Horgászoknak: Felkészülni minden eshetőségre

Kedves horgásztársaim! Az elmúlt hónapok – emberemlékezet óta nem látott – idõjárása ugyancsak próbára tett minket. Ez a rengeteg esõ, a kiszámíthatatlan idõjárás, majd az ezt követõ szúnyog invázió igencsak otthon maradásra kényszerített bennünket. A horgászboltokban is csak a szúnyogriasztó fogyott, nem a csali vagy a felszereléshez szükséges dolgok.

Kényszerszünet, azaz tilalom is közrejátszott a pontyimádók otthonmaradásában. Ám nem maradtak otthon az ellenõrök. Mentek éjjel, nappal, a legkiszámíthatatlanabb idõpontban, és sajnos nem eredménytelenül. Van dolga a fegyelmi bizottságnak, és osztja is az eltiltásokat. Illetve nem tagjaink a halászati felügyelõ úr  “díjazásában” részesülnek. Két ellentétes példát említek: Két nappal a pontytilalom feloldása elõtt egyik idõs, régi horgásztársunk “összetalálkozott” egy szép ponttyal. Az ördög nem alszik – szoktuk mondani -, nem volt szíve visszaengedni, hiszen vendégeket is várt a következõ napokban, ezért lekötötte a halat. Ám nemcsak a hallal találkozott össze, hanem az ellenõrzéssel is. A történet a fegyelmi bizottság másfél éves eltiltásával zárult.
Van azonban ellenpélda is. Egyik éjjel a víz felõl történõ ellenõrzés során az éjszakai csendben zajra figyeltek fel a csónakban ülõ ellenõrök. A zaj, tipikus fárasztáskor keletkezett zaj és beszéd volt. Két – már amennyire a sötétben ki lehetett venni – fiatalembertõl származott, egyikük fogott egy – a hangjukból ítélve – szép pontyot. Némi tanakodás után vaku villant, majd kis csobbanás hallatszott, és egy búcsú mondat: “gyere egy hét múlva”. Nem fedték fel jelenlétüket az ellenõrök, csendben továbbhaladtak a sötétben, így nem tudjuk, kik voltak személy szerint, ám ismeretlenül is köszönjük ezt a dicséretes és követendõ magatartást, amit tanúsítottak.
Talán vége az ítéletidõknek, és ha sikeres lesz a szúnyogirtás, mind többen merészkedünk a vízpartra, ám egyenlõre a saját vizek adta lehetõségeket tudjuk kihasználni, a folyók várhatóan július végére lesznek horgászható állapotban a lassú apadás miatt.
A Körösön sajnos jelentõs halpusztulás történt, a Berettyóból bekerült mérgezõ anyag miatt, ami a Tiszába jutva felhígul ugyan, de a sok milliárd ivadék növekedését nagyban fékezi.

Féltjük a Kurcát. A jelenlegi vízszint megfelelõ ugyan, de ha felmelegszik a víz akár harminc fok közelébe, az oldott oxigén kiszalad, frissítésre nincs lehetõség – a folyóvizek minõsége miatt – bekövetkezhet egy jelentõs halpusztulás. Nem akarok vészharangot kongatni, de fel kell készülnünk minden eshetõségre.
Beszámolok még a horgásztáborról, ami az idõjárás miatt ismét el lett halasztva egy héttel, így július 3-án szombaton zárt 16 gyermek részvételével. Végre jó idõ segítette a sikeres lebonyolítást, ahol szépen fogtak a gyerekek sok-sok szép törpét, keszegféléket és pontyokat is, amiket természetesen visszaengedtek. Most is sok segítséget kaptunk a szülõktõl, palacsinta, fánk és fagylalt formájában, valamint Kalmár Ferenctõl, aki a búcsú vacsorára bográcsos csirkehúsos tarhonyát fõzött. Nagyon szépen köszönjük a segítségét valamennyiüknek, valamint a Nehéz házaspárnak a rendezésért.
Tájékoztatok mindenkit, hogy július 15-én 17 órakor lesz a következõ vezetõségi ülésünk, ahol tanácskozási joggal minden tagunk részt vehet. Remélve, hogy az idõjárás kiszámíthatóvá válik, és a horgászati lehetõségek végre kedvezõen alakulnak. Kívánok mindenkinek eredményes, további élményekben gazdag évet. Ám ne feledjék: a halnak a vízben van a helye, csak annyit vigyél el, amennyire feltétlenül szükséged van. Ne éljük fel a jövõnket.

Füsti-M. Lajos elnök
(Fotó: D. M.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.