Két újabb nyertes pályázat

Az elmúlt évek egyházi bölcsődei fejlesztései után Szentes Város Önkormányzata pályázatot nyert egy újabb, immár a központi Bölcsőde bővítését célzó beruházásra, tudtuk meg május 30-án, a Városházán tartott sajtótájékoztatón.

A pályázat lényegét összefoglalva Szabó Zoltán Ferenc polgármester azt mondta, az új intézmény megvalósításánál a fenntarthatóság kiemelt szempont. Klímabarát megoldásokat, így a termál energia alkalmazását fogják előtérbe helyezni. A sikeres pályázat előfeltétele az előzetesen a 2021-2027 évekre kidolgozott Fenntartható Városfejlesztési Stratégia volt.

Az új, a kertvárosi óvoda mellett létesülő bölcsőde 2 csoportszobás, 28 fős intézmény lesz. A projekt június elsejével elkezdődött és 2026. június végéig kell befejezni. Mind az ez évi, mind a jövő évi városi költségvetés tartalmaz 50-50 millió forintot a megvalósításhoz, amely a 397.915.535 forintos uniós támogatás megérkezéséig biztosítja a kivitelezés zavartalanságát. Ez a beruházás arra ösztönzi a város vezetését, hogy mind a szomszédos Koszta József Általános Iskola épületére, mind pedig a Százszorszép Óvoda mielőbbi felújítására pályázati forrásokat szerezzen.

A másik sikeres uniós pályázattal Szentes 7 magyar nyertes település között szerepel. Ezek a pályázatok az EUCF keretében a település éghajlat védelmét és energia hatékonyságát szolgáló beruházások tervezési folyamatait segítik. A nyertes települési önkormányzatok, így városunk is, 60 ezer euro vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, amit Szentes egyrészt a távhő rendszer bővítésére fordíthat. Ide értve két, egy termelő és egy visszasajtoló kút tervezési eljárását. Folytatni kívánják elsősorban az Apponyi tér környékén lévő lakó- és középületek geotermikus energiára áttérését. Koncepció tervek készülnek továbbá mintegy 24 millió forint értékben a Kurca Energy programban. Szabó Zoltán Ferenc hangsúlyozta, az, hogy ez utóbbi pályázat 263 települési pályázat közül ilyen szépen szerepelt, az a SECAP Fenntartható Energia és Klímavédelmi Cselekvési Terv meglétének is köszönhető.

A pályázattal érintett időszak június elsején ugyancsak kezdetét vette, és 2025. május végével zárul. A sikeres pályázatok megírása és előkészítése Szántai Szilvia projektmenedzser felkészültségét dicséri.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.