110 évvel Papp Imre földműves születése után

A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület 2010-ben 4 x 1 napot (febr., máj., júl., nov. hónapokban) használt fel arra, hogy az 1900. július 31-én született felsõréti  (dónáti) szentesi szántó vetõ, néprajzi gyûjtõ és presbiter Papp Imrére emlékezzen azzal a céllal, hogy a most élõk segítségére legyen. Mindezzel a kiskertek, a hobby földparcellák mûvelésének hasznosságára és szépségére hívta fel a figyelmet, mely alapján a felhívás Vedd és védd a szentesit! tovább bõvült: Ne csak védd! Mûveld is a szentesit!

A “Papp Imre nyomában permakultúrával a szentesi határban” címû programsorozat elõadója Baji Béla tápiószelei agrármérnök kutató volt, aki bõ 20 éves – permakultúra alapján végzett – tapasztalatait osztotta meg az érdeklõdõkkel.
A júliusi és a novemberi programban kertszemlékre is sor került; Tápiószelén Baji Béla erdõkertje, míg Szentesen a hobby kertek tanulmányozása céljából.
Ez utóbbin Erdei Sándorné, Bányai János, Kalmár János, Csendes Sándor és Vida Szûcs Sándor jóvoltából a Zöldág MSE tagjai és vendégei november 6-án 11 órától a Nagyhegyen a megmûvelt kiskerteket (szõlõ, gyümölcs; rózsa, paprika, paradicsom, padlizsán, krizantémok stb. termesztése) és az állat tartást (tyúkok, kecskék, juhok, lovak, sertések: választási malacok, hízódisznók, kutyák, macskák) tekintették meg. A látottak sok élményt és még több tanulságot jelentettek mindenkinek a melengetõ késõ õszi napsütésben.
14 órától a Megyeházán a Koszta József Múzeumban Balla Tibor tekerõmuzsikálását követõen a látogatók a kiállítótermekben elsõsorban a szentesi kertészetre vonatkozókat nézték meg Szécsényiné Csergõ Judit, Borbás Miklós és Baji Béla tárlatvezetésével. Az óra további részében a gyönyörû Koszta teremben Hankó Györgyné emlékezett a 110. éve született “földmíves, egyházközségi gondnok” Papp Imrére és az általa kb. 2700 oldalon leírt földmûveléssel és más néprajzi témájú munkák felbecsülhetetlen értékére. Véleménye szerint ezeknek az igen olvasmányosan megírt tanulmányoknak a digitalizálása – kéziratból számítógépbe gépelése – mindenképpen napjaink egyik legfontosabb feladata kell legyen, amellett, hogy a leírt sok tapasztalat gyakorlati elsajátítása napjainkban és a jövõben is mindenkinek hasznára szolgál majd. Mert a 19-20. századi paraszti élet valóságát 1953-tól 1973-ban történt haláláig nekünk is írta! “Soraimban akartam átadni az utókor számára”
(Papp Imre: A parasztember élete Szentes tanyavilágában Szentes, 1982, 141. old.)

Ezt követõen került szétosztásra a jelenlevõk között a Koszta József Múzeum ajándéka, a Múzeumi Füzetek Barangoló 3. száma (szerk.: Lantos Imre), melyben válogatott írások találhatók Hankó Györgyné, Dr. Horváth György és Baji Béla a “Papp Imre nyomdokain permakultúrával a szentesi határban” címû elõadássorozat kiegészítéseként.
November 6-án 15 órától Baji Béla Permakultúra a gyakorlatban címû rendkívül színvonalas elõadását tartotta meg 120 percben. Saját kutatása bevált módszereit és eljárásait diaképek segítségével illusztrálta. Az általa elmondottak és az azt megelõzõ rendezvényeken hallottak és látottak is megerõsítették a szervezõ Zöldág MSE elnökségét, hogy 2011-ben is folytatódjon – más elõadók közremûködésével is – a hagyományos kertmûvelést ezen módon segítõ tevékenység Szentesen. Hiszen a szentesi termõföldet és elõdeinknek a mûveléssel kapcsolatos értékes tudását és hagyatékát tovább kell vinni! Abból minden család napjainkban és a jövõben is a maga hasznára tudjon termelni és fogyasztani! Vedd és védd a szentesit! Ne csak védd! Mûveld is a szentesit!
A rendezvénysorozat fõ támogatói voltak: Szentes Város Önkormányzata, Bartha János Kertészeti Szakképzõ Iskola, Király István Kertbarát Kör, Koszta József Múzeum, Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület valamint a Szentesi Médiák.
Hankó Györgyné

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.