Mire lenne jó a város katasztrófavédelmi alapja?

Valós dátum: 2010. augusztus 15. A katasztrófák sokfélék lehetnek, a terror támadástól a természeti eseményeken át számtalan, ma még talán fel sem fogható dologgal számolhatunk.

Számomra most éppen az is elég katasztrófa, hogy valaki rendszeresen blokkolja az internet hozzáférésemet. A jelekből ítélve egyértelmű: munkaidőben tevékenykedik. Ezért tudom most ezt a kis időt (vasárnap reggel 8.30 óra) kihasználni a munkára. Ez a tény, a következmény: amint elindítom az internet kapcsolatot, a gépem azonnal lefagy. Kikapcsolni sem lehet, csak ha radikálisan kihúzom az áramkörből, vagyis internetkapcsolattal nem vagyok képes semmilyen munkavégzésre sem a gépemen, amíg a támadás tart.

Ilyen blokkolások tömegesen is előfordulhatnak. De nézzük a lényeget. Ezzel a példával is illusztrálni kívánom, hogy katasztrófa esetén is van maga a bekövetkezett esemény, és van annak valamiféle következménye. Egy katasztrófavédelmi alapnak, meglátásom szerint a következmények, azaz a káresemények csökkentésében lehetne jelentős szerepe. Hogyan? Az alapban összegyűlt pénzt a következőkre szükséges felhasználni:
1. Megelőzéssel kapcsolatos kutatások, felmérések, elemzések, előzetes kárbecslések elkészítése. (Pl. gátak állapota, mentési útvonalak, helyek, káresemények bekövetkezése szempontjában fennálló egyéb tényezők kiszűrése.) Katasztrófavédelmi akcióterv készítése, stb.

2. Mentési gyakorlatok a lakosság mind szélesebb körének bevonásával, ehhez kapcsolódó képzések.

3. Kármegelőzéssel kapcsolatos teendők előzetes elvégzése. (Pl. véderdősávok telepítése, veszélyes fák időbeni eltávolítása, a megelőzés szempontjaira alapozott építési engedélyeztetés, stb.)

4. A védekezés eszközrendszereinek folyamatos feltöltése, veszélyhelyzetenként, vélelmezhető fontossági sorrendben (belvíz, árvíz, vegyi támadás, környezeti szennyezés miatti járványveszély, viharok, jégesők, földrengés…)

Én így látom! Addig is fontos, hogy sosem hagyjunk a hálózatban még egy elosztót sem, ha nem használjuk!!! A lakást, munkahelyet bármilyen kis időre is, csak úgy hagyjuk el, hogy a hálózatból minden berendezési tárgyunkat – kivéve természetesen a hűtőt – kihúztunk. Ez is már egy, a megelőzés szempontjából meghatározó lépés!!!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.