Ráfi Dénes fotói a könyvtárban – Láttatnak és gondolkodtatnak…

Ráfi Dénes a Horváth Mihály Gimnázium tanára „Elégia és derű” című fotókiállítását látogathatja a közönség a Szentes Városi Könyvtárban február elsejéig.  A január 12. megnyitón közreműködött Várkonyiné Mihály Erna és Mihály Béla, a fotókat Szamosköziné dr. Kispál Gabriella a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának adjunktusa ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

– Kérdezhetik, mi adta a bátorságot közgazdászként, hogy megnyissam ezt a kiállítást? Ráfi Dénes a tanárom volt, a ballagásom óta tartjuk a kapcsolatot. Gyakran készít a családunkról fotókat. Édesanyám révén pedig a művészetek világában nőttem fel. Mindig is adtunk a szépre és tudtuk, hogy nem csak a fizikai, hanem a lelki és szellemi egyensúlyt is szükséges megtalálni – hallottuk Gabriellától.

– Ráfi Dénes 1996 óta fotózik, az alapokat a Szentesi Fotókörben sajátította el. A filmes gépek után a digitális technikát autodidakta módon tanulta meg. Képei akkor, abban a pillanatban születnek, bizonyítva, sokszor a semmiből születnek a legnagyobb dolgok. Érezzük, hogy a képeknek hangulat, ritmusa, egy fajta színvilága van, és aztán csend… Nagyon sokszor el lehet mélyülni ezekben a fotókban, és mindenki mást talál meg bennük. Egy régi erdei élmény máig meghatározó számára, azóta az örökkévaló felfedezésére törekszik. „Látni tanulok.” – idézte az alkotót. Ennek megfelelően képei tartalma az idővel folyamatosan változik. Ám egy-egy kép a szemlélőt hallani is tanítja.

– Az alkotó témái között gyakori az árnyék és a fény, a vízpart, a virágok, de a portré sem idegen tőle. Minden képe mögött külön történet lapul. Érdemes elmélyülni tehát a képek valódi értelmében. Ráfi Dénes a képeivel a világ mélységes gazdagságát és szépségét szeretné megmutatni. Arra figyelmeztet, vagy abban hiszünk, hogy nincsenek csodák, vagy abban, hogy a világon minden csoda. Dénes képei egyrészt szépséget és nyugalmat, máskor hitet, energiát adnak, hosszan nézve, muzsikálnak – nyitotta meg a kiállítást eme gondolatokkal Szamosköziné dr. Kispál Gabriella.

A tárlat megrendezéséhez az Együtt Szentesért Egyesület nyújtott támogatást.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.