kis csapatunk tevékenységét. Meglepetten, de nagyon jó érzésekkel vettem át az Emlékérmet, érezve azt a felelősséget, s egyben ösztönzést, amivel tovább kell haladnunk az általunk választott úton.
– Az alapítvány már több mint öt éves, hogyan alakult mostanra a gyógyuló és a teljesen egészséges muzsikus gyermekek aránya?
– Eleinte 60-70 diákkal tudtam foglalkozni. Mára nagyot változott a világ, kevesebb diákot tudok tanítani, azonban még sincs okom panaszra. Kikristályosodtak ugyanis azok az elvárások, amelyek szerint sokkal inkább a gyermek egyéniségéhez, élethelyzetéhez igazodva foglalkozunk velük. A munkánkat most már kilenc önkéntes, zenéhez értő orvostanhallgató, pszichológushallgató is segíti.

Igyekszem továbbra is a betegséggel küzdő társaik elfogadására nevelni az egészséges tanítványaimat. Óriási dolog, ahogyan mindez működik. Nagyon szerencsés vagyok, mert a tanítványaim otthonról is csupa jót, pozitívumot hoznak. A szám változó, van, hogy 25-en állunk a színpadon, máskor kevesebben. Általában köztük van az a 8-9 társuk, akik jó eséllyel legyőzik, vagy már teljesen legyőzték a betegséget.
– Módjuk van a legtehetségesebb gyerekeknek nagy élő koncerteken játszani. Mi-mindent ad ez a számukra?
– Itt köszönöm meg Szekeres Adrienn művésznőnek, hogy a koncertjein ott állhatunk mi is a színpadon, vele énekelhetünk. A felejthetetlen élményen túl színpadi rutint szereznek a gyerekek. Betekinthetnek a háttérzenészek munkájába, a profizmusba, pl. hogyan kell pillanatok alatt beállni a színpadon a helyükre, hogyan kell a színpadról levonulni.

Ombódi Csillához, az alapítvány elnökéhez fordulok, és az idei programokról érdeklődöm.
– Idén negyedik alkalommal kerül sor Szegeden az Árkádfutásra. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ennek a programnak a részesei lehetünk, és a rendezvény bevételéből felajánlást kaphatunk. Az első évben még 700-an, tavaly már 3600-an futottak. Bízunk abban, hogy idén is sokan érdeklődnek majd a program, s ez által alapítványunk iránt is. Ez a közeljövő legjelentősebb programja számunkra. Novemberben pedig Zorán és zenész társai nagy koncertjére készülünk, amely a sportcsarnokban lesz. Szentes Város Önkormányzata, Polgármester Úr, jelentős anyagi támogatással járul hozzá a koncert megrendezéséhez, amellyel a fővárosi sportaréna hangulatát varázsolhatjuk Szentesre. A várható támogatásokat figyelembe véve kedvező, 3900 és 2900 Ft-os belépőkkel számolunk.
– Miért fontosak az alapítvány számára az 1%-ok?

– Fontosak, hogy gyarapíthassuk alapítványunk alaptőkéjét, s ez által megerősödve vághassunk bele az újabb és újabb vállalásainkba. Fontosak, hogy a beteg gyermekek lelki és testi egészsége érdekében minél több időt tölthessünk el velük a klinikán, segíthessünk átvészelni a krízishelyzeteiket. Támogathassuk őket a betegség utáni felzárkózás hosszadalmas, feladatokkal teli időszakában is a zene erejével.
– Toncsi, Csilla, köszönöm a beszélgetést! Arra kérjük kedves Olvasóinkat, hogy adójuk 1%-ával segítsék, hogy a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány minél több foglalkozást tarthasson a Szegedi Gyermekklinika Onkológiai Osztálya kis betegei számára, amikor a muzsika nyelvén beszélgethetnek szeretetről, reményről, a gyógyulásba vetett hitről. Adószámuk: 18274130-1-06.
Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41188 online lapszámunk 1. oldalán. Letöltendő a “Megjelenít…” piros linkről.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.