Elismerések a Szociális munka napján

A “Szociális munka napja” 1997. november 12-én indult Nógrád megye kezdeményezésére. A megyei önkormányzat ugyanis ezt a napot jelölte meg arra, hogy a gyermek- és idõsgondozás területén tevékenykedõk munkáját megköszönje, erre díjat is alapított. Szorgalmazta egyben, hogy kezdeményezésük országos szinten terjedjen el.

A kétezres évek elejére valóban a legtöbb településen, így Szentesen is ünnepelni kezdték ezt a napot. A Szentesi Önkormányzat Szociálpolitikai Osztálya idén szeptemberben is közzé tette felhívását a lakosság, civil szervezetek felé, tegyék meg javaslataikat a szentesi elismerés, a “Köszönet oklevél” idei kitüntetettjeire.

A javaslatok alapján megszületett a döntés, és november 12-én délután a szféra szereplõi összegyûltek a Központi gyermekélelmezési konyhán rendezett ünnepségen, amelyen szerény megvendégelés és mûsor keretében került sor a “Köszönet oklevelek” átadására.
Ebben az évben tehát a következõknek: Szatmári Nagy Lajosné, a Gondozási Központ dolgozója, az idõsekrõl való hosszú éves gondoskodásáért, valamint a Szabadidõs Sportklub szeretetakciójában való részvételéréért. A kiséri Idõsek klubjában rendszeresen programokat is szervez a városrészben élõ idõsek számára.

Giel Heijboer, a Royal Brinkman BV magyarországi képviselõje 2007 óta rendszeresen vállalja a Hollandiából érkezõ nagy értékû adományok ideszállítását. Õ, és munkatársai segítségével érkezett eddig száznál is több elektromos moped, betegágyak, antidecubitus matracok, kerekes székek, gyermekágyak és számos iskolai felszerelés, amelyeket a térség rászorulói hasznosíthattak.

Füredi Zsuzsanna évek óta elkötelezett segítõje, támogatója a humán területnek. 2008-ban a térségi szenior aktív sportnap keretében felajánlotta szaktudását az ellátottak speciális gyógytornáztatására. Így a sportuszodában rendszeres vízi torna, a sportcsarnokban  pedig az unoka-nagymama torna folyt. Ez évben minden hónapban, szabadidejében a termálfürdõben  tart idõseknek gyógytornát. Fontos szerepet vállal a szféra civil szervezeteinek kapcsolatépítésében is.

Kozma András, az Autark Kft. ügyvezetõje természetbeni és pénzbeli adományokkal segíti a fogyatékkal élõket, a rászoruló idõseket és hátrányos helyzetûeket. Szükség szerint építõanyagot ad az apróbb felújításokhoz.
Horváth Imre diakónusként közel fél évtizede heti három alkalommal bibliaóra keretében lelki gyakorlatot tart a Gondozási Központ Idõsek Klubjaiban. Fontos, hogy az ellátottak bizalmasabb hangnemben tudnak beszélgetni egy kívülálló személlyel olyan témákról, mint a betegségek, elmúlás, veszteségek feldolgozása. A vallás, mint egyetemes szükséglet, egyre fontosabb idõs korban, ahogy az is, hogy az  emberek könnyebben megküzdjenek a mindennapi élet problémáival. Õ rendszeresen ebben segít.
 
Kép és szöveg: D. T.


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.