Az ipari park projektről

A Szentes Ipari Park 1998-ban indult, amely során az egykori Esze Tamás laktanya területén az Inkubátorház, majd a 45. számú fõút mellett, 10 ha közmûvesített, önálló helyrajzi számokkal rendelkezõ terület kiépítése valósult meg.

Szentes Város Önkormányzata a “Szentes Ipari Park általános infrastruktúra és üzleti környezet fejlesztése” címû, a DAOP-1.1.1/A-2008-0021 kódszámú projekt keretében a Szentes Ipari Parkban nagyarányú beruházást valósított meg az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A projekt célja az ipari park négy zónája közül az Északi (A és C szektor), Déli és Keleti zónák fejlesztése volt.
A projekt során elkészült a Szentesi Ipari Park Északi zónája, amellyel összesen 32 hektár ipari terület közmûvesítése valósult meg az ipari parkban. A vállalkozói falut is magába foglaló beruházást 50 százalékban uniós forrásokból finanszírozták. A beruházás összköltsége elérte a 350 millió forintot.
Korábban több, a városon belüli, a területét kinõtt kisvállalkozás jelezte, hogy szeretne az ipari park területére költözni, de a meglévõnél kisebb területre lenne szükségük. Így az Északi zónában található vállalkozói falu a kisebb parcella igények alapján készült el. A kialakított 2500-3300 négyzetméteres egységek megfelelõ nagyságú fejleszthetõ területet jelentenek a kisvállalkozások elindulásának és fejlõdésének. A betelepítés végén tartó Déli zónában a legkisebb közmûvesített terület 1 hektár, melyen több ezer négyzetméteres csarnokok építésére is lehetõség van. A Déli zónában jelenleg 4 nagy vállalkozás építi telephelyét. Köztük a két nagy szentesi cég, a Hungerit Zrt. és a Legrand Zrt. beszállítói, egy egészségipari cég, illetve egy építõipari beszállító.
Az Északi zónába való beköltözés lehetõségeit megragadva, eddig 5 komolyabb vállalkozás kereste meg az önkormányzat vezetését.
Az Északi zóna betelepítése érdekében a közelmúltban kötött szerzõdést a város a Német-Magyar Kereskedelmi Kamarával. Ebben Szentes és befektetési lehetõségeinek népszerûsítését vállalta a német fél, aktív piackutatással és piacszerzéssel. Természetesen más országok gazdasági képviselõivel is együttmûködve.
Szirbik Imre polgármester rámutatott a betelepülést ösztönzõ kedvezményekre, amelyek részeként az építményadóból, ha a betelepülõ vállalkozó szentesi vállalkozásokat bíz meg az építéssel, akár 90 százalékig is kedvezményt kaphat, illetve a telek vételárából a foglalkoztatottak száma szerint is kedvezményt ad a város. E szerint, ha 1 hektár közmûvesített területen, a 40 fõt meghaladja a foglalkoztatás, a kedvezmény elérheti a telek teljes értékét. Jelenleg közmûvel ellátott, szabad kapacitás a Déli és az Északi zónában nagyságrendileg 20 hektár.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.