Szentes Városért Emlékérmet kaptak 2023 évben

Az október 23. ünnepségen került sor a Szentes Városért Emlékérmek átadására a következők szerint: Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott Benedek Tibor részére pedagógiai munkájáért, valamint a Szentesi Vízilabda Klub keretein belül a jövő generációjának nevelésében és egészségesebb életszemlétet kialakításában kifejtett tevékenységéért.

A kitüntetést Benedek Tibor testvére, Benedek Viktória vette át.

Benedek Tibor a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola testnevelés-biológia szakos pedagógusa. 1977-ben kezdett képesítés nélküli pedagógusként dolgozni, majd 1979-ben szerzett diplomát Egerben. Egyetlen munkahelye a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda, ahol 46 éve tanítja, neveli a gyerekeket, segíti őket, hogy egészségesebben éljenek. Szívvel, lélekkel végzett pedagógusi munkája mellett a Szentesi Vízilabda Klub keretein belül az elmúlt évtizedek alatt több ezer gyermeket tanított meg úszni.

Labdarúgó edzései az alsó és a felső tagozatosok körében is népszerűek voltak. Időt, energiát nem kímélve a sportolás fontosságára irányította a tanítványai figyelmét. Hitvallása: ép testben ép lélek. Tanítványai fel is néztek és néznek rá. Energiája kifogyhatatlan. Minden gyermekhez igyekszik megtalálni a kulcsot. Pedagógusként és edzőként is precizitás jellemezte és jellemzi. Diákjai szempillantását követve pontosan tudják mit kell csinálni. Mindenkihez van egy jó szava, mosolya.

2018-ban a Férfiak Klubja méltónak találta a Gránit Oroszlán Példakép Díj elnyerésére.

Szentes Város Önkormányzata 2020-ban a Sportolói ünnepségen életmű-díjban részesítette Benedek Tibort a helyi vízilabda klubnál évtizedek óta ügyintézőként fáradhatatlanul, és mindenki által messzemenően elfogadott munkájáért.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott Gál Antal intézményvezető részére a gyermekek, családok és egyedülálló idős emberek érdekében kifejtett elhivatott szakmai munkásságáért.

Gál Antal a Szentesi Családsegítő Központ vezetője az intézmény megalakulása óta. Az eltelt több évtized alatt vezetésével a jól képzett, elhivatott szakmai team nagy eredményességgel végezte és végzi munkáját. Kollégáival olyan intézményrendszert szerveztek meg és alakítottak ki, amely biztosítja a gyermekek számára születésüktől felnőtt korukig a folyamatos odafigyelést, a családok segítését a gyermeknevelés minden szakaszában. Stabil szakemberekből álló csapata segítő attitűddel, elhivatottsággal dolgozik a gyermekekért, családokért és az egyedülálló idős emberekért.

Több mint 3 évtizedes pályafutása alatt 33 szolgáltatást, szolgáltatási elemet, esetenként intézményt hozott létre.

Jelentős részt vállal az országos szintű szakmafejlesztésben is, több nagy volumenű országos kutatás, módszertani szakértői munka kötődik a nevéhez.

Folyamatosan képezi magát annak érdekében, hogy szakmailag is a legmagasabb szinten tudja az igényeket kielégíteni. Emellett társadalmi tevékenysége is igen aktív.

Munkáját példamutatóan, nagy hozzáértéssel, szakmai gyakorlattal végzi.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott Dr. Hetyei Erika pulmonológus, allergológus és gyermekgyógyász főorvosrészére alázattal, hittel és szenvedéllyel végzett munkájáért, példamutató életútjával Szentes város hírnevének öregbítéséért.

Dr. Hetyei Erika a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán végzett 1988-ban. 35 éve dolgozik a Szentesi Dr. Bugyi István Kórház (jelenleg: Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum) gyermekosztályán, jelenleg főorvosként. Időközben pulmonológiából is szakvizsgázott, ezen a területen is ellátja a kis betegeit. Emberi és szakmai nagysága nemcsak Szentesen ismert. Kedvessége és határozottsága teszi őt olyan orvossá, akihez bátran fordulnak a kis páciensek és azok szülei is. Gyógyító munkája során nyitottan fogadja az újdonságokat. A szülőkkel és a gyerekekkel bizalmi kapcsolatot alakít ki. Munkája számára életforma, felkészültsége lelkiismeretes hozzáállása példaértékű.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott Kertész Ákos részére zenei munkásságáért, Szentes város közművelődésében végzett tevékenységéért

Kertész Ákos 10 évesen lépett először színpadra a hódmezővásárhelyi Blaskó Dixieland Jazz Band-del, ezt követte a szegedi Molnár Dixieland Band, majd a budapesti Benkó Dixieland Band. Első lemezét a Molnár Dixieland-del készítette 13 évesen a Bartók Rádióban Weszely Ernő jazz zongoraművész közreműködésével. Zenei tanulmányait a szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta. Tagja lett a Weiner Leó Kamarazenekarnak, a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak, a Szegedi Nemzeti Színház zenekarának és a főiskola ütőhangszeres együttesének. 1997-ben kiváló minősítéssel ütőhangszer tanár és kamaraművész főiskolai diplomát kapott, majd 1999-ben zeneművész tanár egyetemi diplomát szerzett. Közreműködött számos tv, rádió és lemezfelvételen, fesztiválon, kortárszenei koncerten, ősbemutatókon szólóban és együttessel egyaránt. Európa több országában is turnézott (Ausztria, Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Svájc, Anglia, Írország, Franciaország, Jugoszlávia, Románia). Nemzetközi elismertsége, sikeres zeneművészi tevékenysége példaként szolgál növendékei számára.

Az általa vezetett Hangversenyközpont nemcsak Szentes, hanem a Dél-Alföld meghatározó zenei központjává nőtte ki magát, melynek működése során számos elismert nemzetközi és hazai művész jelent meg Szentesen. 2019. augusztus 20-án vette át a Csongrád Megye Kultúrájáért És Közneveléséért adományozott kitüntetést.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott Kőrösi Árpád részére Szentes város művészeti életében kifejtett tevékenységéért.

Kőrösi Árpád alapiskoláit Szentesen végezte, majd tanulmányait Szegeden folytatta, a katonai főiskolát pedig Budapesten végezte, melyet követően szülővárosában a Magyar Honvédség kötelékében szolgált különböző beosztásokban. Századosi ranggal került nyugállományba.

A nyugdíjas években megnövekedett szabadidejében fordult a festészet felé. Korábban is érdeklődött a képzőművészet iránt, jó kapcsolatot ápolt Katona Imrével, Bíró Jenővel és Tokácsli Lajossal.

Kőrösi Árpád lakása díszítésére alkotta meg első képeit, később azonban barátai bíztatására már sokat el is ajándékozott közülük. Először megkeresi a témát, megörökíti, majd sajátos ecsetkezeléssel és egyedi színválasztással alkotássá formálja a fotográfia segítségével felidézhető pillanatképeket, idillikus tájrészleteket, a nosztalgikus hangulatot idéző épületeket. Ezen kívül csendéletek, portrék, aktok és csatajelenetek is formálódtak kezei nyomán, s az utókor számára valósághűen megőrződnek régi tanyák, olyan épületek, melyekben a mai napig áll az egykor megrakott szabadkémény, vagy amelyek udvarán a régmúltat idézi a kerekes kút. Az építészet is közel áll hozzá, hiszen katonai hivatása mellett építész technikusi és kőművesmesteri oklevelet is szerzett, sőt országos műszaki rajzversenyt is nyert. Talán éppen ezért portréin az anatómiai pontosság, épületábrázolásaiban pedig a mértani precizitás fontos szerepet játszik. Tagja a Szentesi Ecsetforgatók csoportjának, a Kapocs Kistérségi Kulturális Egyesületnek. Munkáival több kiállításon örvendeztette meg a város közönségét.

Munkásságát Szentes és Szentes lakói iránti elkötelezettség jellemzi, ecsetjét szülővárosa és annak lakói iránti szeretet vezeti a vásznon.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott a Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Clubrészére példamutató közösségi tevékenységükért, Szentes város hírnevének öregbítéséért.

A Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club fő célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres mozgás, elsősorban a minden életkorban végezhető úszás fontosságára, mely rendkívüli módon hozzájárul a mentális és fizikai egészség megőrzéséhez, illetve helyreállításához. Tagjai életmódjukkal, kitartásukkal és emberi magatartásukkal példát és lehetőséget mutatnak a fiataloknak, felnőtteknek és idős korúaknak egyaránt abban, hogyan lehet teljesebb minőségibb életet élni.

(Fotó archív 2010.)

1993. novemberében közel 20 fő hozta létre az egyesület elődjét alkotó úszószakosztályt, mely a Szentesi Szenior Klubhoz csatlakozott akkor. Az egyesület létrehozásának a gondolata és a megvalósítása Pólyáné Téli Évához kötődik. 2000-től önálló egyesületként, Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club néven folytatják tevékenységüket, jelenleg 87 fő a tagság létszáma.

Tagjaik nemcsak az egészség megőrzéséért úsznak, hanem regisztrált versenyzők a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségénél és rendszeresen részt vesznek hazai és külföldi úszóversenyeken, országos bajnokságokon, Masters Európa és Világbajnokságokon, melyeken nagy sikerrel szerepelnek. Mindezekről az eredményekről rendszeren beszámolnak a helyi lapok hasábjain, ösztönözve a sportolás fontosságára, az egészséges életmódra.

2022-ben 765 érmet szereztek a különböző versenyeken, melyből 105 magyar szenior országos bajnok cím is volt egyben.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.