Aktualitások horgászoknak – Újabb anomáliák vizeinken

Kedves horgásztársaim! A hosszúnak tûnõ, kellemetlen és szokatlan idõjárási viszonyokat elviselve, lassan vége az évnek. Legalább az elmúlt néhány hónap kellemesebb idõjárása ad vissza az év eleji sok kellemetlenségbõl. Jelenleg az ártereken szépen lehet csukát fogni. Sok a méreten aluli közöttük, de azok jók lesznek jövõre. Már ha visszaengedik, netán az élõvízbe áthelyezik õket. Sajnos volt ellenpélda is, amikor 5 kisméretû csukát találtak a rendõrök egy társaságnál, bilincsre fûzve. Tettükért felelni fognak.

Az élõ vizeken is jó eséllyel horgászhatunk, békés és rabló halra egyaránt. Saját vizeinken is megmozdult az élet. Megtörtént az õszi telepítés, melynek szokásos kísérõ rendezvényei is lezajlottak. 10 mázsa ponty került a Kurcába, ahol tilalom nem volt, és 30 mázsa a Gerecz tóba, ahol megrendeztük a szokásos versenyeket, úgymint a matuzsálem kupát, és az õszi pontyfogó versenyt. A matuzsálem kupán Rozgonyi Sándor lett az elsõ, Mucsi Lajos a második, Várdai Béla a harmadik. A másnap tartott õszi pontyfogó versenyen, általános kategóriában: Füri Géza gyõzött, Porubcsánszki Péter a második, Koncz István a harmadik. A rakós botos kategóriában elsõ Balla József, második Mucsi Lajos, harmadik Füsti-M. Lajos.
Kissé zordra fordult az idõjárás, a hidegfrontok nem kedveznek a fogásoknak, de lehet próbálkozni. Nov. 4-én találkoztam két olyan horgásztársukkal, aki 2 – 2 szép ponttyal a szatyrában kerekezett hazafelé.
Tájékoztatom  a tagságot, hogy az egyik biztosító társasággal együttmûködési megállapodást kötöttem, mely szerint az egyesület valamennyi tagjának, és vele közös háztartásban élõ családtagjának lehetõsége van kötelezõ gépjármû felelõsség biztosítás megkötésére, jóval kedvezõbb feltételekkel, mint az bármelyik más biztosítóval lehetséges. Ez a VIP lehetõség mindenkinek rendelkezésére áll, az interneten lehet megkötni egy a számára elérhetõ kód segítségével, amelyet az irodában rendelkezésére bocsátunk. Kérem, éljenek a lehetõséggel! Internet hiányában vegyék fel a kapcsolatot Király József horgásztársunkkal, aki, egyben mentora is ennek az akciónak, és mindenkinek kész segíteni, aki ezt igényli. Elérhetõsége: +36/20-661-4410. Akit érdekel, keresse, hívja.
Másik, hogy az egyesület irodájában is van lehetõség a biztosítás megkötésére. A forgalmi engedély, és a jelenlegi biztosítási kötvény szükséges hozzá. Egy valami azonban nagyon fontos: a jelenlegi biztosítónál fel kell mondani 2010 dec. 31-el a  szerzõdést.
A vezetõség november 4-én tartott ülésének napirendjén egy horgásztársunk fellebbezésének elbírálásával kezdõdött az ülés, ahol a két éves eltiltást, három botos horgászatért és be nem írt halért, szabott ki a Fegyelmi Bizottság. A vezetõség jóváhagyta a Fegyelmi Bizottság határozatát. A második napirendi pont volt az a már korábban is megírt megállapodás tervezet megvitatása, amely a Gerecz tó törpeharcsa mentesítésére szóló ajánlatot tartalmazza. Alapos mérlegelés és pontosítás után az a határozat született, hogy elfogadjuk az ajánlatot, és minden évben – novembertõl március végéig – lehetõséget biztosítunk a törpeharcsa varsába csalására. A halász saját kockázatára varsákat helyez el, jól látható módon megjelölve a tó különbözõ pontján. Természetesen minden tevékenysége a horgászmester vagy annak megbízottja jelenlétében történik, és minden jegyzõkönyvvel nyomon követhetõen dokumentálva lesz. Egyesületünknek ez semmilyen költséggel nem jár. Ez úton is kérem azt a néhány horgásztársat, akik kitartóan a tavon próbálkoznak, hogy figyeljék a jelzõ bójákat, és oda ne dobjanak, mert termetes varsába akadhatnak, aminek csak beszakadás lehet a vége. 2014 végéig szól a megállapodás. Amennyiben évi 10 mázsa alatt tud csak fogni a halász, akkor értelmetlenné válik a próbálkozás és befejezõdik az akció.
A Kurca régen nem látott alacsony vízállása aggodalomra ad okot. Egy kemény télen, különösen ha hó fedi be a jeget, problémák lehetnek. Azért reménykedjünk halaink kitartásában, amit már annyiszor “bizonyítottak”. Az ehhez hasonló vízmozgatás ellen a Polgármester úrral és a hivatallal együttmûködve  mindent megteszünk.
Rohamosan múlik az idõ és közeledik az év vége, amit lezárva be kell számolnunk és el kell számolnunk a végzett munkáról, és gazdálkodásról. Tehát közeledik a közgyûlés ideje, ami várhatóan 2011. január elsõ vasárnapján lesz, ami egyben tisztújító közgyûlés is. Ennek pontos idõpontjáról a megfelelõ idõben mindenki a szokott módon értesítést fog kapni. A Jelölõ Bizottság végzi a munkáját, és várja a tagság javaslatait a különbözõ tisztségekre. Kérem, segítsék munkájukat és adják le javaslatukat, akár név nélkül is bedobhatják az iroda postaládájába minél elõbb, ezzel is segítve a mind szélesebb körû javaslatgyûjtést.
A napokban kapják a felkérést a tagdíj rendezésére azok, akik eddig még nem éltek vele. Kérek mindenkit a mielõbbi tagdíj rendezésre.
Az interneten böngészõk már olvashatták a hírt, mi szerint 3 halászattól eltiltott halászt fogott el a szolnoki vízirendészet, akik a saját bevallásuk szerint, a Kurcából tulajdonítottak el összesen 450 kiló nagytestû harcsát, amurt, pontyot, egy 26 kilós busát és néhány süllõt. Elektromos halászgéppel terelték a száz méteres hálóba a szerencsétlen halakat. Jelenleg letartóztatásban várják a sorsukat, csak remélni tudom, hogy sokáig nem találkozhatunk velük a szabadlevegõn. Kárigényünk megközelítõleg fél millió forint. Elgondolkodom: nincs hal a Kurcában – hangzik sokszor tagjaink szájából, és “nem lehet halat fogni”, ez is egy sajnálatos ellenpélda, ami nem a mi fogási naplóink bejegyzése alapján derült ki, hanem egy ilyen sajnálatos és igen – igen elítélendõ cselekmény kapcsán. Higgyék el, még ma is hatása alatt vagyunk a látványnak, ami a szolnoki vízrendészet garázsában fogadott minket. 13 zsákba tömött, gyönyörû nagytestû hal látványa nem volt szívderítõ. Mindezek ellenére, vagy éppen ezért a szlogen: a halnak a vízben van a helye, csak annyit vigyél el, amennyire feltétlenül szükséged van.
Füsti-M Lajos  elnök

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.