Dr. Széchenyiné Csergő Judit (1940-2024) – Értékeink őrzőjeként tiszteljük

2010-ben.

Dr. Széchenyiné Csergő Juditra (képen) emlékezett a Szentes Városi Könyvtár, a Csallány Gábor Múzeumbaráti Kör és az Együtt Szentesért Egyesület március 13-án.
Körtvélyesi László gitár muzsikáját követően Juditka tisztelői Móra József önkormányzati képviselővel együtt emlékeztek meg munkásságáról, a családról, a közösségi értékekről.
Móra József meghatottan idézte fel a közös ünnepeket, az évtizedeken át egybeérő név- és születésnapokat, a tartalmas beszélgetéseket. Most is erre készültek – mondta.
Csergő Judit dr. Csergő Károly alispán lánya, késői gyermek a családban. Édesapja 60 éves volt, amikor ő született 1940-ben. Móra József beszélt arról, hogy dr. Csergő Károly nagyon sokat tett városunkért. Például az ő érdeme, hogy 1890-től a Városi Kórház a Vármegyéhez tartozva fejlődhetett. Eljárt továbbá ezekben a nehéz időkben a városunk arculatát ma is meghatározó munkásházak megépítéséért. A család megélte a háború borzalmait Pesten, de azt is később, hogy mindenüket elvették. Sem Csergő Judit, sem az édesapja nem haragudott ezért senkire.

Gyermekeivel.


Juditka a fővárosban volt első szavazó, énekelt kórusban és szólóban. 19 évesen dr. Dragon Károly felesége lett, házasságukból két gyermek született, Károly és Erika. Dr. Dragon Károly amatőr filmes szakköre Juditka biztatására alakult meg. A rendelőintézeti labor vezetése mellett Csergő Judit egyre inkább közösségi munkássá is vált. Az igazgatói épület pincéjében gyűjtögette a régi eszközöket és elindult a centenáriumi kötet szerkesztése is. Kórháztörténeti gyűjteményét az Orvostörténeti Múzeum kérte, ő azonban ragaszkodott hozzá, hogy a gyűjtemény Szentesen maradjon.
Juditka dr. Dragon Károly halála után második férjét, dr. Széchenyi Ferencet is korán elvesztette, s vele közös szegvári otthonukból Szentesre előbb a Kossuth utcára, majd a Kígyó utcába költözött vissza. Őrizte édesapja pápai kitüntetését, büszkeséggel töltötte el, hogy róla Szegváron utcát neveztek el. Juditka, akit sokan szentesi élő történelemkönyvként tisztelnek, a családi relikviák jó részét a Szentesi Levéltárnak adta, melyeket Labádi Lajos főlevéltáros vett át.


Közösségszervezői munkásságáról megemlékezve Móra József felidézte Juditka múzeumi kisegítő éveit, és szólt arról is, hogy dr. Sipos Ferenccel együtt alapították meg az „Együtt Szentesért” Egyesületet, ennek immár 25 éve. Juditka dolgozott továbbá külsős bizottsági tagként a képviselő-testületben, sőt hosszú ideig szervezte a Szentesről elszármazottak Baráti körének találkozóit. Ő járt el a Nemzeti Emlékezet Bizottságánál, hogy a Koszta házaspár hamvai visszakerülhettek Szentesre. Aktívan bekapcsolódott a HEROSZ Állatmenhely helyi szervezetének megalapításával a kóborló, elhagyott kutyusok mentésébe. Dr. Széchenyiné Csergő Judit csodálatos ember volt, akinek már most nagyon hiányzik kedves figyelmessége, a város és az emberek iránt érzett szeretetteljes felelősségtudata. Örökké emlékezzünk rá!
Lejegyezte: D. T.
A fényképen 2010-ben.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.