Kötéshúzás folyik a cukorrépa ágazatért – Egyre kockázatosabbá válik a gazdálkodás a mezőgazdaságban…

A TERRA-COOP Cégcsoport vezérigazgatójával, Szarvas Pállal (képen) immár a felújított iroda épületben értékeljük az idei gazdasági évet, aki elmondta, hogy az időjárás kedvezőtlen hatásai nagyban befolyásolták a terméseredményeket. A búzafélék ugyan átlag feletti terméshozamokat nyújtottak, szemben a kukoricáéval.

A kiváló minőségű búzából a balkáni országokba exportálnak. Az extra minőségű búza mintegy 40%-át pedig a Szabó Malom dolgozza fel a Gabonaszövetkezeten keresztül.
A vezérigazgató úr szólt arról, hogy a további búzatermés felvásárlási ára jelentősen nőtt, viszont pl. a műtrágya ára is szinte megnégyszereződött, de jelentős az árnövekedés a növényvédő szerek, az energiahordozók, az input anyagok árában.

Holmer típusú cukorrépa betakarító gép.


A konzervipari terményekről Szarvas Pál elmondta, hogy a zöldborsó termése 5 tonna hektáronként. A csemegekukorica termésátlaga az aszályos időjárás miatt rosszabb mind korábban, 12 és 20 tonna közötti. A kifejtő zöldbab kimagasló, 5,5 tonna/hektár termést hozott. Még folyamatban van a cukorrépa betakarítása, a szárazság ennek a növénynek sem kedvezett, de a felvásárlási ára sem kielégítő. Sajnos, említette, hazánk egyetlen cukorgyára is megszűnhet jövőre, s ezzel a termelés is megszűnik. Jelenleg kötéshúzás folyik a cukorrépa termesztés fennmaradásáért.
A napraforgó és repce terméseredményeiről a vezérigazgató úr úgy nyilatkozott, hogy elfogadható, 3,5 tonna hektáronként a napraforgó esetében. A termés fele az étkezési, másik fele a takarmány napraforgó.

A gép kiüríti a learatott termést.


A gyümölcsösükben az őszibarack totális fagykárt szenvedett, a virágzás legérzékenyebb fázisában érte a hideg idő – hallhattuk. Az alma kevésbé károsodott, azonban mégis kevesebb a termés, hiszen folyamatosan végzik a régi ültevény újratelepítését. A termés nagyrészt az almafeldolgozó alapanyaga, szájder és almalé készül belőle. A pálinkakészítéshez is használnak almát, azonban vásárolnak is hozzá birsalmát, szőlőt. Erre az évre is teljesítenek bérfőzést, 100 liter mennyiségtől vették fel az előjegyzéseket.
A vezérigazgató urat az idei fejlesztésekről is faggattam. Arról számolt be, hogy kombájnok, erőgépek, traktorok cseréjére, valamint öntözőtelepek építésére több százmillió forintot költöttek. Két öntözőtelep közül az egyik, a Terra-Coop területén lévő az áramszolgáltatás hosszú átfutási ideje miatt bérgéppel és saját áramfejlesztővel van megoldva, míg a másik beruházás jövőre már saját áramfejlesztővel tud megvalósulni a Kiskondás Kft területén. Pályázat segítségével 5000 tonna kapacitású magtárat építenek, gabonahűtővel és napelemekkel felszerelve. Arról is hallhattunk Szarvas úrtól, hogy a Borsos Testvérek Farm Kft-vel közösen öntözési közösséget hoztak létre, és pályázatból 7 darab öntözőberendezést telepítenek le a dónáti földeken. A gyümölcsös újratelepítésével párhuzamosan történik a fagyvédelmi rendszer, egy stabil és egy mobil hálózat kiépítése.
A gazdálkodás jövő évi feltételeiről a vezérigazgató úr megjegyezte, az egyes időjárási és példátlan gazdasági jelenségek kockázatossá tehetik a gazdálkodást 2022-ben, hiszen egyre inkább nyílhat az olló a termelés költségei és a felvásárlási árak között. Dömsödi Teréz

Jól jött a segítség.


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.