Dr. Bugyi István Kórház – Ki pályázik a műtőblokkra?

November 12-én tartotta soros ülését a megyei közgyûlés, ahol a legfontosabb napirend a szentesi dr. Bugyi István Kórház fejlesztése iránt beadandó pályázat volt.

Mivel ez az idõpont a lapzártánkkal egybeesik, ily módon a lehetséges döntések hátterét szeretnénk megvilágítani annál is inkább, mivel a témában 11-én szerdán Szirbik Imre, Szentes polgármestere, megyei képviselõ is, sajtótájékoztató formájában, ismertette a városi álláspontot.
A Csongrád Megyei Közgyûlés sajtóközleményébõl tudjuk, hogy a hárommilliárdos kórházfejlesztésre a megyei önkormányzat kívánja benyújtani pályázatát, és a beruházás elõkészítésére 130 millió forintot elkülönít. Mivel a Megyei Közgyûlés az intézmény fenntartója, s mivel a szentesi kórház a napokban megjelent pályázat feltételeinek megfelel, súlyponti, kiemelt betegforgalmú intézmény, a mûtõblokk kialakítására vonatkozó pályázat benyújtható. Az eddigi pavilonos felépítés helyett a beruházásnak köszönhetõen egy épületben helyezkedne el az SBO, a központi diagnosztika, a központi mûtõ és az intenzív osztály.

“Nagyon régóta vártunk már erre a pályázatra, és folyamatosan készültünk is rá. Ebben az egészségügyi helyzetben nagyon fontosnak tartom, hogy minden lehetõséget megragadjunk kórházaink fejlesztésére és a színvonalasabb ellátás biztosítására. Bízom benne, hogy egy olyan kérdésben, mint az egészségügy, amely mindenek felett áll, a szentesiek érdekében mindenki segítségünkre lesz, hiszen nagyon szoros elõkészítõ munka vár majd ránk, – mondta Magyar Anna, a Közgyûlés elnöke.
Szentes város vezetése számára is épp oly fontos a betegellátás feltételeinek javítása, ám, mint tulajdonos, szeretne ezúttal pályázni. Szirbik Imre úgy fogalmaz, hogy ez a beruházás döntheti el: a város tulajdonában marad az intézmény, vagy átengedi azt is a megye számára. Az önkormányzat is készült, hiszen elkészíttette a pályázathoz szükséges mûszaki dokumentációt, a mûtéti szakmákat egy helyre koncentráló szakmai tervet, melynek értelmében kis területen  folyamatos, hatékony gyógyító mûtéti munka folyhatna a nyertes pályázatnak köszönhetõen. A látványterv új háromszintes épületet mutat, amely bõvíthetõ, szûkíthetõ modulokból áll, alkalmazkodva a beruházás anyagi feltételeihez. Arra is gondoltak az épületek felmérésével, hogy a megüresedõ szárnyak hogyan hasznosulnának ezután. Így például a sebészeti nagy mûtõ – Zsombolyával közösen – a Román-magyar Interreg pályázat keretében rehabilitációs, utókezelõ centrummá válhat majd.
Szirbik Imre azt is elmondta, hogy a dr. Bugyi István Kórház tulajdoni aránya a megye és a város között jelenleg kiegyenlített. Tisztában van annak felelõsségével, hogy a-mennyire a korszerû betegellátás fontos, úgy szükséges a város vagyonát is védelmeznie. E kettõsség közepette kell megnyugtató döntésnek születnie.
A pályázathoz szükséges kb. 300 millió forintos önrészt mindkét pályázó vállalná. Felmerül a kérdés, miért ne pályázhatnának közösen, ez esetben osztoznának az önrészen is. A megegyezésre – elmondása szerint – Szirbik polgármester nyitott. A témára – internetes honlapunkon – visszatérünk.

Dömsödi Teréz
(Fotók: Csongrád Megyei Önkormányzat Sajtószolgálata)

Lapunk harmadik oldalán közöljük írásunkat Ki pályázik a mûtõblokkra címmel. Lapzártánk utolsó perceiben megérkezett a Csongrád Megyei Közgyûlés sajtóközleménye, miszerint megegyezésre jutottak a szentesi önkormányzattal, így a megye nyújtja be február 15-ig a pályázatot. A felek kötelesek együttmûködni a siker érdekében, a pályázati önrészt pedig tulajdoni hányaduk arányában viselik.

A mai közgyűlésen (2009. nov. 12.) minden képviselő támogatta a szentesi Dr. Bugyi István Kórház fejlesztéséről szóló megyei javaslatot. Ennek értelmében a Csongrád Megyei Önkormányzat adja be a közel három milliárd forintos pályázatot. Amennyiben a pályázat kiírás lehetővé teszi, a megyei és a szentesi önkormányzat az önerőt közösen kívánja biztosítani.

„Véleményem szerint, egy betegnek teljesen mindegy, hogy egy kórház a megyei vagy a városi önkormányzat tulajdonában van-e. Egy az érdeke: magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz jusson. Nem gondolom, hogy a tulajdoni viták részleteiben kell elveszni és abban, hogy melyik önkormányzat vagyonát növeli a beruházás. Természetesen mind a két félnek kötelessége együttműködni a pályázat sikere érdekében. Éppen ezért azt a javaslatot fogadta el a közgyűlés, hogy amennyiben a pályázati kiírás engedi, közösen biztosítjuk az önerőt, a tulajdoni hányadnak megfelelően.” – mondta Magyar Anna, a közgyűlés elnöke.

Az ülésen a pályázat előkészítésével foglalkozó szakértő elmondta, hogy véleménye szerint Szentes városa nem adhatja be a pályázatot, de a sikerességhez a két önkormányzatnak mindenben együtt kell működnie.

„Okos és bölcs döntés született. Okos, mert a fejlesztés évtizedekre előre meghatározhatja a térségben és Szentesen az egészségügyi ellátás magas színvonalát, és bölcs, mert bebizonyosodott, hogy születhetnek olyan projektek, amelyek komoly egészséggazdasági előnyt biztosítanak a kórháznak” – mondta Baráth Lajos, a Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója.

A szentesi kórház üzemeltetése 1991-ben került a megyéhez, és az elmúlt 16 év alatt összesen 2,6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre a megyei önkormányzat. A pályázatot 2010. február 15-ig kell beadni.


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.