Ha van légrugó, vagy útkímélő tengely…

A 2010. évtõl hatályos gépjármûadó törvény alapján átlagosan 15%-kal emelkedik a  gépjármûadó mértéke. A teljesítmény alapján adózó személygépkocsik és motorkerékpárok esetében az alábbiak szerint alakul az adó mértéke:

Teljesítmény alapján, kW-onként 3 éves korig 345 Ft, 4-7 éves korig 300 Ft, 8-11 évig 230 Ft, 12-15 évig 185 Ft, 16 év  felett 140 Ft.
Tehergépjármûvek és autóbuszok esetén, ha az adott jármû légrugós, vagy útkímélõ tengellyel ellátott, az adó mértéke az adóalap (önsúly + raksúly 50%-a) minden megkezdett 100 kg-ja után változatlanul 1200 Ft. Amenynyiben a jármû nem légrugós, vagy nincs útkímélõ tengellyel ellátva, az adó mértéke 1380 Ft az adóalap minden megkezdett 100 kg-ja után.
A kedvezményes adómértékre való jogosultságot az adózónak kell igazolnia, vagy a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott hatósági bizonyítvánnyal, vagy szakértõi igazolással, vagy ha a forgalmi engedélyben szerepel az adat, annak bemutatásával. 
A Szentesi Önkormányzat kiértesítette az érintett adózókat, ennek értelmében várja az adókönnyítõ igazolások beérkezését. További részleteket találnak a témában a Nemzeti Közlekedési Felügyelet www.nkfe.hu honlapján.

Az  iparûzési adóról

2010. évtõl a helyi iparûzési adóban mérték emelés nem lesz, azonban az adóztatás rendszere jelentõsen változik. Az adónem kezelése átkerül az állami adóhatósághoz (APEH-hez). Ez a következõ változásokat okozza:
A március 15-én esedékes elsõ félévi helyi iparûzési adót a korábban kiadott fizetési meghagyás alapján még az önkormányzati adóhatósághoz kell megfizetni, ugyancsak az önkormányzathoz kell benyújtani a 2009. évi iparûzési adóbevallást, és az adókülönbözet befizetése, illetve visszaigénylés is az önkormányzati adóhatóságnál történik.
Megszûnik az elõleg fizetési meghagyással történõ megállapítása, helyette teljes egészében az önadózás lép életbe, vagyis az adózó állapítja meg, vallja be és fizeti meg az adóját.
 
A 2010. szeptember 15-ei második félévi helyi iparûzési adó, illetve a decemberi feltöltési kötelezettség teljesítése – külön bevallás alapján – az APEH-hez kell, hogy megtörténjen. Fõ szabály, hogy a 2009. adóévet érintõ kötelezettségek teljesítése az önkormányzati adóhatósághoz érkezzen.
–  a szerk. –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.