Ipar 4.0 technológiai berendezések bevezetése a Kontaset Kft-nél

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42194 online lapszámunk 1. oldalán.

A Kontaset Kft. hazánk legrangosabb ipari szakkiállításán, a HUNGEXPO-n megrendezésre kerülő – IPAR NAPJAI és MACH-TECH kiállításon 2022. május 11-én sajtótájékoztatót tartott a GINOP 1.2.15-21-2021-00119 – MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK EGÉSZSÉGIPARI TERMÉKEK GYÁRTÁSÁRA IRÁNYULÓ FEJLESZTÉSEINEK TÁMOGATÁSA – TERMELÉSI KAPACITÁSNÖVELÉST SZOLGÁLÓ ESZKÖZÖK BESZERZÉSE című pályázat keretében megvalósított fejlesztéseiről.

A pályázat keretében lehetőség nyílt arra, hogy a 2021. évben üzembe helyezett, teljes mértékben automatizált CNC lemezmegmunkáló berendezés mellett újabb, ugyancsak az Ipar 4.0 vállalati bevezetését támogató eszközök kerüljenek beszerzésre.
A sajtótájékoztatón Fórizs Zoltán, a Kontaset Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Társaság 1990-ben történt megalakulásakor a KONTAKTA vállalattól örökölte meg az elinduláshoz nélkülözhetetlen gépeit, berendezéseit. Ez a gépállomány sok esetben az Ipar 2.0 technológiai színvonalát képviselte, zömmel az 1950-es évek után kerültek a gyár tulajdonába.

A folyamatos eszköz és technológia fejlesztés a 80-as és 90-es éveket jellemző Ipar 3.0 stratégia mellett valósult meg akkor korszerűnek számító fémipari és lemeztechnológiai berendezések beszerzésével.
A 2020. év hozta el azt az áttörést a vállalat számára, amely lehetővé tette a legújabb gyártástechnológiák, gyártási folyamatok bevezetésének elindítását.
Az EGIP pályázat keretében új CNC lemezmegmunkáló berendezések, CNC szervo-elektromos stancológép, automatizálható gyártásfolyamatba integrálható 6 tengelyes élhajlítógép, egyetemes eszterga berendezés, CNC univerzális fúró-marógép, hengerítőgép került beszerzésre.
Addig, amíg a Csongrádi út 1. szám alatti gyár létesítményi infrastruktúrája nem teszi lehetővé az automatizált – robotizált gyártó láncok kialakítását, addig az egyes technológiai műveletek közti anyagmozgatást a robotkarok helyett a pályázat keretében beszerzett új elektromos targoncákkal végzik.

A 2022. év elején elindított beszerzési eljárás keretében a PMT Kft. adta a mindenben legkedvezőbb ajánlatot a gyártástechnológiai berendezések szállítására. Ehhez kapcsolódóan a sajtótájékoztatón is a PMT standon kerültek az új berendezések bemutatásra.
Fórizs Zoltán elmondta, hogy az új gépekbe beépített Computer Numerical Control (CNC) olyan szerszámgép, amely programozható mikroszámítógépet is tartalmaz, amely a gép vezérlését végzi. Az igen idő-, és költségigényes kézi megmunkálási és gépi beavatkozásokat a CNC váltja ki, amely nagyságrendekkel jobb ismétlési és pozicionálási pontosságot eredményez. A Kontaset mérnök iroda IT hálózaton keresztül kapcsolódik az új gépekhez, berendezésekhez, így ha le szeretnénk egyszerűsíteni a gyártási modellt, akkor szemléletesen egy kattintással az irodából válnak elindíthatóvá a különféle gyártó tevékenységek.

Az IPAR 4.0 technológia bevezetése a Kontaset Kft. számára hazai és nemzetközi versenyképesség alapjának tekinthető. A piaci harc, egy-egy megrendelés megszerzése ma már azon dől el, hogy a gyártó milyen módon tudja optimalizálni a gyártási időt és költségeket, vagy másképp fogalmazva milyen módon tudja a legkisebb hulladékkal és a legkevesebb élőmunka ráfordítással a terméket előállítani.
A Kontasetnél meghonosított új technológiák közé tartoznak a gépi szenzorok, mint új integrált érzékeléstechnológiák, az adatintegrációs folyamatok, a gyártási adatelemzés, az automatizált gyártás, és különféle mesterséges intelligenciák bevezetése.
Nem titkolt vállalati cél a robottechnológiák 10 éven belüli bevezetése.

A Kontaset által képviselt villamos és informatikai iparágban szemléletesen végigkísérhető az ipari technológiák 1.0 és 4.0 közti fejlődése.Kezdve a villamosság alapjainak számító, 1879. évi Edison-hoz köthető elektromos alkatrészek 1919-ben elindított gyártásától, az 1904. évi Hubbell szabadalomhoz kapcsolódó elektromos csatlakozó gyártáson keresztül, a ma is sorozatban gyártott 1926. évhez köthető Schuko aljzatokig.
Az ipar 2.0 és 3.0 szakaszaihoz kapcsolódó gyártó tevékenység a Társaság által ma is használt Csongrádi út 1. szám alatti telephelyén kezdődött, illetve az Ipar 3.0 jegyében ezen a helyen valósultak meg a későbbi elektronikai és informatikai gyártó tevékenységek.
Végül az ügyvezető Tom Merrit (TechRepublic) szavait idézve az Ipar 4.0 küszöbönálló bevezetésével kapcsolatban elmondta, hogy „a jövő iparában a szenzorok által gyűjtött adatokat a mesterséges intelligencia fogja lefordítani a robotok nyelvére, instruálja őket a gyártás módjára, a kész termékeket pedig vezető nélküli járművek szállítják a megfelelő helyekre. Az emberek pedig hátradőlnek a tévé előtt a fotelben, miközben azt az okospizzát eszik, amit nem sokkal korábban egy drón szállított nekik házhoz.”

Képek és szöveg:
Kontaset Kft.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.