Városi Visszhang Szentes » Sztori

‘Sztori’ kategória archívum

Tanulmány a szentesi román megszállásról

2018 03 03

Az alábbi linkről érhető el ifj. Perczel Olivér tanulmánya városunk román megszállásáról. Hasznos olvasgatást!

(tovább…)

“Nincs más hátra, csak előre…” – Hetvenhatan ülik körben az ünnepi asztalt Tolnaszigeten

2018 02 16

A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság a „Házasság Hete” programsorozat keretében hívta meg Szentesre a 20 gyermekes gazdálkodó édesapát, Lukács Ernőt. Február 15-én a Művelődési és Ifjúsági Házban több mint százan voltak kíváncsiak a nagycsalád történetére, életük legfontosabb tanulságaira. A családfő – időközben esedékessé vált műtéte miatt – személyesen nem tudott mesélni, ám a telefon és a mai modern technika segítségével a résztvevők kérdéseire is válaszolt. A beszélgetést Tóth Tamás, a rendezvény egyik szervezője vezette.

(tovább…)

A 10:0, amely senkinek sem fájt

2018 02 10

Egyetlen rövid tudósítás. Ennyi maradt meg a múltból, a mérkőzésről. Kutattam hosszasan, de semmit nem találtam régi újságokban, adatbázisokban, szerencsémre azonban a Csongrád Megyei Hírlapból gondos kezek annak idején kivágták a cikket, amelynek segítségével most összerakosgatom emléktöredékeimet.

(tovább…)

Kovács Attila volt a Közéleti Kávéház vendége – Amerikában angolt tanult és dolgozott

2018 02 08

A POM-POM együttes frontembere, a HSzC Pollák Antal Szakgimnáziuma és Szakközépiskola igazgatója volt a február hetedikei Közéleti Kávéház vendége. Kovács Attila gitár játékával elevenítette fel az elmúlt évben „Városért” emlékéremmel jutalmazott zenekar legfontosabb állomásait, dalait, saját pályájának – kalandoktól sem mentes – alakulását.

(tovább…)

Néprajzi utazás – Öreg Szuhay

2018 01 29

A birkák elheveredve szenderegtek, ő tüzet penderített, s a tűzhöz kuporodva szalonnát pirított vacsorára nyárson. Egyszer a tűz túlsó oldalán oda söndörög a sötétség vemhéből a majom – tollas csákóval a fején, sárgarézgombos piros dolmányban, kis puskával a vállán – letiszteleg keményen a juhásznak, azzal leül a tűzhöz és melegíteni kezdi előrenyújtva a kezeit.

(tovább…)

Egy kis néprajzi utazás…

2018 01 28

A Zöldág Hagyományőrző Szakkör 2012. évi működése óta a magyar szellemi és tárgyi néprajz számos ágával foglalkozott már és tervezi ezt a következő évekre is
(tovább…)

Francia nyelvi tagozat a Horváth Mihály Gimnáziumban – Hogyan kezdődött, milyen hatása volt-van országosan, hol tart ma?

2017 11 28

Megfigyeltem, hogy azoknak az embereknek a többsége, akik kiválóan beszélnek franciául, érdekes módon személyiségükben is különleges vonásokat hordoznak: elegancia, könnyedség, tolerancia, empátia, művészetek iránti vonzalom, finom humor, öltözködésbeli és életviteli stílusuk mássága.

(tovább…)

Közéleti kávéház újra – Séf és cukrász sztorik

2017 11 11

A Petőfi Cafe-ban november 8-án indult újból útjára a Közéleti kávéház programsorozat dr. Dobos András állatorvos és barátai kezdeményezésére. A sajátos program megtartja a jövőben is a 2000-es évek elején jól bevált hagyományait, így minden találkozókor a vendég jelöli meg, kié legyen legközelebb a staféta. Minden, ami Szentes, szóba kerül ilyenkor, kivéve a nagybetűs politikát. Ezúttal is így történt.

(tovább…)