Az Életképekben a Dobos család

Igazi városmarketing előadást hallhattunk a Szentes Városi Könyvtárban május 29-én, amikor az Együtt Szentesért Egyesület Arcképek Szentesről sorozatának Dr. Dobos András szakállatorvos, címzetes egyetemi docens volt a vendége. Köztudott, hogy András rendkívül jó előadó, s legyen a téma bármilyen változatos, az előadás helyszíne mindig más, teljesen új oldaláról ismerhetjük meg földinket. Most sem történt másként.

Egészen különleges állatok is megfordulnak a rendelőben.

Dr. Dobos András szerint ugyanis a város egyik fele rokon, a másik fele ismerős, és találkozzanak bárhol a világban, mindenütt megismerik egymást. A röpke bevezető után gyorsan kiderült, ezúttal a család lesz a fókuszban. A nagymamával az Alkotmány utcában töltött évek, melyeknek része volt a fapuskával vívott háborúsdi. (Tanúsíthatom, ez korosztályunk sajátos játéka volt- szerk.) A nagymamával megosztott konyhaasztalon készült a másnapi lecke, de a finom ebéd is. Igen, mi voltunk az a korosztály, akik délután jártak órákra a Petőfi Sándor Általános Iskolába. Bandi „C”-be járt, én két évvel később „A”-ba, majd „C”-be, ezért aztán láthattam, a fiúk milyen rémes nagy pofonokat tudtak kapni Kiss Lajos tanár bácsitól… Bandi egyik nagypapája fuvaros, a másik patkolókovács volt, így a lovak mély nyomokat hagytak benne. Ám mégsem ezért lett állatorvos.

A Vadrózsák Énekegyüttes az alkalomhoz illő dalokkal érkezett.

Jó szívvel emlékezett vissza a gimnáziumi tanár legendákra. Azt mondta: felnéztünk rájuk, a példaképeink voltak. Azután, beszélt arról is, hogy ez a nemzedék már diszkóba járt, és teljesen megszokott volt, hogy hétfőn nincs tévéadás. A legjobb zenéket azonban még szalagos magnón lehetett gyűjtögetni. A kedvelt vetélkedő, a „Ki tud többet a Szovjetunióról”, nyereményt is hozott számára. Mindig szeretett színházba járni, így a rádiójátékok mellett a kedvenc Molnár Ferenc darabokat a színpadon is megcsodálhatta.

A házaspár az egyik legsikeresebb kuvasz kutyájukkal.

Család, a gépjármű oktató édesapa szigora mellett az anyuka határozottsága volt mindig a megerősítés a kötelességtudatra nevelésben. Felesége, Juditka, volt, hogy mellette ült az iskolapadban. Ki gondolta még akkor, hogy három csodálatos gyermekük édesanyja lesz?

Juditka egyik alkotása.

Dr. Dobos András beszélt a családi szertartásokról, amelyeknek fontos része a közös étkezés. Úgy fogalmazott, miközben éltük a saját életünket, elkezdtük a gyermekeinkkel járni az övékét. Juditka lányuk orvos, és kiderült, hogy remek kézügyességgel rajzol és fest. Finnországban él a párjával. Lacika tavaly nősült, ugyancsak az orvosi pálya állomásain át viszi élete vonata. Bandika diplomahalmozó, s hogy vajon meghajol-e az apai akaratnak, és tovább viszi a rendelőt? Meglátjuk.

  • A szakrendelő a második otthonom. Megfér benne minden, a kis kedvenceket érintő betegség, és a kedvelt szakterület, az állatorvosi szemészet, s minden hozzá kapcsolódó kutatás, most éppen a Pécsi Tudományegyetemmel közösen a cukorbetegség által okozott szemproblémák megelőzhetőségéről. Állandó helye továbbá a rendelő a szakmai tudás átadásának is. Az utódlásról való gondoskodás az elkövetkező évek kiemelt feladata lesz – hallottuk tőle.  

Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.