Összefogás a területfejlesztési forrásokért

Szentes és a környező 7 település polgármestere február 23-án a szentesi Városházán egyeztető megbeszélést tartott, majd a kézjegyűkkel ellátott fejlesztési és véleményezési javaslataikat Szabó Zoltán Ferenc Szentes város polgármestere átadta Gémes Lászlónak a  Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnökének.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat területfejlesztési programja véglegesítés előtt áll. Az elmúlt év őszén, Derekegyházán tartották a szentesi járás településvezetői első egyeztetésüket, amelynek alapján mára elkészült az a településfejlesztési dokumentáció, amelyet Bocskay István, Szentes iparipark-referense mutatott be a jelenlévőknek. Elmondta, hogy a 8 település fő fejlesztési elképzeléseit tartalmazó dokumentáción 18 szakember dolgozott. Bevonták az összeállításába az Intelligens Régió Kft. munkatársait is. Elkészült egy projekt táblázat, amely hálózatként kapcsolja össze mind az idegenforgalom, mind a gazdaságfejlesztés más területeinek aktuális feladatait. A fejlesztési elképzeléseket úgy építették egymásra, amitől remélik a fiatalok helyben tartásának lehetőségét, valamint a helyi fiatal szakemberek külföldről visszatérését.

Gémes László megyei elnök bemutatta röviden a megyei területfejlesztési programot, szólt annak 3 pilléréről, ami immár mind a 60 település fejlesztésére épít.
-A tervezéskor a megyei önkormányzat figyelemmel van arra, hogy a településeknek ne kelljen egymással versenyezniük a forrásokért. Az idén 1,5 milliárd forint értékben valósulhatnak meg közútfejlesztések, valamint 5,5 milliárd forintos összköltséggel nyújtottunk be csapadékvíz-csatorna programot az irányító hatósághoz. Ez az összeg 28 település pályázatát tartalmazza.

Ettől az évtől a megyei források mintegy 80%-át az ún. ERFA, és kb. 20%-át az ESZA forrásokra fordítják – hallhattuk.

A TOP plusz első prioritás tengelye a gazdaságélénkítést szolgáló beruházásokat célozza meg 2021 és 2027 között. Ide tartozik pl. a közútfejlesztés, vagy az ipari parkok beruházásai. Ide sorolta Gémes László a Fábiánsebestyént Eperjessel összekötő út, valamint a magyartési bekötőút és a szarvasi út megyei szakaszának felújítását.

A második fejlesztési tengely az élhető településeket szolgáló legnagyobb fejlesztési csomag – mondta a megyei közgyűlés elnöke. Ide értendők az energetikai beruházások, ezzel együtt pl. az oktatási, nevelési intézmények fejlesztései, míg a harmadik prioritási tengely a már fentebb említett ESZA források, amelyek az egyes települések rendezvényeit lesznek hivatottak támogatni.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.