Egyenlő esélyért Szentesen

Szentes Város Önkormányzata a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében újabb sikeres pályázatot tudhat maga mögött. Ennek eredményeként a város több mint 80 millió forintot fordíthat Közoktatási Esélyegyenlõségi Terve megvalósítására.

Minden intézményével és 75 pedagógussal tervez olyan beavatkozásokat, amelyek a hátrányos helyzetû és a sajátos nevelési igényû gyerekek, tanulók segítésére irányulnak. Többek között fejlesztõ foglalkozások, pályaorientáció, különféle képzések és tapasztalatcserék segítik a folyamatot.  Az óvodák és iskolák a projekt segítségével jelentõs elõrelépést tehetnek a célterületen. A fejlesztõ foglalkozások megkezdõdtek. A projekt hivatalos megnyitó ünnepségére december 9-én került sor, amikor szó esett a szakmai célkitûzésekrõl, más megvalósítók tapasztalatairól és a várható eredményekrõl is.

TERJEDŐ TÉLI BELVÍZ

Ma már nehéz volna vitatni azt, hogy megváltozott az idõjárás. A mediterrán, teljesen új típusú esõfrontok, a Kárpát medence peremén hullámot vetõ, visszakanyarodó frontok egymást váltva, szinte folyamatosan jelentkeznek. Az idén eddig az átlagos csapadék háromszorosa, az eddigi maximális csapadék kétszerese esett le.
Szentes belterületén a szennyvízhálózat növekedésének és a csapadékárok-hálózat folyamatos rendezésének köszönhetõen nincsenek veszélyben lévõ utcák. Ahol pedig a lakosok és a közmunkások kitisztították az árokfeneket, kijavították a kapubejárókat, nem okoz gondot a csapadékvíz elvezetése. Sok azonban az olyan egyedi panasz, ahol elég lenne, ha a lakosok kitakarítanák az árkokat és átereszeket. Jövõ évre már van elnyert pályázati forrás a maradék probléma megszüntetésére. Szükség van azonban arra, hogy a lakosok maguk is mindent megtegyenek azért, hogy az ingatlanjaik ne károsodjanak.
Nem ilyen kedvezõ a helyzet a város belterületi határain és külterületi részein.
Több ezer hektáron jelent meg a belvíz illetve vizesedett fel úgy a föld, hogy nem lehet megmûvelni. A belvízcsatornák és mûvek máris túlterheltek. Szükségessé vált, hogy a gazdák idõben gondoljanak állataik, gépeik és vegyszereik biztonságos elhelyezésére. Jelenleg 1. fokú belvízvédelmi készültség van. Folyamatos az együttmûködés a Tûzoltóság, a Városellátó Intézmény, a Polgári Védelem, a Vízügyi Igazgatóság Szakaszmérnöksége, a Vízgazdálkodási Társulat, valamint a Polgármesteri Hivatal Mûszaki Osztálya között.

VIS MAIOR HITELPROGRAM GAZDÁKNAK

A nemzeti kárenyhítési rendszerbe történt kárbejelentések, valamint a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz érkezett vis maior bejelentések alapján a természeti csapással sújtott gazdaságok száma meghaladja a 26 ezret, a károsodott mezõgazdasági területek nagysága pedig a 790 ezer hektárt. A gazdaságok jelentõs része oly mértékben károsodott, hogy állami beavatkozás nélkül további mûködõképességük kérdésessé vált.
Az MFB Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramból a mezõgazdasági termelõk kedvezményes, éven túli forgóeszköz hitelt vehetnek fel, amelynek keretösszege összesen 6 milliárd Ft. Hitelkérelmet a vis maior igazolással, vagy az agrárkár enyhítõ juttatásra vonatkozó igazolással rendelkezõ mezõgazdasági termelõk nyújthatnak be.
A hitelösszeg ügyfelenként szántó és legelõ után legfeljebb 200.000 forint hektáronként, ültetvény után legfeljebb 500.000 forint hektáronként, állatok után legfeljebb 200.000 forint.
 A hitel összege 1-50 millió forint között lehet, futamideje maximum 5 év, amelybe az 1 év türelmi idõ is beletartozik. A forinthitel kamatának mértéke jelenleg mintegy 6%.

AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS

Módosult az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) rendelet. Nem volt ugyanis elegendõ az idõ arra, hogy az érintett mintegy 15 ezer gazdálkodó idõben elkészüljön a kötelezõen vezetendõ gazdálkodási napló elektronikus, tehát interneten történõ leadásával. Az eredeti határidõ november 30-án járt le, ezt hosszabbította meg a tárca december 10-ig. Az elektronikus dokumentumokat a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz kellett benyújtani. A módosítással a 2010/2011-es gazdálkodási évre a kötelezettség átadási kérelem beadási határideje is meghosszabbodott 2010. december 31-re. A kötelezettség átadásra vonatkozó kérelmet, továbbá a jogutódlás bejelentését szintén elektronikusan kell benyújtani a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.
Bõvebb információt a Szentesi Körzeti Falugazdász Irodában kaphatnak személyesen (6600, Szentes, Kossuth tér 5.) vagy telefonon a 63/401-011-es telefonszámon.

AKTUÁLIS ADÓHATÁRIDŐK

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) alapján a társasági adóelõlegnek az adóévi várható fizetendõ adó összegére történõ kiegészítésére kötelezett vállalkozónak az adóévi helyi iparûzési adóelõlegét is ki kell egészítenie a várható éves fizetendõ adó összegére.
A társasági adóelõleg  kiegészítésére az a kettõs könyvvitelt vezetõ társasági adóalany vállalkozás köteles, amelynek az adóévet megelõzõ adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta a 100 millió forintot.
2010. évtõl kezdõdõen az adózónak a helyi iparûzési adóelõleg-kiegészítés összegérõl az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bevallást is kell tennie.
A 2010. évi helyi iparûzési adóelõleg-kiegészítés bevallási és megfizetési határideje a naptári évvel megegyezõ üzleti évû adózók esetén: 2010. december 20.
A bevalláshoz szükséges nyomtatvány letölthetõ a www.szentes.hu honlapról.
Összeállította:
Deim Éva
(Fotó: Vidovics Ferenc)

KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁN SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.