A cafeteria rendszer átalakulása

A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT ügyvezetõjének, Kánvási Katalin közgazdász, adó- és járulékszakértõ rovata.

Általánosságban elmondható, hogy az a munkáltató, aki egyáltalán nem juttatott más adómentes juttatásokat a dolgozóinak a cafeteria rendszeren belül, az is adta a hidegétkezési utalványt.
A törvényalkotó úgy határozott, hogy a cafeteria elemek nagy részét  – amelyek tulajdonképpen pénzként funkcionáltak – 2010-tõl megadóztatja.
A munkáltatók által leggyakrabban használt cafeteria 2010-es adókörnyezetét az alábbi táblázat tartalmazza:

Cafeteria elem                                           Adóteher
Hideg étkeztetés                                                                                                        95,5 %  
Meleg étkeztetés  18.000 Ft/hó-ig      25 %, utána                                       95,5 %
Üdülési csekk  évente a minimálbérig 25 %, utána                                      95,5 %
Kultúra utalvány                                                                                                        95,5 %
Önkéntes nyugdíjpénztár  minimálbér 50 %-áig  25 %, utána                  95,5 % Egészségpénztár  minimálbér 30 %-áig 25 %, utána                                    95,5 %
Helyi bérlet       25 %
Internet  adómentesen adható    
Iskolakezdési támogatás  minimálbér 30 %-áig   25 %, utána                  95,5 % Csekély értékû ajándék                                                                                             95,5 %
Kapható a városban olyan melegétel utalvány, ami ténylegesen utalvány és ugyanúgy, mint eddig a hidegétkezési utalvány, ez is levásárolható a megjelölt helyeken.
Mivel a melegétkeztetést 25 %-os SZJA terheli, a munkáltató dönthet úgy is, hogy a 25% adóval csökkentett értéket adja oda a dolgozónak.
 
Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre:
kanvasikatalin@szentesikabel.hu, vagy kérje telefonon: +36/20/985-17-07  (x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.