DélKerTÉSZ: Jók a mutatók, de… A termelők aggodalma jogos

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete első fél éve, amellett, hogy sikeres, elgondolkodtató tanulságokat is hozott, tudtuk meg Nagypéter Sándor elnök úrtól. Eme megállapítást támasztja alá, hogy idén nagy a belpiaci verseny, de a küzdelem az import paprikával szemben a fehér paprika árát is kedvezőtlenné tette. Hazánk legnagyobb fehér paprika értékesítő cége külön tárgyalások során igyekezett érdekeit érvényesíteni, s most bizakodóak, hogy jövőre az áruházláncok polcain elsőbbséget élvez majd ismét a hazai termék, és tudnak is belőle mindenkor elegendőt szállítani. Az idei export kényszer ugyanis megmutatta, milyen az, amikor nincs ráhatásuk a termelői árak alakulására.
Összességében hogyan értékeli a félév eredményességét?

-Jól gondoltam, hogy a pandémia utólag gyakorol hatást a mezőgazdaságra. A fehér paprika termelői ára 5%-kal esett vissza, miközben az input anyagok ára minimum 10%-kal lett magasabb. Vigasz, hogy a mennyiségek összességében jobbak a vártnál. A 4 hektáros területbővülés mellett 6,5%-os mennyiségi növekedés javít a körülményeken. A nagy forróság azonban a termények minőségén nyomot hagy, sajnos. A nyár folyamán már a negyedik hőhullámon vagyunk túl, amelyek szokatlan hosszúságúak – mondta.


-A hegyes erős paprika jól teljesít, ára jobb a tavalyinál 6-7%-kal. Mennyiségi szintje a tavalyi. A kápia paprika érése csúszott, jelenleg az értékesítése stabil, ára pedig lényegesen jobb, mint korábban.
A fürtös paradicsom mennyisége 35%-kal növekedett, amit az 5 hektáros üvegházi területbővülés és a kiváló hozamok indokolnak. Így 2000 tonnával többet értékesítettünk, mint tavaly az azonos időszakban. A termelői ára némileg tudott növekedni. Négy környező országba exportálunk belőle. A továbbiak, a koktél, cherry és datolya paradicsom mennyisége nem változott, a termelői áruk viszont lényegesen jobb a tavalyinál – ismertette, majd kifejtette: Összességében a friss piaci termékekből 3000 tonnával értékesítettünk többet, mint az előző időszakban. Az év végére mintegy 5000 tonna bővüléssel számolunk. Eddig idén közel 1,1 milliárd forinttal növekedett az értékesítésünk.
Az ipari növényeknek idén sem kedvezett az időjárás…

-Sajnos az ipari zöldborsó több hektáron vált betakarításra alkalmatlanná a szárazság miatt. A hektáronkénti hozam gyengére sikerült. A termelői kedvet az is befolyásolja, hogy másodvetésben csemegekukoricát termelnek a termelőink, aminek pedig komoly konkurense a takarmánytermesztés a jóval nagyobb jövedelmezőség miatt. Előbbiek termesztése nagy kockázatokat jelent. Elsősorban új zöldborsó és csemegekukorica fajtákra van szükség, amelyek az időjárási viszonyokra jobban reagálnak. Többek között ezen is múlik a termelők megmaradása, versenyképessége.
Az új csarnok építésével hol tartanak?

-A logisztikai épület nyílt uniós közbeszerzési eljárás alatt áll. Az előzetes kalkulációnk alapján 2,5 milliárd forint értékű beruházás vár ránk, ami 10.500 négyzetméteren valósul meg a lehető legrövidebb időn belül.
Megfelelő a munkaerő ellátottságuk a pandémia után?

-Valóságos „munkaerő-rablás” állapotában vagyunk, a megfelelő munkaerőért egyre magasabb béreket szükséges fizetnünk. Így is meglehetősen nagy a mozgás, ami korábban nálunk nem volt jellemző. A munkaerő megtartásához szükséges kigazdálkodni szezonális pótlékokat, hiszen a humánerőforrás nagyon fontos szempont a mindennapokban.
Hogyan alakulnak idén a rendezvények, a kiállításokon való részvétel lehetősége?

-Ebben az évben csak belföldi kiállításokon veszünk részt. Az egyik a Farmer Expo augusztus 17 és 20. között, a másik az OMÉK, ami október első hetében lesz. A kiállításokon 100 négyzetméteres területen leszünk jelen. Megrendezzük a 10. Magyar Paprika Napjait, ami kétnapos rendezvény szeptember 3. és 4-én. Előadást tart dr. Nagy István agrárminiszter, és több, kiemelten fiatal szakmai előadó közreműködésére számítunk. 19 órától szakmai gálaestet rendezünk a helyszínen, a Megyeházán. A második napon területbejárások lesznek, melynek keretében három kertészetet látogatnak meg az érdeklődők és a DélKerTÉSZ telephelyét is megtekinthetik. Október 16-án pedig a hagyományos hajtatási konferenciát tartjuk meg.

Dömsödi Teréz
Fotók: DélKerTÉSZ

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.