Városunk újabb díszpolgárai

Az október 23-ai ünnepség keretében került sor a Szentes Város Díszpolgára kitüntetések átadására is, melyet ezúttal ketten vehettek át.

Elsőként Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Mészáros Julianna (Júlia) ny. művelődési osztályvezető részére adományozta a SZENTES VÁROS DÍSZPOLGÁRA címet, mellyel az ifjúság nevelésében-oktatásában, valamint a művelődés területén kifejtett kimagasló munkásságát ismerte el.

Móra József önkormányzati képviselő méltatásában kiemelte, Mészáros Júlia – mert így ismerjük őt – ízig-vérig szentesi. Mindkét világháborús emlékművön szerepel 1-1 név, akik az ő családjából valók, szokta mondani. A Futó Zoltán utcában született, majd az élet Lapistóra szólította a szülőket, így ő a Derekegyház-oldali Általános Iskolában kezdte tanulmányait, ahol úgy lett első osztályos, hogy írni, olvasni tudott. Nyéki Gyula tanítója kérésére osztálytársait segítette a felzárkózásban. A gimnáziumban Nagyajtósi István és tanár társai biztatták őt, hogy lépjen a nyomdokukba. 1957-ben szerezte meg diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen, majd Csanyteleken kezdett tanítani. Nyéki Gyula ekkor a Berekháti Általános Iskola igazgatója volt, és visszahívta őt Szentesre. Nemsokára azonban Terney Béla kérte fel, hogy legyen a középiskolás leány kollégium nevelőtanára. Később, miután nevelőtanár szakfelügyelő lett, születtek sorra dolgozatai, amelyek a Nevelés, Köznevelés szakfolyóiratokban jelentek meg. Dolgozataiban többek között a hátrányos helyzetű diákok élethelyzetének vizsgálatával, felzárkóztatásuk lehetőségeivel foglalkozott. Később a kollégium igazgatója lett. Mivel elsőgenerációs értelmiségiként igyekezett a kihívásoknak megfelelni, így 1969-ben felkérték a Szentes Városi Tanács Művelődési Osztálya vezetésére. Elvállalta.

Szentesen ekkoriban is rendkívül pezsgő kulturális élet volt. A környező színházak között a szentesi újranyitott az 1967-es felújítást követően. Dorogi Zsigmond, (városunk díszpolgára – szerk.) elhozta városunkba a kor legnevesebb színészeit, így pl. Major Tamást, Latinovits Zoltánt… irodalmi estek, író-olvasótalálkozók szereplőiként, a fehérházi Panorámában pedig a Czigány György vezette Játék és Muzsika 10 percben déli rádiós műsorai öregbítették városunk hírnevét. Júlia munkássága idején épült a Koszta József és a Klauzál Gábor Általános Iskola, több óvoda, a Művelődési és Ifjúsági Ház. Dönteni kellett a tanári karról, és akkoriban az összes középiskola ügyeit is intézte. A zeneiskola felújítását 1985-ben végezték és hányszor költözött a könyvtár ezekben az időkben.

Júlia 1989-ben ment el nyugdíjba, és az utána következő időszakot tekinti a szabadság időszakának. Tanítani kezdett a gimnáziumban, de a Zsoldos Ferenc Szakközépiskolában is. Napjainkban is a legtöbb városi kulturális eseményen részt vesz. Jó kedélye, személyisége üdítően hat a társaságra.

Mészáros Júlia fontos szerepet vállalt a város irodalmi életében is, több kötet lektoraként azok kiadását segítette.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Dr. Gombos Gyula ny. aneszteziológus főorvos részére SZENTES VÁROS DÍSZPOLGÁRA címet adományozott a rendkívül aktív szakmai pályafutása és életútja során elért kiemelkedő eredményeiért.

Dr. Kovács Ágnes nyugalmazott kórházigazgató, kitüntetése alkalmából ugyancsak tősgyökeres szentesit köszönthetett. Dr. Gombos Gyula ma is itt él családja körében, tudását, elhivatottságát 55 évvel ezelőtt, egyik októberi napon állította a betegek szolgálatába városunkban.
-Ehhez a szentesi kórházhoz kötik aktív évei, hiszen mindig is a betegek és a magas szakmai színvonal érdekében tett erőfeszítéseivel érdemelte ki mindannyiunk nagyrabecsülését. A kórház névadójának szellemiségében szolgálta a súlyos betegek ellátását, elévülhetetlen érdemeket szerzett az aneszteziológia és az intenzív osztály nyugalmazott főorvosa.

-Mint a kórház egykori igazgatója, pontosan tudom, az első sürgősségi kocsitól az őrzőn át a mai modern kor kihívásainak megfelelő színvonalon felszerelt intenzívosztályig az út sem rövid, sem egyenes nem volt. Büszke vagyok arra, hogy kollegaként és barátként végigkísérhettem őt ezen az úton. Megkérdőjelezhetetlen szakmaiságának, empátiájának, a betegek érdekében végzett következetes munkájának sokan sokat köszönhetnek.

Az ember életében fontosak és értékesek azok a pillanatok, amikor megáll, összegez, értékel és örül. Legyen mindannyiunk számára ez most egy ilyen pillanat. Örüljünk együtt egy igaz, jó ember elismerésének!

Október 23. nemzeti ünnepünk, de nem csak a naptárnak van piros betűs napja, az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre! (Márai Sándor gondolatai nyomán – szerk.) A gyógyult betegek nevében elsőként gratulált dr. Gombos Gyulának, Szentes Város újabb díszpolgárának dr. Kovács Ágnes.

Fotók: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.