Dr. Dobos András irodalmár éve – “Ma ketten is megvizsgáltak…”

Fotó archív dt.

Régóta ismeretes, hogy Dr. Dobos András állatorvos, egyetemi docens sokoldalú személyiség. Rendkívüli közvetlenségével, humorával, a gasztronómia iránti érdeklődésével bárkit levesz a lábáról. Vigyázat, a mostani beszélgetésünk témája nagyon vidám lesz! Igazán ránk fér ezekben a vírus-túlterhelt időkben. Így mindjárt mindenkinek jó szórakozást kívánok a következő sorok olvasásához és a film megismeréséhez.

*Doktor Úr! Itt van mindjárt a B. Tóth interjú. Milyen kutyája van B. Tóth Lászlónak?
*Egy kis szép fehér különleges terrier fajta. Többször jártak itt a szentesi rendelőben, de Budapesten is, hiszen a kutyus szemét operáltuk. Halászlét főztem, hurkát, kolbászt sütöttünk, amolyan jó hazai szentesit. Meghívott a műsorába, ahol az állatorvoslásról, de Szentesről is beszélgettünk. 30 percet beszéltem Szentesről, de 30 órát tudnék… Innen letölthető a bejátszás.

*Mit jelent az, hogy ez az év az irodalmár Dobos András éve?
*A család arról döntött, hogy könyv formájában kiadjuk a Szösszeneteimet. Ezeknek a rövid írásoknak a száma eléri mára a háromszázat. 2012-ben kezdtem a kis történeteim leírását, amolyan 1 perces novellák, de tökéletes lenyomatai annak, hogy mikor mit csináltam. Mintha naplót írtam volna. Két évvel ezelőtt (március 3.) pl. ezen a napon hó esett, hóangyalt csináltam, öt évvel ezelőtt pedig épp influenzás voltam.

*A Facebookon én is elolvastam jó néhányat…
*Mindegyiket feltettem a Facebookra. Úgy láttam, hogy érdekli az embereket és örömmel olvassák. A könyvet szép, igazi helyi grafikákkal tervezzük illusztráltatni. Jó ütemben haladnak az előkészületek.

*Ám ez még nem minden. Beszéljünk most a szakmáról.
*A másik dolog, megírtam egy tankönyvet az állatorvosoknak, állatorvostan hallgatóknak az optikai koherencia tomográf jelentőségéről, használatáról, ami azért is egyedülálló, mert az elsők között használtuk mi itt Szentesen ezt a fontos szemészeti diagnosztikai eszközt, és ismereteim szerint nem készült még hozzá kapcsolódó tankönyv. Az anyag teljesen kész, a szerkesztésnél tartunk.

*Elhárult az akadály a PhD doktorátus megszerzése elől. Mi volt ez az akadály?
*Igen, az idén be szeretném fejezni a PhD doktorátusi dolgozatomat a Pécsi Orvostudomány Egyetemen. Ennek sokáig a nyelvvizsga volt az akadálya. 14 év küzdelem után, ami alatt több angoltanár feladta a tanítást miattam, megszületett ez a bizonyítvány is… Ezért az angol nyelvi bizonyítványért én rendkívül szorgalmas diák voltam. Minden órán ott voltam. Büszke vagyok arra, hogy minden angol tanár kiejtése romlott a hatásomra, végül elkezdtek Dobosul beszélni angolul… – kacagott fel jóízűen. Ezért a bizonyítványért a tizenéves diákok közé is beültem, a tanárok pedig azt hitték, ellenőrizni jöttem a vizsgát… Mire mondtam: Dehogy! Én még vizsgázni akarok! Nagyon élveztem az órákra járni. Jó volt nagyon az iskolapadban ülni újra. Erről is írtam persze szösszenetet. Benne foglaltatik, hogy megállapodtunk a tanárnővel, amikor érdeklődöm időpontért, az üzenete a hangpostán az lesz, mert neki is van humora: „Ha Dobos Bandi keres telefonon, neki ez a szám már nem jó!”

*Doktor Úr! Sok sikert a tervekhez! Következzék az 5 évvel ezelőtti Szösszenet.

Egy kis havas téli nosztalgia.

Eddig Dömsödi Teréz, és innen

MA KETTEN IS MEGVIZSGÁLTAK…

A rendelőben két anyuka is megmérte a lázamat a homlokomon. Kutyust hoztak, de egy nyafogós egem találtak. A szekszárdi nagymama azt mondta, lázam van. A gyulai anyuka azt mondta, hogy mehetek iskolába, mert csak szimulálok. Persze hogy a szekszárdi nagymamának van igaza. Persze. Mi az, hogy nincs férfi betegség, meg ilyen miegymás. Gyengének érzem magam. Gábor Lengyel kocsonyája nem is tudom, hogy ízlett-e. Csak egy tányérral adott, honnan tudnám.
Meg ugye lázas is vagyok Szekszárdilag.
Süt a hold. Csillagos az ég. Hideg lesz. Ezt onnan is tudom, hogy itt van mellettem a hőmérő, ami mutatja, hogy kint 3 fok van. Nektek milyen napotok volt ma? És tegnap?


A Klinika megy a tv-ben. 80-as évek. Már színesben néztük. Brinkmann professzor meg Jürgen. Voltunk arra ’97-ben. Na, olyan tehén… szagot életemben nem éreztem. Attól volt olyan sűrű a kakaó a fogadóban, hogy a tehenek tőgyét nem mosták le. Jó finom …kakaó. Az ÁNTSZ ott a falusi fogadóban elájult volna. Csirkét vágnak a ház mellett, megfőzik, és a vendégek megeszik. Hallatlan. Nem a TESCO-ban veszik. Hogy lehet ez? De adtam az NSZK kapitalistáinak. Mielőtt a német vendégek lejöttek volna enni, megettem a császárkifliket és ráfogtam a kommunistákra. És ott operáltam egy kutyát a konyhában. A gazda svájci volt és mesélte, hogy nagy műtétje lesz a kutyának, mert az oldalán van egy rákos daganat, és több órás műtét vár rá. Amíg kiment a wc- re, én a konyhából kértem egy hússzúró villát, és kiszúrtam a gennyes tályogot, ami a kutyus oldalán volt. Ehhez persze vörösboros előkészítés kellett, mert a sterilitás az sterilitás. Persze volt azután asztalon táncolás, de ez már egy másik történet, és most aludnotok kell, hogy reggel pihenten tudjatok sajnálni.

Dr. Dobos András

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.