Indul a választási kampány? – A vidék jövője, MSZP-s látószögből

Május 4-én reggel sajtóreggelire várta az újságírókat Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP elnökhelyettese, valamint a párt helyi képviselői, Szentesen. Gőgös Zoltán a vidékfejlesztés szakpolitikusa, azokról az elképzelésekről beszélt, amelyet koncepció formájában már dokumentáltak, s amely a párt vidékfejlesztési programjává válik hamarosan.

A megjelenteknek, az álláspontjuk szerint igazságosabb adórendszerre vonatkozó elképzeléseiket ismertette, amelyről már két körben vitát folytattak. Kijelentette, a vidéki állampolgárok másodrendűségét meg kell szüntetni, a falurombolásokat meg kell állítani. Ennek az is eszköze, hogy a helyben képződött jövedelmek maradjanak helyben, és szolgálják a vidék fejlesztését.
Szólt a programtervezet termőföldeket érintő kitételeiről, valamint a helyi piaci szabályozás megváltoztatásáról. Magyarország élelmiszer termelése mintegy 20 millió ember ellátására képes – mondta. Az állami földek védelme legalább annyira fontos feladat, mint az erdőké. Megerősítenék továbbá a kistermelői érdekképviselet rendszerét, ami ma gyakorlatilag hiányzik. Az Agrárkamara “pénzbehajtó” szerepét hangsúlyozta, a pénzek elköltésének módját pedig kifogásolta.

Ösztönözte a gazdálkodókat, hogy a mezőgazdasági károk kockázatát biztosítások kötésével próbálják tovább csökkenteni. Az agrártámogatási rendszerbe beiktatott 100%-os bank garanciát, magát a rendszert tarthatatlannak nevezte. Vázolta, hogy a jövőben az országos jégkár-elhárítási rendszerhez csatlakoznia kell minden gyümölcstermesztőnek, ezt a rendelkezést egyébként előremutatónak tekinti.

Krausz Jánosné önkormányzati képviselő, Móra József az MSZP helyi elnöke, Gőgös Zoltán és Szirbik Imre.

Szirbik Imre polgármester kitért a központosítás vidéket érintő hátrányaira. Akik helyben élnek, ők tudnak igazán vigyázni és gondoskodni pl. a szakszerű vízhasználatról vagy a földvagyonról. Támogatná a föld utáni vagyonadó bevezetését azzal, hogy az helyben, a helyi közösséget erősítse. Majd az ország most tárgyalt jövő évi költségvetésével kapcsolatban megjegyezte: abban állítólag 50 milliárd forinttal több jutna az önkormányzatoknak. Azonban, ha csak a minimálbér, vagy a garantált bérminimum emelésének hatásait figyelembe vesszük, ez a szám jelentősen lecsökken.
Figyelmeztetett továbbá egy megdöbbentő adatra: 2016 évben több román állampolgár született Románia határain kívül, mint azon belül. Ez a tendencia minket, magyarokat is fenyeget.
Gőgös Zoltán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar termőföld esetében szétvált a föld, mint tőke felhalmozóinak, és a földet használók, abból értéket teremtők köre, ami további veszélyeket hordoz. Ebből is következik, a munkából élők jövedelmét védenék, a munkajogban a munkások érdekeinek jobb érvényesítését szeretnék elérni.
A sajtótájékoztató végén a választási kampánnyal kapcsolatban Gőgös Zoltán azt mondta: Nem lesz nyári szünet a politikában. Novemberre tisztázni akarják mind a más pártokkal kötendő együttműködéseiket, mind a választókerületi jelöltek személyét. Számítanak arra, hogy új szereplők jönnek fel, törnek előre és rajzolják át a politikai térképet, ez sok szempontból meghatározó lehet – tette hozzá.

Kép és szöveg: dite

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.