A köz szolgái lettek

Szeptember 30-án délután a Városháza tanácskozó termében mutatkoztak be azok a felsőfokú végzettségű fiatalok, akik ez évben önkormányzati intézményekben, vagy a közszolgálat egyéb területein helyezkedhettek el.

A fiatalokat, és a médiák képviselőit Szirbik Imre polgármester köszöntötte. Arról a lehetőségről és kötelezettségről beszélt, amely a hat fiatal számára most már a nagybetűs életet jelenti, hiszen kivehetik részüket a maguk területén az állampolgárok ügyes-bajos dolgainak intézéséből. Ügyfeleik pedig azt várják tőlük, hogy mosolyogva, barátságosan és megértően legyenek segítségükre, még ha nem is varázslók, vagy csodatévők. Erőt, hitet és bölcsességet kívánt számukra az életüket meghatározó új társasjátékhoz.

A jelenlévőkhöz Bácskainé Fazekas Márta, az Önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke is jó táncsokat intézett. Azt kívánta, hogy találják meg a mindennapokban a munka, család és önmaguk közötti harmonikus egységet.

A megjelent fiatalok is szót kaptak. Megilletődötten mutatkoztak be, hiszen amellett, hogy nagyon boldogok, mert munkát találtak, tisztában vannak tapasztalataik hiányával, a várakozások, kihívás okozta feszültségekkel, amit minden kezdő megél a maga területén. Andor Csillát már sokszor hallottuk énekelni a komolyzenei rendezvényeken. Ez évtől a Lajtha László Alapfokú Művészetkoktatási Intézmény és Hangversenyközpont énekművész-tanára. Csilla a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán végzett, s mint említette, már a pályán töltött néhány hét is arról győzi meg: szüksége van a gyerekeknek, hogy kötetlenül beszélgethessenek fiatal nevelőikkel talán még olyan problémákról is, amiket a szülőkkel nem tudnak megbeszélni. A legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megszerettesse a gyerekekkel a zenét, ezért nagyon élvezi a tanítást.

Fiatal kollégája, Pócza-Véger Petra a Szegedi Tudományegetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát. Az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat pszichológus munkatársa a város oktatási intézményei között utazva teljesít szolgálatot, s próbál segíteni a fiatalokat ért különféle traumák feloldásában. Újszerű feladatát rendkívüli kihívásnak tartja.

Sipos Kitti Lídia angol szakos tanár a Pollák Antal Műszai Szakközépiskolában. A Horváth Mihály Gimnázium befejezése után Budapesten a Károli Gáspár Református Egyetemen szerezte képesítését. Szentesiként, tanulmányai végeztével, 15 év után tért vissza a szülővárosba, s most a kilencedikes, tizedikes, az informatika iránt inkább fogékony fiúkkal “bírkózik”, mert meg kell, hogy értsék: az angol nyelv érettségi tantárgy. Azt mondta, a legtöbb fejtörést számára az egyes leckék iránti figyelem felkeltésének technikája okozza.

A mindszenti Bardóczi Gábor az ÁNTSZ Szentesi, Csongrádi, Kisteleki Kistérségi Intézeténél közegészségügyi járványügyi felügyelőként dolgozik a jövőben. Képesítését Budapesten a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán érdemelte ki, míg Ocella Margit közgazdász a Városi Intézmények Gazdasági Irodájának munkatársa lett. Margit az Általános Vállalkozási Főiskola kontrolling szakos közgazdász hallgatójaként végzett, és a Hungerit Zrt-nél szerzett szakmai gyakorlatot. Deák Bernadett informatikus könyvtáros-művelődésszervező a Szentesi Művelődési Központ munkatársa, ő a hatodik, talán a gazdasági válságnak tudható be, hogy csak ennyi fiatal kezdhette közalkalmazottként az életpályáját ebben az évben Szentesen.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.