Vásárhely elveheti Szentestől a kincset? – A megye aranyára törnek…

… mármint a középiskolák legbátrabb, legagilisabb fiataljai a kincsért folytatott harcban.

Mielõtt még bárki rosszra gondolna, megnyugtatásul: arról van szó, hogy a tavaly Szentesen elkezdett ifjúsági vetélkedõ az idén is folytatódik. Annyi a különbség, hogy most már a szervezõ Bertók Róbert a megye öszszes városában mozgósít, keresi a sportot, kalandot, kihívást kedvelõ okos és bátor fiatalokat, miközben kampányol a többiekért is, hogy megtalálják önmagukat az egészséges életmód, az értelmes tevékenységek és a sportok örömében.
Nem csoda tehát, hogy a Harc a kincsért kampány  a város határait feszegeti. A minapi sajtótájékoztatón nem csak arról kaptunk képet, mennyiben épül más jellegû feladatokra a vetélkedés a május 15-16. elõdöntõ alkalmával, hanem arról is, hogy az eredeti célok hogyan nyerhetnek értelmet megyei szinten.  
Bertók Róbert elmondta, hogy tavaly tavasszal a rendelkezésre álló három hónap alatt minden helyi sportegyesület partner volt abban, hogy a gyerekek térítés nélkül vehessenek részt az edzéseiken, lehetõvé téve ezzel is a szunnyadó tehetségek felismerését. Mivel a program eredményes volt, hiszen az általa irányított box szakosztály is több fiatalt talált meg a kampány keretében, ezért fontosnak tartja, hogy a megyei sportegyesületeket is meggyõzze, tegyék õk is nyitottá edzéseiket az elkövetkezõ hónapokra.

Ám térjünk vissza a kalandvetélkedõre. Tavaly a Pollák Antal Szakközépiskola Hõsei nyerték a játékot. Tábori körülmények között, mintegy valóság-show szereplõi, élték meg a különféle vizes és száraz feladatokat. Alapjában véve nem lesz ez most sem másként. Annyiban lesz változás, hogy a május 28-30-án rendezendõ döntõ igazi kincsvadászata már nem csak a fizikai erõnléten fog múlni. Tudás, találékonyság, ügyesség vezeti majd a legjobbakat a múzeumok és templomok igazi kincsei közé, amelyeket felfedezni kell inkább, mint kézbe venni. A veszélyesebb feladatokat szakértõk bevonásával dolgozzák ki, akik a döntõ helyszínét is biztosítják – mondta a fõszervezõ.

Hódmezõvásárhely ifjúsági és sportreferense, Horváth Zoltán megerõsítette, hogy a város középiskolái hat csapattal csatlakoznak a vetélkedõhöz. Fontosnak tartják a fiatalok testi, lelki egészségét a szomszédos városban is,  ezért vezették be az iskolákban a mindennapos testnevelést. A hat csapat között helyi selejtezõt rendeznek, s majd a gyõztesek küzdenek tovább a megye “aranyáért”. Nem titkolt céljuk, hogy elvegyék Szentestõl a “kincset”, és a vele járó dicsõséget.
A többi településen még folyik a szervezés, – tudtuk meg Bertók Róberttõl, bizonyára az ottani középiskolások is szívesen mutatják meg, mire képesek, és hagyják felfedezi a mozgás, a játék örömét, a feladatokkal együtt járó kihívást és sikerélményt.
A döntõ egyik fõ támogatója a Délút Kft., amely   verseny helyszínt is biztosít a csapatok számára. A kalandvetélkedõ mellé állt Cseuz László is, aki testnevelõ tanárként és olimpiai kerékpáros utazóként is méltán példaképe a középiskolásoknak. Azt mondta, büszke arra, hogy részt vehet az akcióban, szívesen segíti a fiatalokat a felkészülésben.
Bertók Róbert azt is elárulta, hogy a döntõben résztvevõ csapatok 100-100 ezer forint értékû sportszervásárlási utalványt nyernek iskolájuk számára, míg a gyõztes részére ugyanerre a célra 500 ezer forint fog rendelkezésre állni. Õk emellé egyik történelmi városunkba is kirándulhatnak, hogy ismereteiket, felkészültségüket tovább alapozzák. Az igazi kincs tehát nem más, mint a megszerzett tudás és önbecsülés.

Kép és szöveg. D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.