Megháromszorozza a kormányzat az agrárágazat támogatását?

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes május 28-án sajtótájékoztatót tartott a járványhelyzetről, valamint Magyarország 2022 évi költségvetéséről.

Elsőként a járványhelyzetről szólt, megállapítva, hogy annak még nincs vége. Az oltakozási kedv, nemzetközi szinten is csökkenő, ám ha megnézzük, az aktív korosztályból hazánkban is mintegy 3 millió ember nincs még beoltva. Bármikor megfertőződhetnek- mondta. Nincs másik ilyen ország – tette hozzá, ahol mindenki kedve szerint választhat a vakcinák közül, és egy-két napon belül meg is kaphatja azt. Legalább a 6 milliós oltottsági számot mielőbb szeretnénk elérni, hogy teljes mértékben megszűnjenek a korlátozások – mondta.

-Az elmúlt másfél év alatt nagyon komoly veszélyeztetettségben éltünk, ami átrendezte mindannyiunk életét – tette hozzá Farkas Sándor. – Már korábban is megfogalmaztam, talán sosem fog visszatérni az a hangulat, az az élet, ami 2020 előtt volt. Nem örülök neki, hozzáteszem, de jelentős részben igazam lesz, hiszen nagyon sok családban, emberi kapcsolatainkban, gondolkodásunkban megváltozott sok minden. Kell néhány év, hogy teljes mértékben megtörténjen a visszarendeződés.

Leszögezte: – A magyar gazdaság aránylag kisebb veszteséggel került ki más hasonló nagyságú országokhoz képest, ebből a válságból. A Magyar Kormány mindenkor a szakmai javaslatokat vette figyelembe a járvány kezelésében. Ehhez képest a magyar társadalom, különböző csoportjai, pártjai, meghatározó, hogyan álltak hozzá a Kormány döntéseihez, amelyekkel arra törekedtünk, hogy minél kevesebb veszteséggel, minél rövidebb idő alatt tudjunk a járványból kijutni.

-A baloldal egyértelműen, nem csak nyilatkozatokban, videókban, hanem még egy országgyűlési határozat-tervezetben is a keleti vakcinák ellen lépett fel. Holott a keleti vakcinák nélkül nem lenne ilyen magas az átoltottság. A határozat-tervezetét a mai napig nem vonta vissza a baloldal. Ezek a pártok egyértelműen nem az embereket akarták segíteni, sem a helyzetet megoldani, hanem a politikai haszonszerzésre törekedtek – jegyezte meg a miniszer-helyettes, majd így folytatta:

-A kormányzat nem adóemelésekkel próbálta a járvány okozta gazdasági helyzetet megoldani, hanem kimondottan a támogatás politikával, ami a munkahelyek védelméről szólt, szól. 2019-hez képest most ott tartunk, hogy a foglalkoztatásban utolértük magunkat. Most kb. 800 ezer fővel dolgoznak többen, mint pl. 2010-ben, a munkanélküliségi ráta 3,9%. Messze jobb, mint az európai átlag. Magyarországon volt a negyedik legnagyobb GDP növekedés negyedéves átlaghoz viszonyítva az EU-ban, ami a beruházások és munkahelyek támogatásának eredményeire utal. Kellemetlen szám viszont nálunk is a megugró államadósság. A járvány egyes szakaszaiban naponta átlag 12-15 milliárd forint gazdasági veszteség érte az országot. Most az államadósságunk 79,9%, ami jóval alatta marad az Európai Uniós átlag 95,1%-ának. Várhatóan nálunk azonban a 2022-es évben vissza fog állni a korábbi kedvező szintre az államadósság mértéke – hallhattuk.

-A 2022-es év költségvetése az újraindítás költségvetése, a támogatás politikára épül a gazdaságban – ismertette Farkas Sándor. – A törvényjavaslatban 5,9%-os GDP arányos hiánycéllal és mérséklődő 3%-os inflációval számolnak. A gazdaság növekedését 5,2%-ra teszik, tartalékként 233 milliárd forintot tett félre a kormányzat. 550 milliárd forint plusz beruházási alapot tervez, ilyen eddig nem volt az ország költségvetésében. Emellett aránylag magas deficittel számol. A költségvetés két nagy csomagot tartalmaz, az egyik az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési csomag, amely 3600 milliárd forint, a másik a gazdaság újraindítási akcióterv, melyben mintegy 7308 milliárd forint szerepel, ami a GDP 13%-a. Ettől a gazdaság további megerősítését várják.

A jövő évben is folytatódik a családi kedvezmények növekedése, 2800 milliárd forintot irányoztak elő e célból, ami 2,5-szerese a 2010 évinek. A falusi CSOK-ra a Magyar Falu programban 2019-ben 150 milliárd forintot, 2020-ban már 200 milliárd, 2021-ben több mint 250 milliárd forintot hirdettek meg. A Magyar Falu Vállalkozás újraindítási programban 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás állt rendelkezésre – tudtuk meg.

-Az agráriumra a 2022-es költségvetésben 951 milliárd forint lesz elkülönítve. Kb. 40 milliárd forinttal több, mint ebben az évben. Támogatásokkal válaszol a kormányzat az agráriumban is a járvánnyal összefüggő nehézségekre. Kiemelt cél a kis és közepes gazdaságok versenyképességének biztosítása. Az ágazat jövője, a támogatások mértéke nem csak az ágazatról, sokkal inkább a vidékről szól. A támogatási összegeket a jövőben meg szeretnék háromszorozni – hangzott el Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes sajtótájékoztatóján.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.