A kimerültségről napjainkban

A munka öröme, a lótás-futás reggeltõl estig, s hogy nem elég hosszú a nap minden teendõnk elvégzéséhez, igen kimerítõ tud lenni. Az idõjárásban, ahogy lelkiállapotunkban is borúra jön derû, s a vakáció még messze van. Mi pedig már belefáradtunk az örökös hajtásba. Mit tehetünk a kimerültség ellen?

Sokat. A tavasz és a nyár a legalkalmasabb a probléma megoldására. Bár a fáradtság tünetei egyénenként változnak, a rosszkedv, az ingerlékenység, alvászavar, a koncentráló képesség hiánya ezen tünetek sorába tartozik. A kimerültség új életritmussal elõzhetõ meg. Elõször is fogadjuk el önmagunknak, hogy nem vagyunk csoda lények, és a mi teherbíró képességünk is véges. Ha reggel 6-kor kezdjük a napot és esetleg éjfélkor fejezzük be, és mégsem értünk a teendõnk végére, hatékony módszer lehet az idõbeosztás, egy nyugodtabb életritmus bevezetése. A dolgokhoz hozzá tartozik, hogy könnyebb róla beszélni, mint azt megtenni.
1. Szánjunk magunkra több idõt. Maradjon hely a napi teendõk mellett sétára, séta közben egy szép üzlet kirakatában elgyönyörködni. Kell idõ egy jó fürdõre, ellazulásra. Hallgassunk jó zenéket. Így csökkenthetjük a felgyülemlett feszültséget, fáradtságot.
2. Táplálkozásunkat egészítsük ki minél több zöldséggel, gyümölccsel. A vitaminhiány is kimerültséghez vezet. (B, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, a magnézium, foszfor, vas, kalcium, cink, réz, stb. ásványi sók hiánya negatív következményekkel jár.) Mind az alkoholfogyasztás, mind a dohányzás energiánkat csökkenti. Az élénkítõ szerek, koffein, csokoládé mindenkire másképpen hatnak. Nem érdemes csodát várni tõlük, ha életvitelünkön, napi beosztásunkon nem tudunk változtatni.
3. Ha túlságosan összejöttek a feladatok a nap végére, ne menjen az alvásra, pihenésre szánt idõnk rovására. Szabjuk meg alvás ritmusunkat. Aludjunk anynyit, hogy frissen ébredjünk. Legyen rendszeres pihenési idõnk.

4. Ne gondoljuk, hogy minden feladatot nekünk kell elvégezni. Osszuk meg a munkát családtagjaikkal, fogadjuk el mértéktartóan  mások segítségét. Tanuljunk meg nemet is mondani, ha ránk támaszkodnak. Ha mások helyett végezzük el a munkát, könnyen kihasználhatnak minket, és nem csoda, ha esténként holtfáradtan zuhanunk az ágyba.
5. Válogassuk szét a feladatokat, szervezzük ésszerûen az életünket. Ne keverjük össze a munkahely és magánélet problémáit.
6. Sokat legyünk a szabadban, keresve a csendes, nyugodt zöld környezetet.
Figyeljünk továbbá arra, ha fáradtságra bármilyen szert szedünk, csak kúra szerûen alkalmazzuk. Egy-két nap alatt nem változik az állapotunk. Ám legyünk nagyon óvatosak a vény nélkül kapható élénkítõ hatású gyógyszerek alkalmazásával! Minden ellenlépésünk ellenére ne feledkezzünk meg arról, hogy a fáradtság szervezetünk riasztó jelzése is lehet!

Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.