‘Sztori’ kategória archívum

Klubtalálkozó aranylakodalommal

2018 09 23

A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége szentesi klubja, a MÁV Lendület Nyugdíjasklub szeptember 22-én tartotta hagyományos ünnepi összejövetelét a Központi Gyermekélelmezési Konyha ebédlőjében.

(tovább…)

Csirike 80 éves

2018 09 05

Szeptember 5-én a Szecessziós Házban rendezte meg az Együtt Szentesért Egyesület a Városi Könyvtárral és a Művelődési Központtal közösen az “Arcképek Szentesről” programsorozata újabb találkozóját, melynek vendége Dóczi Gáborné a Petőfi Sándor Általános Iskola ny. címzetes igazgatónője volt. A beszélgetőtárs Szobotáné Györgyi feljegyzését adjuk közre.

(tovább…)

Tanulmány a szentesi román megszállásról

2018 03 03

Az alábbi linkről érhető el ifj. Perczel Olivér tanulmánya városunk román megszállásáról. Hasznos olvasgatást!

(tovább…)

“Nincs más hátra, csak előre…” – Hetvenhatan ülik körben az ünnepi asztalt Tolnaszigeten

2018 02 16

A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság a „Házasság Hete” programsorozat keretében hívta meg Szentesre a 20 gyermekes gazdálkodó édesapát, Lukács Ernőt. Február 15-én a Művelődési és Ifjúsági Házban több mint százan voltak kíváncsiak a nagycsalád történetére, életük legfontosabb tanulságaira. A családfő – időközben esedékessé vált műtéte miatt – személyesen nem tudott mesélni, ám a telefon és a mai modern technika segítségével a résztvevők kérdéseire is válaszolt. A beszélgetést Tóth Tamás, a rendezvény egyik szervezője vezette.

(tovább…)

A 10:0, amely senkinek sem fájt

2018 02 10

Egyetlen rövid tudósítás. Ennyi maradt meg a múltból, a mérkőzésről. Kutattam hosszasan, de semmit nem találtam régi újságokban, adatbázisokban, szerencsémre azonban a Csongrád Megyei Hírlapból gondos kezek annak idején kivágták a cikket, amelynek segítségével most összerakosgatom emléktöredékeimet.

(tovább…)

Kovács Attila volt a Közéleti Kávéház vendége – Amerikában angolt tanult és dolgozott

2018 02 08

A POM-POM együttes frontembere, a HSzC Pollák Antal Szakgimnáziuma és Szakközépiskola igazgatója volt a február hetedikei Közéleti Kávéház vendége. Kovács Attila gitár játékával elevenítette fel az elmúlt évben „Városért” emlékéremmel jutalmazott zenekar legfontosabb állomásait, dalait, saját pályájának – kalandoktól sem mentes – alakulását.

(tovább…)

Néprajzi utazás – Öreg Szuhay

2018 01 29

A birkák elheveredve szenderegtek, ő tüzet penderített, s a tűzhöz kuporodva szalonnát pirított vacsorára nyárson. Egyszer a tűz túlsó oldalán oda söndörög a sötétség vemhéből a majom – tollas csákóval a fején, sárgarézgombos piros dolmányban, kis puskával a vállán – letiszteleg keményen a juhásznak, azzal leül a tűzhöz és melegíteni kezdi előrenyújtva a kezeit.

(tovább…)

Egy kis néprajzi utazás…

2018 01 28

A Zöldág Hagyományőrző Szakkör 2012. évi működése óta a magyar szellemi és tárgyi néprajz számos ágával foglalkozott már és tervezi ezt a következő évekre is
(tovább…)