Bővült városunk agorája – Üzemel a vásárcsarnok a zöldségpiacon

A november 27-ei ünnepélyes avatás után Szentes város piaclátogató lakossága használatba veszi az új vásárcsarnokot, amelynek tervezése még 2019 előtt megkezdődött.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester az avató ünnepségen, köszöntő beszédében kitért arra, hogy a piaccsarnok megépítése a 2014-2020-as Európai Uniós ciklusból váratott magára. Elsődlegesen azért, mert 2019 őszén éppen 100 millió forint hiányzott a kivitelezéshez. A projekt újratervezést igényelt – hallhattuk, majd 2020-ban a közbeszerzési eljárás során az Integrál Zrt a rendelkezésre álló 250 millió forintból vállalva a kivitelezést, nyertesként foghatott a volt buszgarázs helyén és környékén az építkezéshez.

– Nem véletlen, hogy a megyei önkormányzattól korábban a piacunk kiérdemelte a „Megye gasztronómiájáért” díjat. Az őstermelők, helyi kereskedők a szentesi termőföld legjavát kínálják. Ám az önkormányzat részéről további hiányosság maradt a parkolóhelyek kialakítása.

Szabó Zoltán Ferenc személyes emlékeit felidézve megjegyezte: „Én ezt a piacot mindig nagyon szerettem és fogom is szeretni.” Hozzátette: büszke vagyok arra, hogy a hajtatásos zöldségtermesztés több évtizedre meghatározóan családok százai számára biztosított és biztosít megélhetést. A jelenlévőknek megköszönte a türelmet, a figyelmet, amellyel az építkezések alakulását követték, hiszen a használatbavételi engedélyeztetés mintegy két hónapot igényelt.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes arról beszélt, hogy a hajdani rómaiak és görögök agoraként emlegették a piacot. Az a közösségi hely volt, ahol a lakosok megbeszélik ügyes-bajos dolgaikat. Tréfásan megjegyezte: számára a piacra jönni, fogadóórát jelent.

Hogy ilyen fejlesztések történjenek, az a kormányprogram része is – jegyezte meg. Nincs is a környékben olyan település, ahol ne történt volna hasonló beruházás. – Gondolunk arra, hogy minél jobb feltételek között élhesse meg a lakosság a megszokott vásárlásait és közösségi találkozásait. Ajánlásként fogalmazta meg, ne csak csütörtökön és vasárnap, hanem a hét több napján is tartson nyitva a vásárcsarnok. Örömét fejezte ki, hogy az idén hungarikummá vált Szentesi Paprika most már itt is kapható lesz. Nagyon fontos – tette hozzá – hogy az ilyen kis piacok valóban az őstermelők árusításának színterei.

A zöldségpiacot, ezen belül a vásárcsarnokot üzemeltető Szentesi Városellátó NKft. ügyvezetőjétől, Kocsis Lászlótól megkérdeztem, hány árus tud helyet váltani még az idén az új létesítményben.
– A vásárcsarnokban lévő asztalok száma 40, melyeknek jelentős része már foglalt. Az üzlethelyiségek száma 7, ezek jó részébe még tudjuk fogadni a leendő bérlőket.
Mutatkozik-e igény arra, hogy hetente több napon tartson nyitva a vásárcsarnok?
– El tudom képzelni, hogy állandóan nyitva legyünk, azt is, hogy bővítsük a napok számát, de azt is, hogy az adott napon hosszabb legyen a nyitva tartás. Üzemeltetőként alkalmazkodunk az igényekhez. Mindez attól függ, hogy az árusok hogyan tudják ellátni a vásárlókat.
Mennyiben változott a parkolás lehetősége a környéken?
– Az Apponyi tér felőli bejáró előtt 5 párhuzamos parkolót alakítottunk ki. A korábbi parkolók megmaradtak, ill. a Rákóczi utcán tudnak megállni. Sajnos nincs hely további parkolók kialakítására. Az épületek között plusz 30 parkolót alakítottunk ki az elmúlt időszakban, talán a vásárlóknak segítség lehet.

A csarnokban a Jövőnkért Néptáncegyüttes fergeteges műsort adott.

A vásárcsarnok megnyitására 100 darab len bevásárló szatyor is készült Vidovics Ferenc logójával, amelyet szétosztottak a jelenlévők között. A Fülig Jimmy falatozó tulajdonosa, a Bődi család felajánlásából meleg innivalót és kalácsot fogyaszthattak a szalagátvágás után a jelenlévők.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.